Na neschopence, z čeho se mi vypočítá PPM?

aknurim
13. črc 2015

Prosím, potřebovala bych poradit. Jsem těhotná, na neschopence a až bych měla nastupovat na PPM už budu mít ukončenou pracovní smlouvu, ale stihnu tu podpůrčí dobu 180 dní. Poradil by mi prosím někdo z čeho se mi bude vypočítávat PPM - zda z té doby před nemocí? Nebude se to nějak krátit? Pokud už nebudu zaměstnaná je lepší zůstat na neschopence nebo jít na úřad práce? Jinak pokud bych chtěla druhé dítě hned po mateřské a nebudu v pracovním poměru dá se řešit výpočet mateřské přes otce? Jestli ano, prosím jak a je to i kdo bude s prckem doma? Předem moc děkuji za infa 🙂

janie1988
13. črc 2015

Ahoj, PPM se ti bude vypočítávat z předchozího zaměstnání. Byla jsem na rizikovém až do nástupu na mateřskou, ale někdo jde na ÚP, nechce mít vycházky. Jelikož jsem měla předtím pěknou výplatu, nemocenská byla taky pěkná, víc než na ÚP. Dítě hned po mateřské nestihneš. Myslíš spíš po rodičáku, co? To už nárok na PPM mít nebudeš, porodem ti naskočí hned rodičák. A ten se, myslím, dá vypočítat i přes otce.

xpila
13. črc 2015

@aknurim 180 dní není podpůrčí doba, ale ochranná lhůta, v rámci které musíš nastoupit na MD, abys měla nárok na PPM (někdy je ale kratší, záleží na tom, jak dlouho ti trvalo zaměstnání).
PPM se vždy vypočítává z příjmu, tzn. PN na výpočet PPM nemá vliv a nic se nekrátí.
Můžeš zůstat na neschopence (proč na ní jsi, když bys ji mohla ukončit - nejspíš nemáš žádné zdravotní problémy) nebo se hlásit na ÚP a pobírat podporu. Záleží na tom, co ti vyjde finančně líp. Na ÚP bys samozřejmě nebyla omezená vycházkami, ale zas by ses tam musela občas hlásit. 8-6 týdnů před TP (nejvýhodnější je 6 týdnů) nastoupíš na MD. Před jejím skončením si požádáš o čerpání RP.
Na druhé dítě už nárok na PPM mít nebudeš. Ale může si o ni požádat otec dítěte, nicméně ten by buďto musel být doma a nebo by v práci musel dostat jinou smlouvu, protože by nemohl po dobu MD pracovat na tu samou, ze které by čerpal PPM (samozřejmě pokud pro ni splňuje podmínky).
Pokud by PPM nečerpal otec, tak budeš ode dne porodu pobírat RP. Automaticky bys měla 4letou variantu, ale pokud otec splní podmínky, můžeš si výši RP volit pomocí jeho příjmu.

aknurim
autor
13. črc 2015

Holky tak tomu teď nerozumím, kdybych pak chtěla druhé mimčo a vypočítávalo by se to z platu otce, musel by být doma on s dítětem?

xpila
13. črc 2015

@aknurim U PPM ano, pokud by v práci nedostal jinou smlouvu. Nemůže pracovat na tu samou, ze které by čerpal PPM.

aknurim
autor
13. črc 2015

A dá se nějak udělat když tedy půjdu na RP abych si sama mohla zvolit např. na jak dlouho? Slyšela jsem že se dá jít rovnou na RP, ale dají automaticky 4 roky. Jinak když se to pak sečte, vychází to stejně jako bych pracovala a pak šla na na PPM a RP?

xpila
13. črc 2015

@aknurim To jsem psala - že pokud otec splňuje podmínky pro volbu výše RP, tak stačí doložit jeho příjem a ty si ho zvolíš. Nechápu poslední větu, co se sečte? RP je vždycky a pro všechny stejný, a to 220 tisíc Kč.

aknurim
autor
13. črc 2015

No jde o to, že otci asi nepovolí napsat smlouvu na jinou pozici, tak se to bude muset řešit mimo něj. Bude to tedy muset být na 4 roky?

xpila
13. črc 2015

@aknurim Píšu, že nebude muset. RP bude stále psaný na něj, jen doložíš jeho příjem. To se týkalo pouze PPM.