Můžu jít na nemocenskou během rodičáku?

klarcik
11. čer 2015

Ahoj, pobíram rodičovský příspěvek a jsem v novém zaměstnáni. Otěhotněla jsem ale jelikož mam obavy ze dlouho 12tky v práci neutáhnu ( až budu v pozdějším trimestru) tak by mě zajímalo jestli budu moct pobírat nemocenskou a pak na mateřskou. A ještě jestli vůbec tu mateřskou dostanu kdyz jsem nastoupila teprve v květnu?( před tim jsem nepracovala)

whitelilith
11. čer 2015

Mateřskou nedostaneš, tam bys musela mít odpracováno mnohem víc a s tou nemocenskou nevím, ale docela zajímavej dotaz. Počkám na fundovanější odpověď 🙂

bubanda
11. čer 2015

Jsem na rodičovské dovolené, pobírám rodičovský příspěvek a onemocněla jsem. Pracovní poměr mi stále trvá. Mám nárok na nemocenské?
Nemocenské je dávkou, která má pojištěnci nahrazovat příjem, jež mu uchází, protože nemůže z důvodu pracovní neschopnosti vykonávat výdělečnou činnost. Proto se nemocenské nevyplácí zaměstnanci za dobu, po kterou mělo trvat pracovní volno bez náhrady příjmu, pokud pracovní neschopnost vznikla dnem, který následuje po dni nástupu na takové volno (ust. § 28 odst. 5 ZNP). Při vzniku pracovní neschopnosti v době čerpání rodičovské dovolené tedy nemocenské nenáleží.

shine2015
11. čer 2015

pkud pobíráš RP tak na PN jit nemužeš...a máš smlouvu na dobu neurčitou? aby ti alespon drželi místo? že by jsi odešla z práce až po zkušebce, tzn za 3mes.....

somalicats
11. čer 2015

@klarcik Na mateřskou nárok mít nebudeš, jestližes předtím neodpracovala aspoň 270 dnů během posledních 2 let. Na nemocenskou nárok mít můžeš, pokud z toho zaměstnání za Tebe jdou odvody na sociálku (takže pokud jsi klasický zaměstnanec bez ohledu na výši úvazku, pokud pracuješ na DPP nebo DPČ, tak tam to záleží na jejich výši).

somalicats
11. čer 2015

@shine2015 Jestliže pracuje a jsou za ni odváděny odvody na soc.poj., tak není důvod, proč by nemohla mít nárok na nemocenskou. V tomhle případě se nejedná o souběh dávek, který by byl nepřípustný.

shine2015
11. čer 2015

@somalicats aha...tak to jsem nevedela....myslela jsem si, že pokud ma RP na PN nemuže....tak super pro zakladatelku.....

somalicats
11. čer 2015

@shine2015 Vzhledem k tomu, že si může během pobírání RP vydělávat bez omezení, tak má-li klasický pracovní poměr a pracuje, tak není problém. Pokud by byla doma, nepracovala a byla předtím zaměstnaná (tedy zaměstnavatel by jí držel místo), tak pak nárok na PN pochopitelně není.

mayyas
11. čer 2015

@somalicats Prosím Tě, nevíš jestli se do těch 2 let započítává i doba, kdy jsem zaměstnaná, ale v PN? Podle toho, co jsem našla, tak by to tak být mělo: "podmínkou je získání potřebné doby pojištění v rozsahu 270 dní v posledních dvou letech". Jde mi o situaci, kdy jsem/budu většinu těhotenství v PN, a zaměstnavatel za mne tedy pojištění odvádí. V době odchodu na MD bych tak podmínku 270 dní splňovala. Pokud by se počítala ale pouze opravdu "odpracovaná" doba v zaměstnání, ale bez PN, tak bych se do toho nevešla ☹ (jsem u zaměstnavatele kratší dobu a v období předtím nemám tolik dní odpracováno).

somalicats
11. čer 2015

@mayyas PN se počítá (i když zaměstnavatel za Tebe v tu dobu nic neodvádí), běží Ti normálně pracovní smlouva, jen je tam překážka v práci daná tou nemocí.

mayyas
11. čer 2015

@somalicats Prima, moc děkuji! 🙂

j.a.n.i
11. čer 2015

@klarcik Na začátku května? A termín porodu už víš?

klarcik
autor
12. čer 2015

Děkuji za odpovědi a manžel který pracuje déle by mohl na mateřskou? A jak by to šlo udělat přes nej?

j.a.n.i
12. čer 2015

@klarcik No, mohl, ale po dobu, kdy bere mateřskou, nesmí ve své práci pracovat.

keeshka
12. čer 2015

@klarcik nemohl, mateřskou může pobírat pouze žena. Pokud zůstává s dítětem muž, nastupuje rovnou na rodičovskou 😉 .
Mateřská se pobírá po dobu 6ti měsíců, jako zotavená, takže proto ne muž.

keeshka
12. čer 2015

@klarcik jen jestli jsem správně pochopila - jedno dítě máš a druhé čekáš. Pokud jsi u prvního měla nárok na mateřskou, máš i teď. Ale samozřejmě, co se týče nemocenské, jednu dávku jako náhradu už pobíráš, takže druhou nemůžeš.

xpila
12. čer 2015

@keeshka Nárok na druhou mateřskou opravdu není automatický! Nehledě na to, že na mateřskou samozřejmě může i otec, proč by nemohl. Tak tu prosím nešiř milné informace. Rovněž lze pobírat rodičovský příspěvek i nemocenskou zároveň.

xpila
12. čer 2015

@klarcik Neodpověděla jsi, kdy jsi nastoupila do nové práce a kdy máš termín porodu. To je zásadní pro to, jestli máš nárok na PPM nebo ne.

j.a.n.i
12. čer 2015

@keeshka Peněžitou pomoc v mateřství může pobírat i muž, chtělo by to zjistit aktuální informace... na zotavenou jak píšeš je pouze šestinedělí a po tuto dobu muž opravdu nemůže, ale od 7. týdne ano.

klarcik
autor
12. čer 2015

no ja ještě termín porodu nevim předpokládám ze jsem v tom zhruba 4 týdny 😀 V pondělí si to jdu jen potvrdit na gynde 😀 ale pracuji od 1.5. 🙂 tak zjišťuji uz informace...

xpila
12. čer 2015

@klarcik A předchozí smlouva ti skončila kdy?

klarcik
autor
12. čer 2015

Předchozí není 😖

xpila
12. čer 2015

@klarcik Tak to si nestihneš odpracovat potřebných 270 dní, takže na mateřskou nebudeš mít nárok.