Na kolik dní dovolené mám nárok po RD?

copa
5. led 2015

ahoj holky,
v únoru se vracím po 5 letech zpět do práce, na své původní místo, měla jsem nárok na 20dní dovolené, budou mi to za letošek krátit o leden, který si neodpracuju?
díky 🙂

j.a.n.i
5. led 2015

@copa Ne, máš nárok na celou.

sara84
6. led 2015

Raději si to nechte spočítat přimo na mzdovce, já se vracela teda v září, personalistika mi řekla, že mám nárok na celou, podle toho jsem hospodařila a ejhle v listopadu mi volala mzdovka, ze ne, že se to přesně vypočítáva a mám nárok jen na čast.. tak ať vás nevypecou jako mě 🙂

pkolin
6. led 2015

Rozhodně jen za to, co odpracuješ, tzn. že za leden ne...

2veronika
6. led 2015

Dovolená se ti bude krátit o leden.

betelgeuzz
6. led 2015

@copa máš nárok na celou. dovolená se krátí, pokud neodpracuješ 60 směn a ty neodpracuješ jen asi 20.
@pkolin @2veronika nene, nekrátí se.
@sara84 ty už jsi měla neodpracováno víc, jak 60 směn, takže tobě se krátila. Taky jsem nastupovala v září.

eva267
6. led 2015

Já mám za to, že na plnou výši dovolené je nárok po odpracovaných 60ti dnech v daném roce. Pokud nastupujete v únoru, dovolená se bude nějakým poměrem krátit.

betelgeuzz
6. led 2015

@copa tak opravuji, ne po 60 dnech, ale dokonce až po 100 zmeškaných dnech se krátí dovolená.

copa
autor
6. led 2015

aha, koukám, že jednotný názor neexistuje 😉 já a zákoník práce nebo kde bych se to dočetla, si moc nerozumíme 😎
no uvidíme, co mi řeknou ve firmě, ale každý den dovolené dobrý 🙂

xpila
6. led 2015

@copa Máš nárok na celou dovolenou, krátí se až po 100 zameškaných dnech.

eva267
6. led 2015

Dovolená za kalendářní rok a její poměrná část

§ 212

(1) Zaměstnanci, který za nepřetržitého trvání pracovního poměru k témuž zaměstnavateli konal u něho práci alespoň 60 dnů v kalendářním roce, přísluší dovolená za kalendářní rok, popřípadě její poměrná část, jestliže pracovní poměr netrval nepřetržitě po dobu celého kalendářního roku. Za odpracovaný se považuje den, v němž zaměstnanec odpracoval převážnou část své směny; části směn odpracované v různých dnech se nesčítají.

jitavrtule
6. led 2015

@eva267 to platí, ale pro návrat z rodičovké a potenciální krácení dovolené je zásadní ještě další paragraf ZP a to sice ten o podmínkách krácení dovolené.
Pravdu má xpila, @copa, máš nárok na celou dovolenou, protože nezameškáš víc jak 100 dní A ZÁROVEŇ odpracuješ víc jak 60 dní..

§ 223
(1) Nepracoval-li zaměstnanec, který splnil podmínku stanovenou v § 212 odst. 1, v kalendářním roce, za který se dovolená poskytuje, pro překážky v práci, které se pro účely dovolené neposuzují jako výkon práce, zaměstnavatel krátí dovolenou za prvých 100 takto zameškaných směn (pracovních dnů) o jednu dvanáctinu a za každých dalších 21 takto zameškaných směn (pracovních dnů) rovněž o jednu dvanáctinu. Dovolenou vyčerpanou podle § 217 odst. 5 před nástupem rodičovské dovolené není možné z důvodu následného čerpání rodičovské dovolené krátit.
(2) Krátí-li zaměstnavatel zaměstnanci dovolenou za neomluveně zameškanou směnu (pracovní den), může mu dovolenou krátit o 1 až 3 dny; neomluvená zameškání kratších částí jednotlivých směn se mohou sčítat.
(3) Při krácení dovolené podle odstavců 1 a 2 musí být zaměstnanci, jehož pracovní poměr k témuž zaměstnavateli trval po celý kalendářní rok, poskytnuta dovolená alespoň v délce 2 týdnů.

eva267
6. led 2015

@jitavrtule ok, fakt je, že dál jsem to nedočetla.

copa
autor
23. bře 2015

@jitavrtule díky moc, že jsi sem zkopírovala přímo ty §, na mé první výplatní páce mám totiž jen 18,5 dne dovolené, takže tvojí zprávu zkopíruju naší účetní a doufám, že mi ten den a půl vrátí 🙂

jitavrtule
23. bře 2015

@copa není vůbec zač a držím palce, ať s tím v práci nedělají zbytečné obstrukce.
Co se týče dovolené, nároků, čerpání, nástupu na mateřskou apod. tak si osobně myslím, že není dobré úplně stoprocentně důvěřovat mzdovce/personálnímu, musí si to člověk i trošku hlídat sám a nebát se ozvat, pokud má pocit, že něco možná tak úplně nesedí. Oni jsou to taky jen lidi a nemusí mít vždy pravdu. A líná huba, holý neštěstí 🙂

copa
autor
23. bře 2015

@jitavrtule já to mzdovce nemám za zlé, u nás ve firmě je 90% chlapů, takže myslím, že tento případ řeší prvně 😉 to já se za každý den dovolené budu rvát jako lev 🙂

j.a.n.i
23. bře 2015

@copa Tak, tohle ale nemá nic společného s chlapama, úplně stejná situace je, kdyby byl někdo dlouho na neschopence... ale jinak to taky může být jen chybka účetního programu.