Ahoj všem.
V zaměstnání pracuji už 4 roky a 2x mi daly smlouvu na dobu určitou.
Teď, příští rok v srpnu, mi ji buď dají na neurčito nebo nashledanou.
S manželem jsem už 5 let vdaná a oba cítíme že už dozrál čas, v půlce příštího roku by jsme se chtěly začít snažit a mě zajímá jak to udělat.
Ideální by asi bylo otěhotnět ještě v době, kdy budu mít smlouvu na určito a s přiznáním jít na povrch až mi ji prodlouží napořád? A pokud by mi ji neprodloužily byla by pro mě asi rodičovská výhodnější?
Opravdu mě to trápí. Ráda bych se do práce po matěřské vrátila.
Amelienne moc dějuji za rychlou reakci. O ,,fígl,, zaměstnavatele se nebojím, není to tenhle typ podniku.
Mě jde spíš o to, že kdybych otěhotněla dejme tomu v červnu a neřekla to. Pokud by mi smlouvu na neurčito nedaly jestli by to bylo výhodnější, než otěhotnět jako nezaměstnaná..
@gigigirlone Teď ti asi nerozumím. Řešíš, zda ti zatel dá v srpnu 2015 d. neurčitou nebo vyhazov, ano?
Tak pokud ti dá vyhazov, musíš být v té ochranné lhůtě, jinak máš nejspíš smůlu.
Pokud ti v srpnu dají d. neurčitou, tak to bude uplně nejlepší varianta.
No a tedy d. určitou neřešíš. 😉 Zkus tohle probrat s nějakou mzdovou, řekne ti k tomu určitě víc. Ovšem, jak už jsem podotkla, řešit můžeš a zadařit se nemusí... Někdy je fakt lepší neplánovat. 😉
Pokud budeš bez zaměstnání a v ochrané lhůtě nestihneš nastoupit na mateřkou, tak máš smůlu a dostaneš už rovnou rodičák a na 4 roky. Takže je určitě lepší být v zaměstnaneckým poměru než na pracáku 🙂
@amelienne Pokud by měla nárok na mateřskou, tak by ji dostala celou, rozhodně ne jen část, jak píšeš! Navíc by se nejednalo o žádný vyhazov, prostě by skončila doba, na kterou byl pracovní poměr uzavřen. Bohužel zas další, která radí kraviny...
@gigigirlone To, že jsi těhotná, říkat nemusíš - pokud nemáš rizikovou práci. Pokud by ti pak již smlouvu neprodloužil, záleželo by na tom, zda bys stihla na PPM nastoupit v ochranné lhůtě (v tvém případě 180 dní od skončení pracovního poměru). Pokud bys otěhotněla později a do ochranné lhůty se nevešla, tak na PPM nárok mít nebudeš a rovnou budeš mít rodičák. Pak by ses samozřejmě neměla kam vrátit... Jen počítej s tím, že se nemusí zadařit hned a může to trvat i několik měsíců.
Jejda, jejda, to je nepříjemné. Nemusela jsem to řešit...
Já si tedy myslím, že pokud bys měla na d. určitou zase (zaměstnavatel může udělat ještě ten fígl, že tě propustí a přijme na fiktivně jinou pozici a zase může prodlužovat), tak bys dostávala mateřskou (PPM) jen po dobu platnosti smlouvy. Takže pozor, aby to nebylo jen po zkušební dobu. Pokud bys pak chtěla jít na druhou mateřskou s dalším prckem, musíš počítat s tím, že ti d. určitá musí končit až ti bude končit druhá mateřská. Jinak ji proplacenou nedostaneš.
Pokud ti smlouvu neprodlouží, jsi nezaměstnaná a tudíž nemáš na PPM nárok. Pokud ti nevyjde ochranná lhůta, což by snad mohla. Viz: http://www.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/davk.... (Toto bych si ale ověřila s nějakou mzdovou účetní. 😉 )
Ale popravdě, takové cobykdyby moc smysl nemají. Dítě se nedá naplánovat jako nákup v obchodě. 😀 Přeji hodně štěstí, ať to co nejlíp klapne!