Ahoj, pobíram rodičovský příspěvek a jsem v novém zaměstnáni. Otěhotněla jsem ale jelikož mam obavy ze dlouho 12tky v práci neutáhnu ( až budu v pozdějším trimestru) tak by mě zajímalo jestli budu moct pobírat nemocenskou a pak na mateřskou. A ještě jestli vůbec tu mateřskou dostanu kdyz jsem nastoupila teprve v květnu?( před tim jsem nepracovala)
Jsem na rodičovské dovolené, pobírám rodičovský příspěvek a onemocněla jsem. Pracovní poměr mi stále trvá. Mám nárok na nemocenské?
Nemocenské je dávkou, která má pojištěnci nahrazovat příjem, jež mu uchází, protože nemůže z důvodu pracovní neschopnosti vykonávat výdělečnou činnost. Proto se nemocenské nevyplácí zaměstnanci za dobu, po kterou mělo trvat pracovní volno bez náhrady příjmu, pokud pracovní neschopnost vznikla dnem, který následuje po dni nástupu na takové volno (ust. § 28 odst. 5 ZNP). Při vzniku pracovní neschopnosti v době čerpání rodičovské dovolené tedy nemocenské nenáleží.
pkud pobíráš RP tak na PN jit nemužeš...a máš smlouvu na dobu neurčitou? aby ti alespon drželi místo? že by jsi odešla z práce až po zkušebce, tzn za 3mes.....
@klarcik Na mateřskou nárok mít nebudeš, jestližes předtím neodpracovala aspoň 270 dnů během posledních 2 let. Na nemocenskou nárok mít můžeš, pokud z toho zaměstnání za Tebe jdou odvody na sociálku (takže pokud jsi klasický zaměstnanec bez ohledu na výši úvazku, pokud pracuješ na DPP nebo DPČ, tak tam to záleží na jejich výši).
@shine2015 Jestliže pracuje a jsou za ni odváděny odvody na soc.poj., tak není důvod, proč by nemohla mít nárok na nemocenskou. V tomhle případě se nejedná o souběh dávek, který by byl nepřípustný.
@somalicats aha...tak to jsem nevedela....myslela jsem si, že pokud ma RP na PN nemuže....tak super pro zakladatelku.....
@shine2015 Vzhledem k tomu, že si může během pobírání RP vydělávat bez omezení, tak má-li klasický pracovní poměr a pracuje, tak není problém. Pokud by byla doma, nepracovala a byla předtím zaměstnaná (tedy zaměstnavatel by jí držel místo), tak pak nárok na PN pochopitelně není.
@somalicats Prosím Tě, nevíš jestli se do těch 2 let započítává i doba, kdy jsem zaměstnaná, ale v PN? Podle toho, co jsem našla, tak by to tak být mělo: "podmínkou je získání potřebné doby pojištění v rozsahu 270 dní v posledních dvou letech". Jde mi o situaci, kdy jsem/budu většinu těhotenství v PN, a zaměstnavatel za mne tedy pojištění odvádí. V době odchodu na MD bych tak podmínku 270 dní splňovala. Pokud by se počítala ale pouze opravdu "odpracovaná" doba v zaměstnání, ale bez PN, tak bych se do toho nevešla ☹ (jsem u zaměstnavatele kratší dobu a v období předtím nemám tolik dní odpracováno).
@mayyas PN se počítá (i když zaměstnavatel za Tebe v tu dobu nic neodvádí), běží Ti normálně pracovní smlouva, jen je tam překážka v práci daná tou nemocí.
@somalicats Prima, moc děkuji! 🙂
Děkuji za odpovědi a manžel který pracuje déle by mohl na mateřskou? A jak by to šlo udělat přes nej?
no ja ještě termín porodu nevim předpokládám ze jsem v tom zhruba 4 týdny 😀 V pondělí si to jdu jen potvrdit na gynde 😀 ale pracuji od 1.5. 🙂 tak zjišťuji uz informace...
Předchozí není 😖
Mateřskou nedostaneš, tam bys musela mít odpracováno mnohem víc a s tou nemocenskou nevím, ale docela zajímavej dotaz. Počkám na fundovanější odpověď 🙂