Zdravím všechny. Pravděpodobně jsem těhotná...Jestli ano tak nějak 3-4 týden. Ale mám problém s prací. V srpnu mám nastupovat zpět do zaměstnání, kde už, ale pro mne není místo, rušili naše oddělení a zůstala tam jenom část. Takže kolegyním co se tam vrátily daly odstupné platy a byly odejity 🙂
Ale co udělají semnou?
Jestli jdeš z rodičovský a máš smlouvu na neurcito, tak tě těhotnou vyhodit nemůžou.
Ahoj, pokud máš podepsanou smlouvu (což podle všeho, když se vracíš, máš), tak tě vyhodit nemůžou (pokud je na dobu určitou, skončíš dle data uvedeného). Můžou ti ale samozřejmě nabídnout podepsání dohody a je na tobě, jak se k tomu postavíš.
Sama jsem dostala výpověď v lednu, čtyři dny po tom, co jsem zjistila, že jsem těhotná sotva pár dní.. :D v práci docela koukali, donesla jsem potvrzení z gyn. (na základě krevních testů), a jsem tam pořád, protože jinak to prostě nejde. 🙂)
@tadeasek3 hele, tak to nevim. To zkus pohledat někde na netu v různých poradnách, nebo se obrátit na nějaký úřad (úřad práce, inspektorát práce, nebo asi i socku). Zjišťovala jsem jen své možnosti co a jak a tak vím jedině to, že při podepsání dohody se sice se zaměstnavatelem můžete domluvit na důvodu, proč k tomu došlo, ale na úřadu práce to nemusí brát v potaz - přestože v zákoně jsou uvedené nějaké body, které by dotyčného měly "chránit" před tou nejnižší podporou, jenže to celé stejně závisí na tom člověku, co o tom na úřadu práce rozhoduje. Jenže to ti asi moc nepomůže.
I když mě tak napadá.. kdybys nepodepsala a zůstala, museli by tě zaměstnávat (zkrátit úvazek ti jen tak nemůžou, to by měl být v každém případě opět akt dvou stran), případně bys byla zaměstnaná ale na nemocenské, a tím pádem bys tak prošla až k porodu.. jediné, co by se mohlo stát, že by zrušili zaměstnavatele - a tam pak záleží, jestli se vlezeš do ochranné lhůty 180dní - v té lhůtě máš normálně nárok na mateřskou, i když v době nástupu na mateřskou nejsi zaměstnaná.
Odstupné jako takové podle mě s mateřskou nijak nesouvisí, ale je to jen má domněnka.
Takže bych to zvážila ze všech stran. Samozřejmě je vždycky lepší být zaměstnaná. Jenže má ta práce budoucnost (pokud mají nějaké velké potíže, nezaniknou)? Jak velké odstupné je pro tebe dost velké? Dalo by se o tom vůbec smlouvat (hlavně jsi v pozici, kdy oni nic moc nemůžou, takže co na tom, že by ses zeptala)? :D
Víc ti bohužel neporadím, doufám, že je to trochu srozumitelné.. i když si myslím, že moje informace tvému problému moc nepomůžou. Každopádně bych se nebála poradit někde, kde se v tomhle vyznají, ať víš a jen tu tak nespekulujeme. 🙂
No já se vracela do práce po 6 letech doma a po 3 dnech mě dali okamžitou výpověď pro nadbytečnost a 5ti měsíční odstupné. Ale jako těhotnou tě propustit nemohou musí tě max přeřadit na jinou práci pokud k tomu nemají podmínky tak jdeš myslím normálně a nemocenskou
Tehotnou vyhodit mohou pouze na organizacni zmenu, tzn. ze jeji misto bylo v ramci hlasene reorganizace firmy (povinne hlaseni na urad prace pri velkych reorganizacich velkych firem) zruseno. Resila jsem ted to same, neb se me presne tato situace tyka. Takze ano, mohou, doporucuji nastudovat v zakone. Jdou dve moznosti - bud budou mit srdce a tehotnou nevyhodi, na coz bych moc nespolehala a nebo pracovni neschopnost.
@mlynkova85 Pokud zaměstnavatel nemá pro těhotnou práci, neměl by jí poslat na nemocenskou, jak obvykle činí, ale měl by jí nechat doma s plným platem (překážka v práci na straně zaměstnavatele).
Ze zákazu výpovědi v ochranné době z důvodu těhotenství však existují výjimky, a ty stanovuje § 54 zákoníku práce. Jde o případy, kdy zaměstnavatel dává zaměstnanci v ochranné době výpověď pro organizační změny podle § 52 písm. a) a b) - tedy ruší-li se zaměstnavatel nebo jeho část, nebo přemísťuje-li se zaměstnavatel nebo jeho část. V případě přemístění to však neplatí v případě, jestliže se zaměstnavatel přemísťuje v mezích místa (míst) výkonu práce, ve kterých má být práce podle pracovní smlouvy vykonávána.
Tohle je jediné, kdy mohou ze zaměstnání vyhodit těhotnou....
Těhotenský test pozitivní 🙂 v srpnu se tedy vrátím do práce na par měsíců. A i když tam dohromady budu cca 4 měsíce, mám nárok zase na mateřskou? nevíte když tak kam si mám zajit se zeptat? Na PÚ, nebo na sociálku ů, kde mi poradí...
Diky....
Mě poradili na úřadu práce, inspektorátu práce a pak jsem psala i do nějaké právní poradny, co je ve městě zdarma. Všude byli ochotní a nápomocní. 🙂
@tadeasek3 a ted jsi na neschopence nebo MD nebo RD?