Návrat do práce všeobecné zdravotní sestry po RD. Jak se tváří v dnešní době zaměstnavatelé na částečné úvazky?

kemija
4. únor 2022

Milé maminky sestřičky, prosím o vaše rady, zkušenosti, postřehy... Přibližně za půl roku mám v plánu návrat do práce. Mimo obavy o to, jak se po pěti letech dostanu zase do procesu, jestli budu vše zvládat po té praktické stránce (v praxi jsem byla 4 roky)... přemýšlím i nad tím, jaká práce pro mě bude nejlepší. Už vzhledem k věku dětí (3 a 5) a logistice hlídání odvádění dětí... si nemůžu dovolit a narovinu...nechci...celý úvazek. Jak se tváří v dnešní době zaměstnavatelé na částečné úvazky? Kolik vám reálně vychází služeb na 0,5 úvazku? Přemýšlela jsem dříve o ambulanci. Nicméně jsem si pak říkala, když by nastala situace, že bych musela třeba na OČR, nebo byla nemocná, nebo jakákoliv situace, kdy budou děti doma, tak mě nemá v ambulanci kdo nahradit. Jsme v situaci, kdy nemáme a ani nebudeme mít hlídání. Jen manžel a já. V nejnutnějších kritických případech děda, který je v důchodu, ale bydlí 60km daleko a nezvládne dlouhodobé hlídání. Babička je jen jedna a ještě dlouho bude chodit do práce. Vzdálená 60km. Manžel má částečně homeoficce. Má určený den, kdy jezdí do kanceláře. Nicméně vzdálenost přes 2h cesty. Takže v ten den odjíždí po 5h a vrací se okolo 21h. Někdy se stane, že musí v týdnu i na služební cestu. Nebývá to ale často. To ale znamená, že okolo tohoto dne nemá kdo děti odvést do školky a pak domů. Být s nima. Popravdě nevím, jak se k tomu všemu mám postavit a co by bylo nejvhodnější. Je mi jasné, že si nemůžu diktovat požadavky, jak chci pracovat. Nicméně v naší situaci mě přijde, že bych ale jinak nemohla do práce. Co Vám vyhovuje?

pipi_puncocha
4. únor 2022

Ahoj, nejsem sestřička, jsem doktorka, ale to jedno. 🙂 U nás v nemocnici funguje nemocniční školka pro děti od jednoho roku (mohou mít plenky, dudlíky atd.), což je vlastně jediné, jak můžu chodit do práce. Mají tam od 6:30 do 16:30, po dohodě déle, pracuju v ambulanci 2x týdně teď od Nového roku (úvazek 0,4). Ráno chodím na 7 a máme ambulance do 15h, tak sestřičky co je máme v ambulanci jsou stejně jako my.

merope
4. únor 2022

@kemija K tomu konci textu - není pravda, že si nemůžeš diktovat podmínky. Naopak - jako matka dítěte do 7 let máš právo požadovat zkrácený úvazek. Samozřejmě se budou cukat, raději by tě určitě na plný, navíc je jasné, že když budeš mít zkrácený úvazek, tak jim nebudeš sloužit přesčasy, ale sester je málo, tak počítám, že tě budou chtít i na ten zkrácený. Zvláště když řekneš, že jinak si holt půjdeš hledat místo jinam. Držím pěsti.

betysch
4. únor 2022

Ahoj.Já plánuji zkusit návrat do práce až budou mladší dceři 2roky, což bude v létě.Chtěla bych zkusit 1/4úvazek a postupně navyšovat.Do ambulance nechci -navíc nevím jak bych vykryla nemocnost dětí.Takto se s mužem přece jen prostřídáme, nebo si vyměním službu.Babičky moc hlídací nemáme. A na plný nenastoupím ještě několik roků.Navíc ani nechci.Pořád přesčasy, domů jsem se ještě za svobodna chodila akorát vyspat.Školku u nemocnice sice máme ale super drahou a otevírací doba moc pro sestry není.Co se týká toho , že nevíš jestli si můžeš diktovat podmínky-u nás jsou sestersky natolik v pr….. že budou rádi za každou sestru.Strach nemám(18let na JIP) a moc se těším.Už cítím že mi doma zakrňuje mozek🙂

betysch
4. únor 2022

@betysch kamarádky měli na 1/2úvazku 8 služeb (12hodinových).Pak už bylo jen na nich jestli chtěli brát služby navíc.

