Prosim zkusenejsi o odpoved. Zanedlouho mi skonci md a mela bych se vratit do prace. Zamestnavatel mi naznacuje, ze na sve puvodni misto se nevratim (asistentka reditele) a nabizi mi pozici obchodniho zastupce. Tato nabidka je pro me neprijatelna, nebot "obchodaci" ve firme hodne cestuji, i 3dny/tydne jsou mimo domov a mam 2letou dceru, od ktere nemuzu odjet. Jak byste situaci resily vy? Prodlouzit md a otehotnet, nastoupit tam jako obchodni zastupce, hledat praci jinou...? Take jsem zvedava, zda ma na tuto zmenu ze zakona narok. Prosim o vase postrehy, zkusenosti. Dekuji vsem za odpovedi a reakce!
Je to jak píše jancovka86, zaměstnavatel by Ti měl přidělit práci podobnou. V případě, že Ti nabízí jinou pozici, než jakou máš v pracovní smlouvě, musela bys s touto změnou souhlasit - není možné pracovní smlouvu jednostranně měnit. Pokud tedy se změnou nesouhlasíš, zaměstnavatel Tě buď musí dočasně poslat domů na tzv. "překážky na straně zaměstnavatele" (= on pro Tebe nemá práci), kdy jsi doma a bereš 100% náhrady původního platu - a on situaci nějak vyřeší a práci dle pracovní smlouvy Ti zase zajistí. Nebo druhá varianta, musí vyhlásit tzv. "organizační změnu" = tj. Tvoje místo ruší, a pak Ti musí dát klasickou výpověď + odstupné. V tom případě bys měla nárok na pokrytí 2 platů za 2 měsíce výpovědní lhůty + odstupné podle toho, jak dlouho jsi u něj zaměstnaná (do 1 roku = 1 plat odstupného, 1 - 2 odpracované roky u něj = 2 platy odstupného, nad 2 odpracované roky = 3 platy). Na tomto trvej a nenech se ošidit, jak se s tím bohužel často setkávám...
Docela srozumitelně je to popsáno třeba tady: http://aperio.cz/poradna/32278
@sawyer muze te sice dat na jinou (podobnou) pozici, ale pokud pecujes o male dite, nemuze te posilat absolutne nikam na sluzebni cesty bez tveho souhlasu. Takze at ti klidne da jinou pozici, ale ty proste mu reknes ze na sluzebni cesty jezdit nemuzes, protoze pecujes o dite mladsi 8 let..takze podle toho musi vypadat tvoje pracovni smlouva.
§ 154 Pracovní cesty a přeložení
(1) Těhotné ženy a ženy pečující o děti do věku osmi let smějí být vysílány na pracovní cestu mimo obvod obce svého pracoviště nebo bydliště jen se svým souhlasem;
Me se libi, jak se nas ptas, jestli mas otehotnet 🙂 to jako, kdyby si dalsi nechtela a zensky tady poradily, ze je to nejlepsi, tak do toho jdes? 🙂 protoze u dalsich variant nepises, ze pocitas s tehotenstvim.
Předpokládám, že se nevracíš po MD, ale po RD. Ze všeho nejvíc záleží na tom, jakou pozici máš uvedenou ve smlouvu. Takže k jednoznačné odpovědi dáváš málo informací.
Je to naprosto odlisna prace od te puvodni, takze nema narok a mela by jste dostat odstupne. Prace ma byt obdobneho charakteru.