Nárok na dovolenou za dobu na MD/RD. Je to tak nebo ne?

10. srp 2023

Ahoj, v říjnu 2021 jsem nastoupila do práce, smlouva na dobu neurčitou. Nějakou řádnou dovolenou adekvátní k odpracovaným dnům jsem si vybrala průběžně a zbytek dovolené jsem čerpala těsně před nástupem na MD, na kterou jsem nastoupila v půlce července 2022. Od 1.2. jsem na RD. Moje otázka zní: načítá se mi v práci řádná dovolená i když jsem doma s dítětem? Moje pracovní smlouva na dobu neurčitou stále trvá a teď je to cca 13 měsíců co jsem doma na MD+RD, což znamená, že už bych asi měla mít nárok na ‘svých’ 5 týdnů dovolené. Je to tak nebo jsem mimo? Kdy se o takovou dovolenou žádá? Po skončení RD? nebo lze čerpat řádnou dovolenou i během RD? Samozřejmě jsem googlila, ale jsem z toho trochu jelen.

uzivatelkapetra
10. srp 2023

Za dobu RD nárok na dovolenou nevzniká, takže za letošek nejspíše nic. Za loňský rok si tedy asi vybrala ještě před MD, takže předpokládám, že nemáš teď nic.

autor
10. srp 2023

Noo.. to si ale úplně nemyslím, loni jsem vyčerpala pouze tu dovolenou, co jsem měla ‘odpracovanou’ už před nástupem na MD. na MD jsem tedy odcházela s ‘čistým štítem’ a mezi MD a RD jsem nečerpala nic. Co jsem se dočetla, tak za MD (28 týdnů) vzniká normálně nárok na dovolenou jako bych pracovala. U RD jsem teď koukala, že se dovolená načítá po dobu 20 týdnů. Tzn měla bych teď mít nárok na dovolenou za odpracovaných 48 týdnů..

autor
10. srp 2023

a 48 odpracovaných týdnů se v mém případě rovná 23 dnům dovolené. a nebo jsem úplně blbá a něco mi uniká 😂😅

autor
10. srp 2023

(Nechci s nikým vyběhnout ani se nějak prazvláštně neprávem obohatit, nejsem žádný sociální případ ani nic podobného.. ale taky nechci být blbá a přijít zbytečně o peníze, pokud mám na nějaké nárok. Peníze za měsíc dovolené jsou u mě/pro mě opravdu velká částka.)

uzivatelkapetra
10. srp 2023

Ano za MD nárok vzniká, ale to předpokládám, že už jste vybrala právě před nástupem na MD(jakože když jste odcházela v půlce roku a vyčerpala celých 25 dní), pokud méně, tak ani, za dobu MD nárok je, ale za RD není.

autor
10. srp 2023

@uzivatelkapetra no nevybrala prave🙂 vybrala jsem si pouze to, co uz jsem mela pomerove odpracovane (a jelikoz jsem nemela odpracovany ani rok, tak to urcite 25 dnu nebylo, rekla bych tak 16-18), nikoliv dopredu za MD, to snad ani nejde, ne? a s tou RD teda nevim, docetla jsem se to o tech 20ti tydnech..

autor
10. srp 2023
j.a.n.i
10. srp 2023

No, ale musíš cist pořádně, podstatné je to "v kalendarnim roce" plis pak cist vse, nejlepe v zakoniku prace, kde je taky napsano, ze aby se ti zapocetlo tech 20 tydnu, tak musíš mit odpracovano nebo materskou alespoň 12 tydmu a to ty nesplnis.

janule0123
12. srp 2023

No měla/mám podobně … v lednu me naskocila dovolena na cely rok… na materskou jsem nastoupila 6.7… tím pádem budu na mateřské v následujícím roce jen par dni, pak dovyberu zbytek dovolené - takže me nárok na dovolenou nevznikne (Max par dni pomerove) - za materskou vznika a za cerpani dovolené, ale za rodičovskou ne… ale zas by ti pak měl naskocit nárok na dovolenou jak se vratis z rodicaku do práce .. pokud to nebudes prehanet přes třetí rok ditete s neplacenym volném … Jinak když jsem byla poprvé … tak jsem nastupovala na materskou koncem října, a čerpala jsme materskou a řádnou dovolenou asi do dubna nebo května … a tam me naskocil nárok na cely rok dovolené ..ale zas kdzy jsem se vracela do práce, tak jsem mela nárok asi na jeden den dovolené 😂😂 a na prosinec je potřeba kupa dovolené 🤣🤣