Nástup do zaměstnání v 18tt

teryszek007
2. kvě 2017

Maminky mám dotaz. Jsem v 18tt. Dneska jsem byla na pracovním pohovoru. Můžu zaměstnavateli zatajit, že jsem těhotná? I na lékařské vstupní prohlídce? Šlo by o raní i noční 12hod směny. Zkušební dobu bych snad utajila. A poté nastoupila na PN. Až do nástupu na mateřskou. Děkuji.

winter
2. kvě 2017

@teryszek007 Zkušební doba jsou myslím 3 měsíce, tedy cca 12 týdnů. To už budeš 30tt.... Ve 30tt těhotenství opravdu neutajíš. Pokud máš zkušební dobu 2 měsíce, tak 8 týdnů a budeš 26tt - myslím, že ani to už neutajíš.
S postupujícím těhotenstvím se taky stupňují obtíže: za chvíli se neohneš, budeš se zadýchávat, noční směna 12h taky nic moc. Nešla bych do toho.

anazuzzuzana
2. kvě 2017

Nejste povinna to nikde sdělovat, ani vstupní prohlídka to neprověřuje a není nutné těhotenství na ní sdělovat... ale šáhla bych si teda do svědomí. S takovým přístupem se fakt nedivím, že zaměstnavatelé nechtějí dávat smlouvy na neurčito, diskriminují ženy v produktivním věku, nechtějí zaměstnat maminky jednoho dítěte atd... navíc ve 30tt, kdy by vám skončila zkušebka, se teda těhotenství už zatajuje hodně obtížně...
Navíc, pokud jste doteď někde pracovala, tak jste v ochranné lhůtě, a pokud by toto nové zaměstnání bylo první po delší době, tak stejně nebudete mít odpracováno dostatečný počet dnů pro mateřskou

vanea
2. kvě 2017

@teryszek007 pokud nejsi obézní, tak 26-30tt neutajíš...to by byl fakt nějaký zázrak si myslím =) navíc je to nekorektní jednání...ale tak to už je každého věc..

teryszek007
autor
2. kvě 2017

@anazuzzuzana v listopadu jsem ze zdravotnich duvodu musela po 4.letech skoncit v zamestnani a do tedka se lecila. Mezitim jsem v lednu otěhotněla. Takže v ochrane lhůtě už nebudu a timpádem nebudu mít ani narok na mateřskou. Nadšená z toho nejsem ale ze 4leté rodičovské se moc žít nedá.

alkapinka
2. kvě 2017

na plnou hubu - dost hnus co tady vymyslis..
a ted k otazce.. i kdyz jsem byla obezni -pneumatika kolem pasu, tak na me tehu bylo videt tak od 22tt naprosto storpocentně.. ted jsem v 31tt a mam pupek jako prase - podle okoli a dr, mam ještě celkem "malý"pupík.. a už týden jsem na "mateřské" a jsem moooc ráda, protože se to v práci dost těžko zvládalo. a to jsem dělala" JEN" 10tky denní.. kde jsem si už jako mazák mohla dělat "co jsem potřebovala" takže sednout kdy bylo potřeba..chodit kdy bylo potřeba.. nachodila jsem denně přes 10km.. a to jen díky tomu, že mám neuvěřitelné štestí a NIC mi v těhotenství neni..
Každopádně, už 14dní se neohnu..tkaničky nezavážu..při chůzi tak za 1km mě chytaji"křeče" a tvrdne břicho..
Takže tak..vem si z toho co chceš ale je to za a) pěknej hnus.. a za b) myslim že to ani fyzicky nezvladneš.. vyprdla bych se na to..maximalně si najdi nějakou brigádu...

teryszek007
autor
2. kvě 2017

@winter práce je na benzince kde můžu nosit mikinu a volnější tričko ☺

puresin
2. kvě 2017

@teryszek007 Jak psaly holky vys - je to nefer. Kdyz jsem si pred sedmi lety nasla supr praci, snad do tydne jsem otehotnela. Ja bych to v ramci 3-mesicni zkusebky klidne utajila, ale jak bych se mohla sefovi divat do oci, to fakt nevim. Zustala jsem do konce zkus. doby, aby si za me mohl najit nahradu, ale rekla jsem mu to uz ve 2. mesici. Rozesli jsme se pak jako slusni dospeli lide.
Za podvod ty tri ctyri vyplaty fakt nestoji (protoze dyl to na 12kach a nocnich stejne nevydrzis).

j.a.n.i
2. kvě 2017

@puresin Jaký podvod, pokud bude pracovat, tak na tom nic podvodného nevidím... a jelikož to stejně v průběhu zkušebky vidět bude, tak zas až o tolik nejde, stejně skončí ve zkušebce, akorát si za tu dobu něco vydělá.

