Ahojky,
sháním radu pro kamarádku a budu vděčná za každou informaci.
Příští rok v půlce dubna má nastoupit do práce po skončení 3leté RD. Nyní kontaktovala zaměstnavatele, že tedy dopředu oznamuje, že nastoupí, a to buď na částečný úvazek (který by preferovala) nebo, pokud to nepůjde, tak na plný (ten měla před RD). Jenže zaměstnavatel jí odepsal, že pro ní nemá místo, a navrhuje jí, aby zůstala ještě rok doma na neplaceném volnu. Což tedy ona v žádném případě nechce. Podotýkám, že se jedná o mezinárodní renomovanou firmu, a přesto takovýto přístup.
Můžete, prosím, poradit, co v takové situaci dělat? Já se domnívám, že jí zaměstnavatel musí místo držet a pokud jí dále zaměstnávat nechce, tak jí má dát odstupné a ne ji navrhovat, aby zůstala další rok doma. Navíc si myslím, že se ani tato doba neplaceného volna nezapočítává do důchodu. Je to tak?
Předem díky za radu!
J.a.n.i., co mi říkala, stějně to udělali i s jinou kolegyní a po uplynutí toho roku jí prostě zpět nevzali a už neměla ani nárok na odstupné. Takže to je asi ten hlavní důvod, proč takto postupují.
Myslím, že nemá jediný duvod kamarádka zůstat další rok zadarmo 🙂 takže bud musí zaměstnavatel najít místo a nebo dát odstupné. On je totiž povinen držet místo jen 3 roky a kdyby to ted vzala tak za rok ji už držet nemusí a v klidu ji propustí bez odstupného.
Holky, moc díky! Všechno jsem přetlumočila🙂 Kámošku ještě napadlo, zda by mohla pracovat třeba na zkrácený úvazek někde jinde, když by vzala ten rok nepl. volna. Jí nejde ani tak o peníze, ale aby se dostala mezi lidi. Ale já myslím, že je pořád lepší vzít odstupné a něco si hledat, než být rok doma zadarmo.
A další dítko neplánuje, prý i jedináček stačí🙂
Ano, místo ji držet musí, ale to neznamená, že ji po nástupu nemůže dát výpověď s odstupným... Jinak na tomhle návrhu není nic špatného, navrhnout ji může co chce a je na ní zda to přijme nebo ne, to si musí rozmyslet sama... Jestli raději dostane odstupné a půjde na UP.
Jinak neplacené volno se obecně na důchod nepočítá, ale pokud by dítko nechodilo do školky, tak by se jí ten rok počítal z titulu péče o dítě do 4 let.