Na RD chci odejít ze zaměstnání a začít podnikat ve stejné oblasti jako jsem zaměstnaná

lindulina66
26. led 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda máte někdo zkušeností s přechodem ze zaměstnání na OSVČ, či PO ve stejném oboru, ve kterém jsem zaměstnána. Případně co je pro mě lepší, zda začít jako OSVČ, nebo PO. Jak je to se soc. a zdravotním a s péčí o dítě? Musím nějak dokládat, jakým způsobem mám během svého výkonu práce zajistěnou péči o díte (ikdyž pracuji jen dvě hodiny denně, když malá - (9 měsíců) spinká.
Předem moc děkuji za jakékoli rady, zkušenosti a informace.
Hezky den.

fyii
26. led 2021

@lindulina66 dobry den, co bude s ditetem behem prac.doby nikdo neresi, ale dwjte si vy pozor co mate ve smlouve, jestli tam neni nejaka konkurencni dolozka.

emamaira
26. led 2021

PO myslíš jako právnická osoba? Jako založit si sro? Řekla bych, že mezi OSVC a společnosti je hlavně rozdil v odpovědnosti. Zda rucis ty svým majetkem nebo společnost. Odpracovanou dobu ti nikdo nekontroluje- výhoda i nevýhoda podnikání 🙂

kekita
1. srp 2022

@lindulina66 a v čem chceš podnikat? Jaké předpokládáš obraty? Určitě je jednodušší OSVČ-tím spíš, když jsi na rodičáku, tak první rok nemusíš platit žádné zálohy na zp a sp. PO je o hodně složitější, ať už z pohledu zakládání u notáře, pak musíš vést podvojné účetnictví a taky si nemůžeš dělat s vydělanými penězi co chceš-hůř se k nim "dostáváš".