Ahoj, v říjnu 2021 jsem nastoupila do práce, smlouva na dobu neurčitou. Nějakou řádnou dovolenou adekvátní k odpracovaným dnům jsem si vybrala průběžně a zbytek dovolené jsem čerpala těsně před nástupem na MD, na kterou jsem nastoupila v půlce července 2022. Od 1.2. jsem na RD. Moje otázka zní: načítá se mi v práci řádná dovolená i když jsem doma s dítětem? Moje pracovní smlouva na dobu neurčitou stále trvá a teď je to cca 13 měsíců co jsem doma na MD+RD, což znamená, že už bych asi měla mít nárok na ‘svých’ 5 týdnů dovolené. Je to tak nebo jsem mimo? Kdy se o takovou dovolenou žádá? Po skončení RD? nebo lze čerpat řádnou dovolenou i během RD? Samozřejmě jsem googlila, ale jsem z toho trochu jelen.
Noo.. to si ale úplně nemyslím, loni jsem vyčerpala pouze tu dovolenou, co jsem měla ‘odpracovanou’ už před nástupem na MD. na MD jsem tedy odcházela s ‘čistým štítem’ a mezi MD a RD jsem nečerpala nic. Co jsem se dočetla, tak za MD (28 týdnů) vzniká normálně nárok na dovolenou jako bych pracovala. U RD jsem teď koukala, že se dovolená načítá po dobu 20 týdnů. Tzn měla bych teď mít nárok na dovolenou za odpracovaných 48 týdnů..
a 48 odpracovaných týdnů se v mém případě rovná 23 dnům dovolené. a nebo jsem úplně blbá a něco mi uniká 😂😅
(Nechci s nikým vyběhnout ani se nějak prazvláštně neprávem obohatit, nejsem žádný sociální případ ani nic podobného.. ale taky nechci být blbá a přijít zbytečně o peníze, pokud mám na nějaké nárok. Peníze za měsíc dovolené jsou u mě/pro mě opravdu velká částka.)
Ano za MD nárok vzniká, ale to předpokládám, že už jste vybrala právě před nástupem na MD(jakože když jste odcházela v půlce roku a vyčerpala celých 25 dní), pokud méně, tak ani, za dobu MD nárok je, ale za RD není.
@uzivatelkapetra no nevybrala prave🙂 vybrala jsem si pouze to, co uz jsem mela pomerove odpracovane (a jelikoz jsem nemela odpracovany ani rok, tak to urcite 25 dnu nebylo, rekla bych tak 16-18), nikoliv dopredu za MD, to snad ani nejde, ne? a s tou RD teda nevim, docetla jsem se to o tech 20ti tydnech..
No, ale musíš cist pořádně, podstatné je to "v kalendarnim roce" plis pak cist vse, nejlepe v zakoniku prace, kde je taky napsano, ze aby se ti zapocetlo tech 20 tydnu, tak musíš mit odpracovano nebo materskou alespoň 12 tydmu a to ty nesplnis.
No měla/mám podobně … v lednu me naskocila dovolena na cely rok… na materskou jsem nastoupila 6.7… tím pádem budu na mateřské v následujícím roce jen par dni, pak dovyberu zbytek dovolené - takže me nárok na dovolenou nevznikne (Max par dni pomerove) - za materskou vznika a za cerpani dovolené, ale za rodičovskou ne… ale zas by ti pak měl naskocit nárok na dovolenou jak se vratis z rodicaku do práce .. pokud to nebudes prehanet přes třetí rok ditete s neplacenym volném … Jinak když jsem byla poprvé … tak jsem nastupovala na materskou koncem října, a čerpala jsme materskou a řádnou dovolenou asi do dubna nebo května … a tam me naskocil nárok na cely rok dovolené ..ale zas kdzy jsem se vracela do práce, tak jsem mela nárok asi na jeden den dovolené 😂😂 a na prosinec je potřeba kupa dovolené 🤣🤣
Za dobu RD nárok na dovolenou nevzniká, takže za letošek nejspíše nic. Za loňský rok si tedy asi vybrala ještě před MD, takže předpokládám, že nemáš teď nic.