Holky prosim o radu. Pracuji v tovarne, auto prumysl. Zamestnavatel nam dava pokuty, kdyz udelame chybu. Vcera kolegyne dostala pokutu 500 kc, protoze pustila spatny vyrobek.
Je tohle ok? To opravdu nemuzu udelat chybu? Vzdyt nejsme roboti, nybrz lidi a vsichni chybujeme.
Ma tohle oporu v zakone?
Ve smlouvě takové srážky zmíněné máte? Už jsem se s tím setkala, ale v gastronomii.
@michaela666 Ve smlouve o srazkach nic neni.
Pokud máte uvedenou hmotnou odpovědnost ve smlouvě, tak ano. Já dělám s penězi a kdybych vlastní blbostí "ztratila"10 tisíc, jde to taky z mojí kapsy.
@te_reza Nic takove ve smlouve nemam.
500 nic není, prý se dává i 1000 🤔
@klokanka31 Nejde o castku, ale o princip.
Je to blbý, člověk není robot, ale zase v autoprůmyslu může nějaká chyba stát někoho život.
@klokanka31 To samozrejme chapu. Ale neni to fer.
No ale je tam napsáno, že odpovídáte za chyby. Kousek dál ve smlouvě ty chyby ošetřeny nejsou?
@te_reza Ne, popis chyb uz tam neni.
@te_reza Taky nic o srazkach.
Fér není když udělá někdo chybu, jede to dál, další člověk to nezachytí protože má sám dost práce, a dostane nakonec pokutu on. Pokud dostane pokutu ten, kdo chybu udělal, pak je to fér...
Proč to není fér?! Když udělá chybu lékař, tak se všichni vstekaj, jak si to mohl dovolit. Taky není robot. Já za chybu nemám bonusy (podstatná část platu).
Ano, každý v práci můžeme udělat chybu, ale každý za ni neseme odpovědnost.
Koukni na pojištění odpovědnosti,jestli ti to pokryje.
@klokanka31 Hmm, zajimave. Tak vy zrejme chyby nedelate.
Od té doby, co u manzela v praci odbory prosadily zruseni hmotne odpovědnosti rika, ze na to lidi totalne...... a chodi jim jedna reklamace za druhou.
Tak se na to zeptej zaměstnavatele, ale evidentně tam odpovědnost máte 🤷♀️
@areh Asi se na to divam jenom z jedne strany, ale chapu to.
@te_reza Tak jasne, ale nejsou tam uvedene srazky, to me docela desi.
Když udelas chybu, tak to proste nekoho stoji v lepsim pripade jen prachy. A proc by je mel hradit zamestnavatel? 🤷🏻♀️
Nám tohle v jedné fabrice dělali běžně. Dali instrukce, že tohle je v normě (aby byly kusy) a když se to pak vrátilo, strhli to nám. Ale když jsme vyhazovali moc vadných kusů, tak po nás šlapali, že to takhle nejde. Ale že byla chyba už na slevarne v kvalitě použitého materiálu nikdo neřešil 😣
A u dalšího zaměstnavatele, v Německu u DPD jsem měla srážky za pozdně doručené zásilky, přestože bylo jasné, že do 15min nejsem schopna doručit express,když byla cílová adresa 75km daleko od depa. "Pokuta" byla až 250€
Jeste me napada kolektivni smlouva,tam by mohly to mohlo byt vice rozpracovano. A nebo se zeptat odboru,predpokladam,ze je mate
@amazonkajanik Me to prekvapilo, protoze o pokutach ve smlouve nic neni. Radeji uzavru pojistku.
@cloo Nemame je bohuzel.
Jeste me zajima kdyz jsem be skusebce, jestli taky platim?
Já nejsem zběhlá v tom, co je ještě košér a co už ne, jen mě tak k těm chybám napadá - na tohle existují pojistky. Tak i to stojí za uvážení. Protože ano, člověk je jen člověk, ale za chyby se platí. A proto se lze pojistit. Řada profesí se pojišťuje.
A to je jakože dostaneš pokutu, hrábneš do peněženky a dáš? Nebo máš o to nižší výkonnostní bonus?
Dělám tedy taky v automotive, ale neumím si představit nějaké pokutování
A není to třeba v pracovním řadu nebo kolektivní smlouvě? V pracovní smlouvě se na tyto dvě věci často odkazuje.
@uzivatelkapetra Strhnou z vyplaty.
Pro upresneni, jednalo se o jeden jediny vyrobek z nekolik set. Chapu, kdyz nekdo dela chyby porad, ale tohle mi pride hodne sprosty.