sunnurse
4. únor 2022

@kemija Ahoj, vracela jsem se původně na úvazek 0,3, synovi byl rok a půl. Postupně, jak rostl, jsem úvazek zvyšovala a momentálně mám 0,8.
Na polovičním jsem měla sedm služeb, občas jsem vzala víc. Že chci zkrácený úvazek nikdo neřešil, je nás tam takových víc.
Jinak stejně jako ty jsem přemýšlela o ambulanci, ale zatím jsem ji zavrhla. Staniční mám milionovou, takže když mám se synem logopeda, oční nebo cokoliv, tak ji poprosím, aby mi tam nechala volno a vyjde mi vstříc. Když jsem nastoupila na ten pidi úvazek, tak mi dokonce umožnila, abych si sama vybrala dny, kdy budu chodit. 🙂
Na plný se vracet opravdu nehodlám, teď mám cca 11 služeb a bohatě mi to stačí.

hezz17
4. únor 2022

Urcite nechci nastoupit na vic nez pulku.manzel ma taky smeny, hludani nemame, takze cely uvszek neprichazi v uvahu. Skolku mame 5-18 a muzou tam i prespat. To bych ale zvazovala v pripade velke nouze.

kemija
autor
4. únor 2022

Moc všem díky za vaše zkušenosti 🙂 děti jsou malé jen jednou a nedokážu si představit, že bych chodila do práce, jako když jsem je ještě neměla. Bohužel jsme se přestěhovali, takže budu v každém případě začínat na místě, kde nikoho neznám. Neznámé pracoviště. Takže budu vše poznávat za chodu. Ale samozřejmě, to jak se staví k individuálním potřebám, uvidím, až když budu konkrétně žádat o místo.
A vy co jste už po RD nastoupily...jaké to bylo? Mám strach..... nicméně každý mi říká, že do toho člověk strašně rychle přijde. Dělala jsem na standardu, takže co se týče úkonů, tak klasika, nic extra specifického... převazy, injekce, odběry, infúze, cévkování, léky,EKG,...

zmrzlinka
4. únor 2022

@kemija dělám na půl úvazku na oddělení.Na ambulanci jsem nechtěla kvůli marodeni děti a prázdninami.Na oddělení mi holky služby vždy nějak vymění nebo to vezmou za mně.
Většinou dělám víc než jen půl úvazku,ale mne to nevadí.
Když mám ranní ( 6-18),tak děti odvádí do školy/školky manžel a i vyzvedává.

zmrzlinka
4. únor 2022

@kemija jeste jsem chtěla napsat ,že mi to vychází 8-9 služeb měsíčně.Tak jak si psala ,že manžel jezdí na služebky,tak si prostě napíšeš,že nemůžeš sloužit.U nás s tím problém není.Ja třeba nedělám středy.Kolegine čtvrtky.

hezz17
4. únor 2022

Dobry jak vsechny pisou, ze do ambulance ne… moje okoli se neustale divi, ze do ambulance nechci, vzdyt to je preci sen kazde sestry najit si doktora a byt u nej v ordinaci 😁

kemija
autor
4. únor 2022

@hezz17 já jsem taky tak uvažovala, ale samozřejmě postupně mi docházelo, že když děti omarodí bude muset být někdo doma. Taky předpokládám, že většinou si sestra v ambulanci bere dovolenou podle lékaře a ne, kdy by třeba chtěla/potřebovala. Na oddělení se službami si to buď vyměním nebo manžel bude s klukama, pokud mu to taky práce umožní a já nikoho nebudu otravovat a tím, že nemůžu do práce....ale asi vše má své pro a proti

hezz17
4. únor 2022

@kemija tohle vsechno, plus bych si prislavic jak urednice nez zdravotnik🤷🏻‍♀️

betysch
4. únor 2022

@hezz17 já jsem šla na ranní do ambulance než jsem šla na rizikové.A strašné to bylo.Nikdy víc.Nebavilo mě to.A každodenní vstávání mě zabíjelo.

arevb
4. únor 2022

@kemija jsem sestřička na kardiochirgicke JIP, od roku 2015 az do 2021 jsem byla s dvěmi dětmi na rodičovské dovolené, ale je pravda, že od 11 měsíců první dcery jsem si našla brigádu a pohyboval se ve zdravotnictví celou dobu). Loni v listopadu jsem se vrátila zpět na KCH JIP, také pouze na poloviční úvazek, protože v hlídání dětí se střídáme s manželem. On pracuje také na směny, takže ještě jsme spolu neměli žádný společný volný víkend, protože když má on volno, tak já můžu pracovat a naopak. Když je normální měsíc, tak má +- 7 12 hodinových služeb

drep
5. únor 2022

Nejsem sestra, jsem doktor, ale můj muž je sestra, už pár let ve vedoucí pozici. U nás konkrétně zkrácené úvazky dlouho prakticky neexistovaly, ale sestry nejsou a najednou je to možný a v pohodě (ono to neexistovalo ani u doktorů a já mám taky 0.4, prakticky ho realizuju jednou 24h týdně a ač se pravidelně ptají, kdy úvazek navýším, tak nemají žádnou páku jak mě přinutit a navíc pracuju i jinde). Manžel, když byl ještě staniční, tak sestry na zkrácený miloval, protože mu přesně vykrývaly to “díry” ve skupině kvůli dovolené/učení/neschopnosti a samozřejmě nebyl problém jim nepsat konkrétní dny. Ambulance je podle mě paradoxně na záskoky a volna výrazně míň vstřícná, pracuju v ambulanci praktika a každá nepřítomnost naší sestřičky je problém. Navíc tam bych čekala, že bude problém s tím, že potřebuju nechodit středy a každý sudý čtvrtek a úterý má syn ve 2 logopeda.