teryszek007
autor
2. kvě 2017

@puresin jde mi v podstatě jenom o to abych nepřišla o peníze. Momentálně mám nárok pouze na příspěvek na bydlení z čehož se bohužel žít nedá. A v podstatě i když mně vyhodí budu v ochrané lhůtě? Ikdyž mně vyhodí ve zkušebce? Jinak nemám nárok na mateřskou i když jsem pracovala 4roky v kuse, bohužel - bohudík krátce po ukončení pracovního poměru jsem otěhotněla a nemám nárok na nic jiného.

kaja2016
2. kvě 2017

Jaký nefér, podvod?🙂 Je to normálně legální. Nefér je, že těhotnou ženskou obvykle nikdo nezaměstná...Ale to je špatná ochrana, že strany státu.
@teryszek007 Já bych do toho šla, ale hledala bych si rychle něco jiného, kde není noční, eventuelne nějakého zaměstnavatele, který by tě třeba zaměstnal jen na dobu určitou a věděl o těhotenství.

kaja2016
2. kvě 2017

@teryszek007 budeš, ale musíš jít pak hned na nemocenskou, jinak je ochrana lhůta jen počet dnů, které jsi byla pojištěna v poslední zaměstnání, tzn. 3 měsíce cca 90...

puresin
2. kvě 2017

@j.a.n.i
@kaja2016 Jako podvod mi to prijde, protoze se necha zamestnat, i kdyz vi, ze je tehotna, ve zkusebce to zataji a po ni odejde na PN.
A legalni neznamena vzdy moralni, v ramci zakona neznamena vzdy spravne. Muj nazor. 🙂

teryszek007
autor
2. kvě 2017

@kaja2016 Moc děkuji za odpověď. Jak jsem psal výše. 4 roky jsem pracovala v jedné firmě, pracovní poměr jsem ukončila dohodou ze zdravotních důvodu. Za 1 měsíc jsem otěhotněla a nemám nárok absolutně na nic. Což znamena v 9.měsíci dítěte budu dostávát 3800kč. Radši budu pracovat nefér jak někteří píšou ale budu finančně zajištěna.. ☺

kaja2016
2. kvě 2017

@puresin chápu, že to je tvůj názor, že ti to přijde nefér vůči zaměstnavateli.. ale mrkni na to z druhé strany, přijde ti fer, že těhotné ženy, které neotěhotní zaměstnané vlastně nemohou pracovat? Ta situace je prostě špatná pro obě strany...

alemari
2. kvě 2017

@teryszek007 lepší koukat na nas*aného šéfa než do prázdné šrajtofle přes pupek. Udělej vše pro dítě😉

kaja2016
2. kvě 2017

@teryszek007 hele pořádně si to promýšli a přečti podmínky, abys to celé nepodnikla a pak jsi na mateřskou stejne nedosahla. Ale jak píšeš, musíš a z něčeho žít v taky v tehotenstvi, ze...a co rodicak/materska přez partnera, možnosti je vic..

bethys
2. kvě 2017

lidi, já si zažila jaké to je, když otěhotníte a jste ve zkušebce. provalilo se to a ačkoli bych svou práci mohla dělat až do mateřské, z vedení mě vyhodili, protože proto. (ředitelka stará zapšklá panna s mindráky až na půdu a šéfová její pejsek). sice ta práce byla blbě placená a vůbec to vedení... ale i tak. měla jsem kvůli tomu vyhazovu dost problém uhádat si mateřskou i přesto, že jsem na ni nárok splňovala.
Většina zaměstnavatelů se k těhulím chová jak k odpadu, když mají tu možnost. A ve zkušebce ji mají. Nevěřte jim, že budou takoví lidumilové, že když se to provalí, tak si vás v práci nechají. Já už bych nevěřila.
Pokud si autorka myslí, že svou práci zvládne, ať to zkusí, avšak obecně vzato si myslím, že 12ky a noční vhodné pro těhuli nejsou (později to bude o hubu).
Autorko, pokud do toho chcete jít, za mě : zkuste. Ale i přes snahu svou práci odvádět poctivě si hodně hlídejte zdraví a pokud by vám nebylo dobře, netlačte na pilu, dbejte na svůj stav, abyste sobě i dítěti neublížila. Pak by vás to mohlo mrzet.

teryszek007
autor
2. kvě 2017

@bethys nejde o práci fyzicky ani psychicky náročnou. Nebudu celou dobu stát na nohách ani sedět na zadku. 12hod směny mi nevadí, nemám potřebu spát více než když jsem těhotná nebyla. Noční jsem dělala x let nevadí mi ☺ nemám strach, že bych práci nezvladla a ikdyby přece jen, pracovní poměr ukončím. Za zkoušku nic nedám ☺

kocka5
2. kvě 2017

Já jsem to zaměstnavateli řekla, že jsem těhotná a vzali mě v 10tt. Taky si nedovedu představit že chceš nastoupit v 18tt. Ale na benzinku bych si to asi troufla. Pokud na tobě nejde nic vidět..... tak to snad pod hrubou mikinou ..... i když v červnu tě chci vidět ........ zvládneš, pokud se nebudeš přepínat.

