Zdravím všechny maminky, chci vás poprosit o radu, řeším zapeklitý případ. v listopadu 2013 se mi narodil syn, nárok na mateřskou jsem nemela, brala jsem hned RP, ted v kvetnu bude synovi 18 měsíců a já jsem právě otěhotněla. chci se zeptat, zda je mozné zvýšit rodičák na 11500(pokud na tuto částku dosáhnu vyměřovacím základem od ossz). pokud je to možné, mohu tuhle částku pobírat až do porodu tj do února 2016? nebo mi tuhle částku budou vyplácet jen do dvou let věku staršího syna? a pokud by to bylo jen do dvou let syna tj do listopadu, mohla bych v listopadu požádat o změnu na tří letou variantu že bych alespon ty dva mesíce brala nejakou nízkou sumu? od února bych brala nový rodičák jako ted tj 6111. díky moc 🙂
@adelka20 celková částka, kterou můžeš dostat je 220000. Takže až jí vybereš tak nedostaneš nic. Pokud máš termín porodu v únoru 2016 tak si spočítej kolik peněz Ti zbývá a rozděl si je na ty zbylé měsíce. Maximální měsíční částka je 11500. Ale píšeš, že jsi neměla nárok na mateřskou, takže ty sama nemůžeš volit výši RP. Jedině přes otce dítěte.
Také potvrzuji 😉
@adelka20 ak sa nemýlim, môžeš si nastaviť maximálnu sumu, ak na to mas nárok podľa vymeriavacieho zakladu a poberať ju môžeš, pokiaľ si nevycerpas 220000 alebo sa ti narodi ďalšie dieťa, ale možno sa mýlim, @j.a.n.i. snáď pomoze ako vždy 🙂