Na jakou výši podpory mám nárok po RD? Měla jsem ŽL

juannitka
26. kvě 2015

Dobrý den, moc prosím, poraďte mi, pokud se někdo vyzná v pravidlech pro přiznání podpory na ÚP!
Od srpna 2008 jsem byla zaměstnána. V listopadu 2011 jsem nastoupila na MD. 19. prosince 2014 jsem skončila RD a nastoupila jsem zpět do zaměstnání. 31.12.2014 byl pracovní poměr ukončen dohodou s odstupným. Splňuji tedy podmínku práce v posledních 2 letech před přihlášením na ÚP.
Bohužel jsem však dlouhá léta měla živnostenský list pro případ přivýdělku, vždy však šlo o vedlejší činnost. Po ztrátě zaměstnání jsem tedy měla ŽL stále aktivní, ale nepodnikala jsem, jen jsem leden-duben 2015 platila povinné zálohy na zdravotní a sociální pojištění.
Nyní jsem si ŽL pozastavila a přihlásila se na ÚP, kde mi bylo řečeno, že se podpora počítá z POSLEDNÍ doby důchodového pojištění, tedy ze ŽL, a tudíž mám nárok jen na minimální podporu 3600,- Kč. Namísto výpočtu procentem z posledního průměrného výdělku u zaměstnavatele.
Je to skutečně tak, že pouhé vlastnictví ŽL, ne-podnikání, přebíjí zaměstnanecký poměr v posledních 2 letech?! Že vlastnictví ŽL mne takto znevýhodní oproti ostatním uchazečům splňujícím stejné podmínky?!
Prosím poraďte, jsem zoufalá... Děkuji.

petrasipkova1
26. kvě 2015

Vzhledem k tomu, že ŽL byl aktivní jako poslední, tj. platila jste si pojištění tak je to přesně tak jak Vám řekly kolegyně. Je to škoda, je lepší si před skončením pracovního poměru zavolat na ÚP a tam poradí kdy přijít, protože často se stává, že maminka přijde později po ukončení prac.poměru a skočí jí tam statut Péče o dítě do 4 let věku dítěte a je zase na minimální podpoře a kdyby přišla hned následující den po ukončení prac.poměru, tak má podporu z platu. 😒