cranbie
2. kvě 2017

@bethys záleží na lidech, na firmě. já se o těhotenství dozvěděla týden před nástupem, v předchozí jsem měla dávno dohodnutou výpověď a podepsanou. V nový práci jsem to řekla hned a dopadlo to tak, že mi ve smlouvě zkušebku odpustili. Práci se snažím odvádět co nejlíp a myslím, že bez problémů. když potřebuju k doktorvi nic není problém a jsou tu moc milí a podporují mě. ne každý je taková svině snad... 🙂 plus vím, že ocenili upřímnost, že jsem to na sebe práskla ještě než jsem začala. já bych to neodkázala tajit no

kocka5
2. kvě 2017

@cranbie jak říkáš. Myslím si, že lidé chtějí těhotným matkám spíše pomoci, než je topit.

teryszek007
autor
2. kvě 2017

@cranbie kdekoliv jsem řekla, že jsem těhotná tak mně nezaměstnali. Takže to bohužel musím zkusit takto... není mi to na 2x příjemné, ale dokud budu moct byt v práci tak tam budu ☺☺

vanea
2. kvě 2017

@teryszek007 jen počítej s tím, že v červnu a červenci to v mikině dávat nebudeš, takže to poznají za chvilku sami, pokud nemáš opravdu břišáky jako skála - tzn. takové, u kterých brání růstu bříška pevná svalová hmota + třeba dobré geny, tzn ne tolik vyklenutá děloha=)
osobně bych se nakonec po tvých zkušenostech asi zaměstnat nechala, ale nejsem nátura na zatajování, takže bych to pak po nástupu na sebe práskla (že jsem to třeba zjistila až teď) a že bych tam ráda zůstala aspoň dokud to půjde, že stejně nemám nárok na MD=) ale to už je fakt na tobě, uvidíš jak to půjde...

teryszek007
autor
2. kvě 2017

@vanea výše mám foto jak vypadám v 18tt ☺ bříško skoro žádné. Když vše nadale půjde bez komplikací jako dotedka zůstanu až do konce, s tím problém nemám. A pokud by to bylo možné i po porodu aspoň jako brigádník bych taky zůstala ☺

teryszek007
autor
2. kvě 2017

@vanea a navíc ja pokud nejsem n přímém slunci, chodím celé léto v mikině. Jsem strašně zimomřivá ☺

vineta
2. kvě 2017

@puresin Jaký podvod. Náklady na zaškolení obsluhy benzinky jsou navíc nula nula nic. Odsouzení bych chápala v případě, že by šlo o odbornou pozici s vysokými náklady na zaškolení a nároky (i časovými) na zapracování.

vanea
2. kvě 2017

@teryszek007 jj já to viděla, znám holky co takto vypadají a pak z ničeho nic se jim to vyklene v hrozné břišisko ;) ty zatím nemůžeš vědět, jak to naroste, někomu roste bříško plynule a někomu nárazově, zřejmě jsi ten druhý případ =) je možné že budeš mít štěstí, ale počítat bys s tím měla no =)

lencak80
2. kvě 2017

@teryszek007 asi bych do toho nesla. Radeji bych se zeptala na socialce jake jsou moznosti. Predpoklafam ze nejsi sama na dite. Takze se to da resit i jinak. Ja jsem mazerskou nepobirala...mela jsem po narozeni ditete rovnou rodicak. Predpokladam ze by se mel postarat trochu i partner. Me to prijde opravdu nefer. Muze se ti cokoli stat a co pak? Kdo za to bude zodpovedny? Takovy pristup mi neprijde uplne v poradku. Ale je to tve rozhodnuti.

teryszek007
autor
2. kvě 2017

Na socialce mám narok pouze na příspěvek na bydlení a nic víc. Jelikož mi na účet chodí partnerova výplata atd atd. Ale já nechci jít do práce kde jsou rizika, že se mi nebo miminku něco stane. Jde pouze o to, že budu stát za pokladnou semtam se doplní zboží. Navíc budeme tam dvě. Rizika v tom nevidím. A ano partner se stará. Zůstalo mi dost dluhů po mém ex příteli, na placení je toho opravdu hodně. Z jednoho platu se to táhnout nedá i vůči jeho vysokým alimentům na první dítě...

j.a.n.i
2. kvě 2017

@lencak80 No, když se ji něco stane, tak si za to bude odpovědná sama...