Návrat do práce po RD. Je tohle vůbec možné?

annacb
17. pro 2022

Ahoj, mám otázku Jsem doma, nejdříve mateřská pak rodičák. Před tím jsem chodila do práce. Ranní PO až PÁ od 6:00- 14:00 max 15:00 jak kdy. Když jsem přišla s tím, že jsem těhotná - 3měsíc vedoucí si za mě našel náhradu, dotyčná to měla i ve smlouvě že do července 2023 je náhrada za mě. Když dceři bylo rok a půl v lednu začala jsem tam chodit na brigádu- jeden den v týdnu na odpolední 16:00 až 20:00. Víkendy od 7:00-12:00 a další víkend od 10:00- 20:00. Od února máme vedoucí novou, pořád říkala jak je ráda, že mě tam má - dělala jsem vždy co mi řekla i věci navíc. Dnes mi bylo oznámeno, že mě na mou pozici zpátky nedá, a potřebuje mě jinam s tím, že bych chodila do práce od 9:00- 17:00 hodin což se mi moc nelíbí skrz školu. Chlap má práci od 8:00 vrací se tak v 19:00 Takže jsme byli domluvení tak, že dceru bude do školky vozit já vyzvedávat v klidu. Nebo mi nabídla částečný úvazek. Jsem strašně překvapená? Holky je tohle vůbec možné ? Šla bych i finančně níž … Mrzí mě to, beru to od ní trošku jako ránu pod pás … Moc nevím co teď s tím děkuji za odpovědi

hezz17
17. pro 2022

@annacb drzi ti misto u zamestnavatele, ne konkretni pozici. Bohuzel.

vikinkav
18. pro 2022

Presne tu samou pozici ti myslim drzi pul roku od porodu? Mozna i mene. Potom ti musi nabidnout podobnou pozici.

drep
18. pro 2022

Záleží, co máš v pracovní smlouvě. Takovou pozici ti musí dát po RD. Pokud tam je “vedoucí obchodu Slunečnice”, musí to být vedoucí obchodu slunečnice. Pokud je ve smlouvě mzda, musíš dostat mzdu ze smlouvy. Pokud tam je prodavačka bez specifikace, musí ti dát pozici prodavačky. Pokud to, že potřebuje jinam znamená do jiného města, tak s tím taky souhlasit nemusíš, ve smlouvě je místo výkonu. Jinak bych si s vedoucí šla pěkně upřímně pohovořit. Že když potřebovala pomoct, tak jsem pomohla a teď se mnou chce takhle vytřít, že to nedám kvůli školce.
Pak ještě můžeš oficiálně žádat o úpravu pracovní doby. Což je opruz, protože zaměstnavatelé málokdy vyhoví a pak to můžeš dát k soudu, kde teda nejspíš vyhraješ, ale povleče se to dlouho.

knuffel
18. pro 2022

Z pohledu zaměstnavatele to rána pod pás není. Ta by přišla, kdybys po nástupu dostala padáka. Máš nastoupit v červenci, to je ještě dost času na to, abys hledala jiné místo. Nová holčina se osvědčila, nechtějí změny. Držî Ti místo podle pracovní smlouvy. Můžeš se normálně zeptat, proč Tě nechtějí na původní pozici, ale věci se prostě mění a máš dost času na řešení, zase taková hrůza mi to nepřijde.

annacb
autor
18. pro 2022

@knuffel Mě jo … Bohužel, každý jsme jiný, každý to jinak bereme …
@drep No máme to specifické, musela bych ji podepsat smlouvu novou … Což neudělám, šla bych s penězi o pár tisíc dolu. Správně na téhle pozici může být jen jedna, druhá já v tuhle chvíli, je vždy taková “podrž taška”… Nelíbí se mi to no… 🤷🏻‍♀️

annacb
autor
18. pro 2022

Za rok už se tam vystřídalo, 6 ženských žádná to nedala a vím proč nedá se to a já na to taky psychiku nemám, a nelíbí se mi ani to, že tam budeme dvě ale nebudeme se točit jakože týden a týden. Ona bude chodit od 6-14 a já od 9-17… Myslím, že to není fér

knuffel
18. pro 2022

@annacb Ano, taky by mě to zklamalo, ale dokážu si představit daleko horší varianty. Ty máš čas to případně řešit. A jak je vidět, moc o Tebe nestojí, takže bych se poohlédla jinde...

ivivi
18. pro 2022

zkus spis pravnickou poradnu😊

j.a.n.i
18. pro 2022

@annacb Trvala bych na pracovni dobe 6-14, z titulu pece o dite mas narok na upravu pracovni doby a evidentně ta moznost je.

annacb
autor
18. pro 2022

Děkuji holky za odpovědi mám ještě čas. Kdyžtak se nechám přeřadit jinam, a bude klid 😊

daisymaminka
18. pro 2022

Vím, že konkrétní pozici (jsk se říká "židli") držet nemusí. Nevím ale, zda by neměli držet finanční ohodnocení. Neříkejte mi, že když pracuji x let ve firmě a dostanu se na nějaký plat, tak po návratu z rodičáku můžu padnout o 2 třídy níž? 🤷‍♀️🤔

@annacb Jinak pracovat od 9 do 17h, na to bych nepřistoupila. Zabitý celý den. 👎

elwe
18. pro 2022

Stůj si za tím, co je v pracovní smlouvě, novou nepodepisuj. Pokud tam máš uvedenou pracovní dobu, tak není co řešit. Pokud ji uvedenou nemáš, tak si zažádej o úpravu pracovní doby z důvodu péče o dítě.