Hezké ráno, pokusím se shrnout svůj příběh. Celý život jsem byla na volné voze + částečný úvazek k tomu. Po svatbě jsem si řekla, že chci jistoty a HPP. Nastoupila jsem v korporátu, příští týden mi končí zkušební doba - za ty 3 měsíce jsem shodila cca 6 kg, dostala se do manželské krize a není mi zdravotně OK. Nechci to svádět na tu novou pozici, ale jsem citlivější člověk a tato kariérní pozice mě dost vyčerpává. Jsem na rozpacích, jestli to tam vydržet, nebo jít pryč. Vědomostně jsem se tam naučila hodně. Říkám si, že když nastoupím jinde, zase se po mně mohou lidé vozit, protože zjistí, že jsem "slabý kus" (panické ataky atd.), že se musím otrkat. Náplň práce není hrozná, ale nejsem úplně v pohodě s firemní atmosférou a nátlakem, který tam je a vždy asi bude.
Nějaké kontakty by šlo v rámci IČO obnovit. Ale bojím se kroku do neznáma. Zároveň ani nevím, jak se výpověď ve zkušebce dává, jestli už ráno/v poledne. Bude to strašně nepříjemné - není tam za mě náhrada, měla jsem tam být celou zimu vlastně sama a opravdu se toho vedení bojím.
V bývalé práci, kde jsem byla na částečný úvazek, za mě stále náhrada není. Bývalé kolegyně mi denně píší, ať se vrátím zpět. Občas se mě zeptá i bývalý šéf, jak se mám, ale oba jsme hrdí, takže reálné téma návratu je ve vzduchu.
Co byste dělali vy? Vydrželi to nebo šli do jistoty?
@kacenkaaa12 Zkusila bych se poptat v bývalé práci, jestli je možnost návratu. Pokud ano, tak ve zkušební době výpověď v současné práci. Manžel to tak v jedné práci taky udělal, věděl, že to by prostě psychicky nezvládl chodit do takové atmosféry každý den. Výpověď měl připravenou, podal ji hned ráno, vyřešilo se papírování, vrátil klíče a další věci a šel po pár hodinách domů (po domluvě se šéfem).
Chápu, že je ti nepříjemné přijít s výpovědí, když za tebe není náhrada. Ale právě od toho je zkušební doba - aby zaměstnavatel i zaměstnanec zjistili, jestli to dlouhodobě půjde nebo ne. Tady to pro tebe zjevně nefunguje, tak mi přijde lepší jeden nepříjemný den během výpovědi ve zkušební době než dvouměsíční dusno při výpovědi po zkušebce 😉
Držím palce, ať se ti to podaří vyřešit k tvé spokojenosti 🍀
@kacenkaaa12 Jestli odejit ci ne, to neporadim. Ale s tim, ze jim nekdo odejde ve zkusebce musi pocitat, treba muj sef se me s blizicim se koncem zkusebky opatrně ptal, jestli zustanu...
Jestli se mas kam vrátit, tak bych šla. Hlavně nevahej, ať stihnes dat “výpověď” v te zkusebce. Proste jim tam hodis na stůl ukonceni pracovní smlouvy ve zkusebni době (nepis výpověď, ale přímo tuhle formulaci), oddelas si poslední den a konec. Jeden nepříjemný den prezijes, pokud se tam po tobě budou vozit, už budeš mít myšlenku, ze je to naposledy. Já bych v takové práci nebyla, pro mě prostředí a kolektiv dela víc, než náplň práce. Vůbec nekoukej na to, ze nemají náhradu, to je jejich problém, ne tvůj. S tím se musí počítat, ze někdo to vzdá ve zkusebce.
Já jen upozorním, že pokud máš aktivní ŽL a už nepobíráš rodičák, tak pokud dáš výpověď v pondělí, tak se ti listopad bude ŽL počítat jako HPP pro OSVČ. Tak na to jenom opatrně, ať tě to nestojí zbytečně nějakých 6000 nebo kolik je teď minimální sociální a zdravotní (já to nevěděla a dostala takto výpověď 27. v měsíci - tušit to, zkusím se domluvit na ukončení k poslednímu).
