Mzda vyplacená na jiný účet. Jak se bránit?

kozlice95
4. zář 2022

Dobrý den, zaměstnavatel mi již po druhé zaslal vyplatu na jiny účet, než jsem požadovala. Mam písemne potvrzené, ze cislo účtu bylo změněno, v reálu k tomu však nedoslo a moje mzda dorazila na účet expartnerovi, který má účet v blokaci. Nemate někdo zkušenost,jak se bránit, když toto zcela evidentně byla chyba ucetni? Přece nemohu zůstat zcela bez peněz. Jedna se o vyplatu za červenec a je začátek září.

ivivi
4. zář 2022

Ja osobne bych nastoupila na ucetni a zeptala se, jestli je blba nebo jaka😁No a taly bych ji uz servala. A to jsem celkem klidne clovek. Druha vyplata uz, za chvili treti. Tak at ji nemas tam. A pozadovala bych vyplaceni. Zvlast kdyz to mas pisemne potvrzene. At to zacaluje ta neschopna ucetni nebo at zazadaji o vraceni.

j.a.n.i
4. zář 2022

@kozlice95 Normálně bych poslala predzalobni vyzvu, ze ti nebyla vyplacena mzda. To, ze prisla jinam bych neřešila, když ty mas písemně potvrzene cislo tveho uctu.

cuuza
4. zář 2022

Normálně pohroz úřadem práce, že nemáš mzdu... A současně víš, že peníze poslala jinam, což je podvod...

j.a.n.i
4. zář 2022

@cuuza Jednak nevím, co by řešil úřad práce na nevyplacené mzdě a druhak splést se v čísle účtu, respektive ho zapomenou změnit fakt není podvod.

merope
5. zář 2022

Určitě bych šla za účetní, ať ona sama zažádá na bance s tím, že mzda byla vyplacena omylem na účet jiné osoby. Klidně ať doloží tvou pracovní smlouvu, kde bude jasně vidět, že to je mzda pro tebe a nikoli pro majitele účtu. Současně ať bance doloží, že jsi žádala o výplatu na jiný účet a ona že to zvorala - ať to ona komunikuje s bankou expartnera. Komplikací samozřejmě bude to, že účet je v blokaci, ale toto jsou prostě chybně vyplacené peníze, ponechat si je by bylo neoprávněné obohacení.

kamilanavara
6. zář 2022

@kozlice95 Pokud jsi zaměstnavateli oznámila a máš to i písemně doloženo, že jsi změnila účet, pak je jen jeho problém, že to nevzal na vědomí a úhradu zaslal na staré číslo účtu. Doporučuji písemně, doporučeně zaměstnavatele vyzvat k uhrazení dlužné částky s opětovným uvedením čísla účtu. Pokud tak neučiní, řešit věc soudní cestou. Bohužel to však je na delší dobu. Ale to, že peníze poslal i přes oznámení na jiné číslo účtu tě nemusí zajímat. To je jeho pochybení a případný soud ti dá za pravdu.