Ahoj holky, po šesti letech na rodičovské si, kvůli přestěhování musím, chtě, nechtě, hledat novou práci. Jelikož mi přijde, že jsem úplně "blbá" a bezcenná, už týden smolím motivační dopis k životopisu. Váhám, jestli mám napsat, že bydlíme u rodičů a hlídání je, v případě nemoci dětí, zajištěno. Některé kamarádky by to tam hvízdly, některé zase vůbec. Tak nevím 🙂 jaký na to máte názor vy?
Motivacni dopis ma byt kratky, strucny, vystizny. Hned po pozdravu(pokud mozno adresovat konkretni kontaktni osobe) jit k veci, personaliste nemaji cas a musi se co nejdriv dozvedet, co chcete 🙂
Napsat, proc prave vy jste ten spravny uchazec. Nevypisovat uz ale zadne sve znalosti, schopnosti.
je dobre prokazat znalost a zajem o firmu, kde se uchazite o pozici. Pozadat o schuzku.
NA kazdy dalsi inzerat by mel byt novy mot.dopis.
Na zaver bych napsala, ze sice mate deti, ale jejich hlidani v pripade nemoci mate zajisteno a proto verite, ze toto nebude prekazkou 🙂¨
Dle meho nazoru takova vec do motivacniho dopisu vubec nepatri. At tak ci tak, ono uz blbe zni to "bydlime u rodicu". Spis musis pusobit nadsene pro tu pozici a dat treba najevo, ze nic nestoji v ceste.
Ze zkusenosti perosnalistu je dobre toto zminit 🙂 ne psat, ze bydlite u rodicu, nepopisovat nic konkretne, ale napsat tu vetu, ze hlidani zajisteno, tecka.
@verik7 Ahoj, trochu v tomhle pracuju, a to, že máš děti není třeba nikam do CV ani motivačního dopisu uvádět. Stejně tak tvůj rodinný stav. Ono to dost možná vyjde najevo z CV kde budeš mít prázdné roky, to potom některé ženy řeší tak, že napíšou zaměstnavatele, kterého měly v období RD (což je také naprosto relevantní a možné řešení), případně to vyplňují brigádami, pokud nějaké jsou nebo se může také napsat "Péče o osobu blízkou". To jsou jen varianty, jak se uplně vyhnout řeči o dětech.
Na přijímacím pohovoru se potom doporučuje buďto rovou říkat, že "máte s manželem děti" a že máš aktivní hlídací prarodiče, případně (pokud jsi frajer a hlásíš se na vyšší pozice) je rovnou sprdni, že tyhle otázky ze zákona klást nemůžou 🙂
Do motivačního dopisu potom napiš proč zrovna tenhle zaměstnavatel a tohle místo se ti líbí a snaž se nekopírovat klasiky, co najdeš na webu (hrozně to potom omrzí). Nemusí být dlouhý, stačí krátky - chci u vás pracovat, lichotka, hledám takové a takové místo (případně odpovídám na tuto pozici) a mám pro ní tyto a tyto předpoklady. O dětech bych tam nepsala.
Zas podle toho kam se hlásíš není uplně od věci někam přihodit nějakou drobnou zajímavost, fór nebo tak, ať si ten tvůj CV či motivační dopis zapamatujou.
Souhlasim s damae, jeste me napadlo, nepsala bych, ze je o deti postarano "v pripade nemoci". Muze to vyznit, ze deti byvaji casto nemocne. Nepsat nic negativniho. Myslet a prezentovat se pozitivne...😉
@hakunamatata
@zuzi.111
jasně, tak to mám v plánu, to bylo tady pro vás, že bydlíme u rodičů 😀
bylo to myšleno tak, že nebudu muset tak často být doma s holkama.
Jeden případ ze života:
známá (dvě děti 3 a 5) hledala práci, dostala se na konkurz do redakce časopisu. Nikde neuvedla děti, při pohovoru se na ně ani neptali. Přijali jí, děti tajila, kvůli nadřízeným, kvůli mladýmu kolektivu, se kterým si ve finále v ničem nerozuměla. Nakonec si našla úplně jinou práci i když jí tahle bavila.
Otázkou zůstává, jestli by jí vůbec vzali na pohovor, vědět o dětech že?
@verik7 I to není špatně 🙂 Taky pokud tam normálně máš kolonky typu: Jméno zaměstnavatele, pozice, popis práce, tak u té RD se můžeš rozepsat, co všechno jsi dělala na RD, sakra doma nesedíš přeci na zadku ale určitě se pěkně nalítáš a kromě péče o dítě řešíš i rodinný rozpočet, plánování a time management čtyřčlenné hordy, zdravý životní styl, českou legislativu v sociální oblasti a neustále se vzděláváš ve všech těchto směrech a k tomu musíš mít ještě sakra dobrý stress management a velmi rychlé řešení krizových situací. A kromě toho se většina matek po RD do práce opravdu těší - většina mých kolegyň s malými dětmi je v práci vyloženě ráda a nadšená a je příjemné s nimi pracovat.
Viděla jsem i v CV u položky rodičovská dovolená větu "Matky prý mohou za všechno" a pobavilo mě to.
@damae 😀 😀, to by mě nenapadlo, že když činnosti kolem dětí a domácnosti správně pojmenuješ, máš hned CV delší o jednu stranu a zní to fakt dobře 🙂
Opravdu se do práce těším. Pracovala jsem v bance a holky, co se vracely zpátky byly pro tu práci úplně jinak zapálené a činnosti co otravovaly nás stálice, braly úplně v pohodičce a hlavně levou zadní!
Asi díky skvělému time a stress managementu 🙂
Tip pro Vás🙂
http://www.jobs.cz/poradna/rady/rady-pro-uchaze...