Jinak proto je zkušebka - že pokud cítíš, že to není ono, můžeš bez vysvětlení odejít. A pokud máš kam a v předchozí práci to bylo fajn, sama bych šla.
Korporát je pro speciální sortu lidí, nic si nenalhávejme.
Prostě to ber jako osobní zkušenost a do budoucna vědomí, proč ti vyhovuje spolupráce hlavně s lidmi, se kterými se cítíš dobře a můžete si vzájemně věřit.
Výpověď není prohra. Zdraví a kvalitní vztahy jsou důležité.
@brunetka11 off topic, pro jakou sortu lidi myslíš, že korporat je?
@emamaira Kdo to ma silu vydrzet. Korporaty jsou zabijakem pro lidi, kteri na to nemaji povahove rysy.
@emamaira Mě by taky zajímalo, pracuju v korporátu a je to super. Nejsem ve stresu ani se nepředřu, jen tam jsem dlouho.
@kacenkaaa12 odeska bych. Davala jsem vypoved ve zkusebce po 3 mesicich. Premluvili mě na dalsí +1 mesic. Za me to bylo nejlepsi rozhodnuti. S firemni kulturou jsem si nesedla. A celkove mi vic vyhovuji konzervativnejsi prostredi. Vypoved ve zkusebce musis oznamit i ze dne na den. Zkusebka je zkusebka protoze zkousis ty i zamestnavatel. Mela bys to stihnout v dobe kdyz si ve zkusebce. Jinak plati 2 mes vypovedni lhuta.
Po zkušenostech bych šla pryč, dokud z toho bude jeden nepříjemný den, než pak mít nepříjemné třeba dva měsíce ve výpovědní době ;)
Jasně, člověku běží v hlavě, že se přece zasnaží, že to půjde, že to bude dobrý, že to tam vlastně není tak špatný, jsou i světlý chvilky... Je to už i nějaká jistota a ta se taky špatně opouští.
V práci, kde to po roce už bylo opravdu k nevydržení, měli třeba super jídelnu a kolegové někteří byli taky fajn... ale stejně jsem měla odejít hned ve zkušebce.
Ještě půl roku po odchodu jsem z toho měla špatný pocit, taky to byla hrozně zodpovědná práce a já můžu být ráda, že se nestal průser.
Pak jsem byla fakt ráda, že jsem odešla do jiného kraje za manželem a novou prací.
Kde to taky někdy bylo náročný, ale určitě se tam chci po rodičovské vrátit 🙂
Dala bych výpověď. Pokud je ti tak, že zdravotně blbý, stres, po necelých 3 měsících, tak ti to asi nesedlo. Od toho je zkušebka. Já právě z toho stejného důvodu nešla po škole do "nabírat zkušenosti do velké čtyŕky", jako většina mých spolužáků, tušila jsem, že by mi to nesedlo, že by mě to semlelo...věčně přesčasy, věčně pracovní cesty po všech koutech republiky, přespávání po hotelech...to není moje gusto. Tak jsem šla sbírat zkušenosti do malé firmy o 10 zaměstnancích, nejdřív jedné půl roku a pak druhé, kde jsem vydržela až do nástupu na mateřskou 4,5 roku. Jen jsem věděla, že vracet se tam (z různých důvodů) nechci, tak po RD jsem (prozatím) skončila ve státní správě...
Zažila jsem to, jezdila jsem do prace s nervama, bolesti žaludku, vůbec jsem se tam netěšila. Před koncem zkušebky jsem odešla, oni by bývalí chtěli abych zůstala, ale nedalo se to.
@kacenkaaa12 nemohla bych byt tam, kdy mi neni dobre 🤷🏼♀️ ja si obvykle za 3 mesice zvyknu, ikdyz treba na zacatku je mi hodne neprijemne. za pul roku je mi komfortne. ridim se tim a kdyz to tak neni, pristupuju ke zmene.