Nástup do zaměstnání. Kdy musím ukončit mateřskou?

mondaas
3. črc 2022

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, dcerka má 3roky v listopadu a mě tedy končí mateřská, vypadá to že mi ji vezmou už v září do školky, musím mateřskou ukončit, nebo mohu nechat běžet do toho listopadu? Nebo mohu nastoupit od září do práce a mateřská by mi ještě doběhla? Což je další můj dotaz, zaměstnavatel zrušil veškeré pobočky u nás, tak tedy nemam kam nastoupit a musela bych dojíždět x kilometru na jiné provozovny, což je pro mě nepřijatelné skrz děti a navíc se země stala ozp prvního stupně. Tak tedy čekám výpověď, mám tedy nárok na odstupné? Děkuji Monika

krisstina93
3. črc 2022

Mateřskou už dávno nemáš. Rodičovská dovolená ti trvá do tří let dítěte, jedlti nemůžeš nastoupit, tak dej dva měsíce předtím výpověď, aby uběhla výpovědní lhůta a nemusela nastupovat zpět. Co se týče rodičovského příspěvku, tak tam je to na tobě, ten ti klidně může běžet další rok, i když už budeš v práci. A jak to vypadá, že ji vezmou? Zápisy jsou dávno ukončené.

sparkles9
3. črc 2022

@mondaas mateřská trvá 28 týdnů. V práci máš nyní nahlášenu rodičovskou dovolenou do 3 let dítěte. Od státu pobíráš rodičovský příspěvek. To jsou dvě odlišné věci. Příspěvek můžeš brát, i kdybys do práce nastoupila.
Se zaměstnavatelem jsi v kontaktu, že už přesně víš, že se nemáš kam vrátit a řekl ti důvody? Pokud ano, dá ti výpověď zaměstnavatel, v zákoníku práce jsou přesně dány výpovědní důvody. Leda by se s tebou nepočítalo z organizačních důvodů, protože tvé místo bylo zrušeno. Pak máš nárok na odstupné. Pokud ale práci pro tebe má a ty ji vzít nechceš, pak musíš dát výpověď ty anebo se dohodnout na rozvázání poměru k určitému datu. A tam je to bez odstupného.
Výše hodně obecně, protože nevím, co máš ve smlouvě za místo, místo výkonu práce, apod. Rovněž ID 1.stupně většinou nezakládá povinnost zkrátit úvazek anebo přizpůsobit pracovní dobu (u kancelářských prácí). Leda že bys neprošla prohlídkou, která tě po návratu čeká. Proto se hodně těžko radí...

mondaas
autor
4. črc 2022

@krisstina93 děkuji za odpověď, tak se jedná o rodičovskou, to se mi pomychalo. Zápis je sice ukončený, ale mají pouze dvě místa pro děti do tři let a ředitelka mi volala, že má děti tři, tak by musela nastoupit až v těch třech letech, aby jim vycházel ten počet, jí už by byli tři a pak by tam byli pouze dvě děti, kterým jsou dva roky. Proto nevím zda nastoupí v září nebo až v listopadu.

mondaas
autor
4. črc 2022

@sparkles9 děkuji za odpovědět, jedna se o rodicak, to jsem popletla s mateřskou. Ve smlouvě mám místo pracoviště, které tady zaniklo, zároveň s nim další provozovny. Zaměstnavatel je v Praze a tam má i další prodejny, ještě Ostrava, Ústí a Teplice, ale já jsem z Brna, kde už není nic. Ještě jsem je nekontaktovala, když nevím, jak to bude s nástupem malé do školky, jestli září nebo až listopad. A chtěla jsem být připravena, ze pokud mám nárok na odstupné, tak o to nechci přijít. Proto se ptám, v zákoníku práce s vůbec neorientuji. A když mi daji výpověď, což předpokládám, protože místo pro mě nemají, tedy ve městě ve kterém žiji (do Prahy jezdit každý den nemůžu) tak jestli nastoupit na pracák a co dál.

sparkles9
4. črc 2022

@mondaas pokud se ruší zaměstnavatel nebo část, tak je taky nárok na odstupné. Podle zákoníku práce, pokud jste tam déle, než 2 roky, tak trojnásobek.
Zavolala bych do práce s tím, že mám rodičovskou do tehdy a tehdy a ráda bys stihla nástup a procedury s tím spojené a nebo co pro tebe mají, když zrušili pobočky.
Na pojišťovnu se pak nahlásit jako osoba pečující o dítě do 4 let. I když pokud máš inv.duchod, tak je za tebe plátcem stát. To bych si musela nastudovat, ale určitě by ti na pracáku poradili...

mondaas
autor
4. črc 2022

@sparkles9 děkuji, už jsem u nich od roku 2009. A ještě bych se tedy zeptala, když bych chtěla čerpat mateřskou do 4 let dítěte, tak bych mohla zažádat zaměstnavatele jestli mi to umožní a natáhnout si rodičovskou? Nebo počkat na vypoved, jít na pracak zažádat o příspěvek v nezaměstnanosti, během toho si hledat práci? Právě se zaměstnavatelem je špatná komunikace na dálku, jen telefon nebo mail a to je asi lepší mít v psané formě. Pokusím je kontaktovat.

krisstina93
4. črc 2022

@mondaas pořád se ti to všechno plete. Mateřskou neřešíš. Můžeš dát výpověď v práci a nechat dál běžet rodicak, až do 4 let, ten se zaměstnavatelem nemá nic společného.

sparkles9
4. črc 2022

@mondaas Zaměstnavatele požádat o neplacené volno a prodloužit si na UP čerpání rodičovské. Zaměstnavatel ti to buď schválí a nebo ti řekne, že ne a dá ti výpověď podle 52 a) a odstupné. Sama výpověď nedávej, jinak se o ti odstupné připravíš...

mondaas
autor
4. črc 2022

@sparkles9 moc děkuji, jste dobrá ze se v tom vyznate 🥰

mondaas
autor
4. črc 2022

@krisstina93 ano plete se mi mateřská s rodicakem. Výpověď já dat nechci a nejraději bych v září nastoupila do práce, Ale tím že pro mě nemají pracovní pozici, ta zanikla, počítám s tím že dostanu výpověď, už musím přemýšlet co dál. A co je pro mě nejvýhodnější buď zažádat o neplacené volno a do 4 let čerpat rodičák nebo ukončit rodičák a jít na pracák, že jsem nezaměstnaná až ji teda dostanu. Asi prvně napíšu zaměstnavateli co má se mnou úmyslu.

krisstina93
4. črc 2022

@mondaas ale klidně můžeš dostat výpověď a dal cerpat rodicak, jak říkám, tohle spolu nesouvisí. Přímo na pracak nemusíš. Každopádně to chce teda řešit s tím zaměstnavatelem, jak to vidí.