Mimořádná lékařská prohlídka a těhotenství

helenah82
18. srp 2014

Příští týden se vracím do zaměstnání po rodičovské. Mám přijít na mimořádnou lékařskou prohlídku. Mám dva dotazy. Můžu na ni jít ke své obvodní lékařce nebo musím k závodnímu lékaři? Prý je letos nově, že můžu i k obvodní. Druhá otázka je: jsem těhotná. Musím to říct závodnímu lékaři? Musí on to napsat do zprávy pro zaměstnavatele? Díky moc za odpovědi.

princina
18. srp 2014

Já si myslím, že s lékařem je to jedno... Domnívám se,že si můžeš vybrat,kde to absolvuje...ale i tak se lékaři mezi s sebou neoficiálně informují. S těhotenstvím je to komplikované, měla bys mu to říct...záleží samozřejmě na tom,proč tě zaměstnavatel posila na mimořádnou prohlídku -dělá se většinou v případě, když si chce ověřit tvůj stav (takže možná i tuší, že jsi těhotná)

ninive211
18. srp 2014

Jedná se o tzv. periodickou prohlídku, na kterou tě zaměstnavatel má nárok ze zákona vyslat (naopak, by to měl jednou a pár let udělat vždy, že se to často nedodržuje, je věc jiná, ale teďka se na to prý docela zaměřily kontroly a zaměstnavatelům hrozí celkem tučné pokuty, když prohlídky nerealizují).
Záleží na tom, do jaké skupiny zaměstnanců spadáš - některé skupiny zaměstnavatelů nemusejí mít svého závodního lékaře. Pokud tvůj zaměstnavatel závodního lékaře má, tak se domnívám, že musíš k němu. Resp. mohla bys teoreticky i ke svému obvodnímu, ale pak je možné, že zaměstnavatel ti odmítne uhradit ten poplatek za prohlídku, protože tě poslal k ZÁVODNÍMU lékaři a tys to nerespektovala. Raději bych se informovala.
Co se týče těhotenství - můj názor je takový, že pokud se těhotenství nevylučuje s tvojí pracovní náplní, tak snad není třeba to hlásit - protože to je tvoje soukromá věc. Ale samozřejmě taky záleží na tom, jestli je to na tobě už třeba i vidět a tak...a taky jak moc zevrubně ten lékař tu prohlídku bude dělat. Někteří jen změří tlak, zeptají se na objektivní potíže a propustí s razítkem "práce schopen", jiní ji dělají zevrubněji, berou třeba krev, moč...

lenicka07
18. srp 2014

Já se domnívám, že pokud ti zaměstnavatel určí že musíš k závodnímu lékaři, tak to musíš respektovat. Pokud jsi na začátku těhotenství (není to na tobě vidět) a výkon práce tvoje těhotenství neohrožuje, asi bych to nehlásila. Nevím z jakého právního předpisu by vyplývalo, že jsi povinna to hlásit.

banitram
19. srp 2014

Záleží, co určí zaměstnavatel. Já pracuji pro firmu vzdálenou asi 100 km, ale výkon práce mám v místě bydliště. Jednou za tři roky musím absolvovat zdravotní prohlídku a můj zaměstnavatel mi nařídil, že ji musím absolvovat u nich u závodního lékaře. Takže vždycky jedu vlakem dvě hodiny do firmy, za 10 minut absolvuji zdravotní prohlídku a zase dvě hodiny zpět - to co bych u obvoďáka zvládla za půl hodiny, mi zabere celý den... o těhotenství bych se zmínila jen v případě, že byste dělala nějakou fyzicky náročnou práci apod. Pokud vám těhotenství nebrání ve výkonu práce, tak je jim po tom houby .... ostatně, vy přeci ani nemusíte vědět, že jste těhotná 🙂

z_kopretinka
19. srp 2014

Pokud má zaměstnavatel svého "závodního" lékaře, musíš jít k němu. O těhotenství bych se zmínila jen v případě, že by to mělo dopad na výkon práce. Jsou činnosti, které těhotné nesmí dělat.

j.a.n.i
19. srp 2014

Asi takhle, taky si maslím, že musíš k závodnímu a ad těhotenství, pokud to nijak neovlivňuje práci, tak to říkat nemusíš, na druhou stranu, vracíš se po RD, tedy máš smlouvu na dobu neurčitou, výpověď pro nadbytečnost stejně dostat jako těhotná nesmíš, tak nevidím důvod proč to tajit.