hezz17
5. únor 2022

@betysch presne to vstavani 😀

podestatka
5. únor 2022

Já se v vracela na úvazek 0.25 když měla mladší dcera necelé dva roky, pak mě hned během tří měsíců přemluvili na poloviční úvazek....Za mě ideální. Teď když jsou děti starší, dcera jde od září do první třídy, si zvedám od března na 0.75. To nebude velká změna, protože na ten dělám už asi dva roky,jen teď to bude oficiálně 😃....Podle mě je oddělení a směny lepší, dá se to vyměnit, proházet....,což by byl v ambulanci problém. Hlídání nemáme, zvládli jsme takhle celé to covidove období s manželem, dokonce bez OCR. Holt už jsem si zvykla po noční nespat a mám chápavé kolegyně, které když mohou ,tak službu vymění 😃Přeji hodně štěstí při návratu do práce

toluma
6. únor 2022

@kemija já jsem se takhle vracela na jaře po 5ti letech na RD.Děti ve stejné věkové skupině 🙂. Mám poloviční úvazek-dvanáctky, denní i noční, je to zhruba 8-10služeb do měsíce.Za mě ideál.Nedovedu si představit chodit někde jen na ranní...Navíc takhle to i líp poladíme se školkou.Já vodím skoro každý den a když mám denní,tak přítel může naštěstí přijít do práce o fou později.

lydiee
6. únor 2022

@toluma ...až 10 dvanáctek na půl úvazku? No, fíha! To na celý mají kolegyně 20 ?!? To je šílené...

lydiee
6. únor 2022

@kemija ambulance ne, z těchto důvodů: nepohodnu se s doktorem v pondělí, musím s ním "nějak" vydržet do pátku; ponorka...každý den jen spolu a co si budeme říkat, když má doktor "své naladicky" sestra je musí snášet; dovolenou si musím vzit, kdy řekne on, ne kdy chci a potřebují já; když jsem nemocná, buď chodím do práce marod nebo si musím rychle za sebe najít náhradu; když potřebuji určitý den volno, není s kým si vyměnit; nemožnost nebo jen velmi omezená možnost dopoledne, kolem oběda, brzy po obědě si vyřizovat úřady, návštěvy svých lékařů, jiné záležitosti; celkově méně volna, i méně peněz...si myslím; může být pro někoho i vstávání 5 dnů v týdnu problém; "zabitý celý" den ve smyslu, že sestra určitě nepřichází a neodchází se začátkem a koncem ordinační doby.......
Nemyslím, že se tato pro mě napsaná negativa vždy sejdou dohromady, ale třeba v nějaké kombinaci, ale i tak za mě lepší smenovani😉🙂

arevb
6. únor 2022

@lydiee 10 služeb na poloviční úvazek jsem měla v prosinci taky, nastoupila jsem totiž ve špatném období..rovnou jsem šla na Covidovou JIP, jinak se snaží napsat těch 7 služeb

aguu
6. únor 2022

@kemija mám poloviční úvazek, jinak to nejde a nepůjde. Manžel dělá taky směnný provoz, naštěstí má pevně dané směny, takže já vrchní nahlásim dny, kdy můžu a ona mi podle toho napíše služby. má to výhodu v tom, že když jsou děti nemocné, nemusíme čerpat OČR. Lepime to, jak se dá. Hlídání babiček nemáme, a pochybuji, že mi nějaká hlidacka přijde domů ve čtyři ráno, kdy odjíždím do práce,l... Bojujeme jak se dá.
Jinak mám asi sedm až osm směn v měsíci. K tomu si chci ještě nechat sice mizerne placenou brigádu, ale to je moje milovaná paliativa, takže to považuji za relax pro mě. Ale spoluzivit rodinu touhle prací nemůžu.

toluma
6. únor 2022

@lydiee to až znamená,když je prostě krize..jinak je to fakt tak kolem těch 8. Navíc pokud nechceš víc služeb nad rámec svého úvazku,tak to myslím můžeš odmítnout.

sunnurse
6. únor 2022

@toluma nejen odmítnout, službu nad rámec svého úvazku musíš odsouhlasit, jinak ti ji tam nemá co psát. Já staniční řekla, aby se nemusela furt doprošovat, že je brát budu. Ale 12 služeb je strop, víc odmítám.