PROSÍM O RADU. V prosinci mám nastoupit po RD zpět do práce, ale hned po nástupu dostanu výpověď pro nadbytečnost (to už vím od šéfa). Chci se zeptat, kdybych už v tu dobu byla znova těhotná-můžou mě i tak vyhodit?? Těhotná sice ještě nejsem, ale plánujeme to, tak mě zajímá-kdyby se to podařilo, jak to bude. Na tom místě sice nijak nelpím, ale mám strach z toho, jí na úřad práce a z něho na rodičák! Nedala bych 4 roky brát 4 tisíce...!! MOC děkuji za jakoukoli odpověď 😉
Já myslím, že by to šlo, protože by ses vlastně do práce nevrátila, ale navázala by jsi na další rodičák, měla by jsi mít zase mateřskou, pokud jsi ji měla i předtím a pak zase rodičák a to by tě podle mě vyhodit neměli.
Nemusíš jít automaticky na 4 roky ,, jestli tvůj přítel pracuje , tak není problém si to.vzít klidně na 2 roky 🙂
Pokud tě vyhodí a nebudeš už těhotná, tak pak neporodíš v ochranné lhůtě a nebudeš mít nárok na mateřskou (leda bys ještě nastoupila jinam). Takže pokud další dítě plánujete, je pro tebe nejvýhodnější otěhotnět co nejdřív a do práce nastoupit těhotná, aby tě vyhodit nemohl, pak budeš mít nárok na mateřskou znovu ve stejné výši jako u prvního dítěte.
Jak je to s výpovědí v těhotenství nevím, ale pokud by sis prodloužila rodičák až do druhého porodu, můžeš si volit částku až do výše 7600 a nemusíš mít automaticky 4letou variantu.
@lorrelai Pokud otěhotníš ještě před nástupem, tak by jsi měla znovu pobírat mateřskou a pak rodičák. Aspoň si to myslím, že to tak jak. Je to stejné jako kdyby ti pořád běžela smlouva a nastoupila by jsi na rizikové.