Mohu doma pobírat plný plat kvůli rizik. prac. prostředí?

kikina1987
8. čer 2016

☹ ☹ Zdravím,mám dotaz na budoucí maminky.....doslechla jsem se od několika lidí.že lze zůstat doma,pokud pracuji v rizikovém prostředí a zaměstnavatel mi nemůže poskytnout jiné - nerizikové prac.prostředí,s tím,že je povinen mi hradit měsíčně plnou mzdu,a já tím pádem nebudu muset být na nemocenské......dočetla jsem se i něco podobného,prý se to bere jako překážka ze strany zaměstnavatele. Každý mi říká něco jiného a já bych potřebovala vědět,zda je to opravdu tak jak mi lidé tvrdí,a pokud je to možné takhle udělat,tak bych potřebovala vědět,jak takovou žádost podat....?? Stačí osobně požádat zaměstnavatele,nebo musím podat žádost písemně? Předem děkuji všem za odpovědi,snad už se dozvím víc...

lv
8. čer 2016

pásemně zažádat o převedení na jinou práci, kterou smí těhotné vykonávat (koukni na zákoník práce, vygooglíš ty pidmínky, ne v noci, ne tahat nad 5kg, ne shyby, ne 12h směny..) Ano, pokud takovou práci nemá, je to překážka na straně jeho a ty jsi doma za plný plat.

xpila
8. čer 2016

Je to tak. Pokud vykonáváš práci nevhodnou pro těhotnou a zaměstnavatel tě nemá kam přeřadit, tak se jedná o překážky na straně zaměstnavatele a budeš doma za plný plat.
Zaměstnavatele písemně požádej o přeřazení. Pokud nemá kam, tak tě dá na překážky.

eficenka
8. čer 2016

také jsem to tak měla - práce na dětské léčebně, neměli mě kam přeřadit, ale musela jsem nastoupit na nemocenskou i když jsem si těhotenství užívala a pár dní před porodem byla na výšlapu na horách.... 😉

mrabbit
18. lis 2016

Ahoj holky, prosím o radu. Pracuju jako lékařka na dialýze, což je bráno jako rizikové pracoviště. Jsem teprve na začátku těhotenství. Když tu otěhotní sestřičky, okamžitě jsou doma za 100% platu. Já bych nerada trčela celé těhotenství doma, po novém roce mám jít na stáž do nemocnice na internu, což asi taky není zrovna košér, ale při prvním těhotenství jsem tam taky 3,5 měsíce pracovala a nic se nestalo. Ráda bych chodila do práce klidně až do nástupu na PPM, pokud by samozřejmě nebyly žádné komplikace. Dočetla jsem se ale, že těhotná žena nemůže pracovat na rizikovém pracovišti ani tehdy, pokud by s tím souhlasila. Je to tak? A jak je to s vycházkami, pokud bych byla doma z důvodu překážek v práci ze strany zaměstnavatele? Jsou také omezené jako při PN? Noční směny jsou také zakázané, ale mám kamarádky lékařky, které normálně v těhotenství sloužily, takže to je jen na jejich rozhodnutí? A jelikož jsem na rizikovém pracovišti, tak mám povinnost oznámit těhotenství zaměstnavateli co nejdřív? Ráda bych počkala minimálně do ukončeného 3. měsíce, akorát mám ještě "problém" v tom, že teď mám úvazek 0,8 a od ledna jsem si ho plánovala zvýšit na 1,0 a zároveň v lednu bych měla mít ukončený první trimestr, tak mi přijde blbé, oznamovat to po tom, co podepíšu dodatek ke smlouvě s navýšením úvazku (resp. i navýšením platu), aby si nemysleli, že jsem jim to tajila jen kvůli penězům 😀. A že pak tím pádem budu chtít být doma za víc peněz. Ale já doma teda primárně být nechci 🙂). Děkuji za odpovědi 🙂.
@eficenka
@xpila
@kikina1987