Měním práci moc často?

ines76
7. říj 2023

Potřebuju si utřídit myšlenky a vyslechnout nezávislý názor - před RD jsem pracovala na jednom místě 4 roky, pak RD 3 roky, návrat na jiné místo ale stejný zaměstnavatel a 5 let práce. Pak už jsem si připadala trochu vyhořelá, práce mě přestala bavit, nějaké napětí v kolektivu, celkem nic tragického, ale řekla jsem si, že je čas na změnu. V novém místě jsme si z obou stran nesedli, tak jsme se v míru dohodli na mém odchodu s koncem zkušebky, tzn.jen 3 měsíce. Pak jsem nastoupila na jinou práci, o které jsem předtím už dlouho přemýšlela a byla do ní dost nadšená, teď jsem tam přes půl roku a nějak to nesplnilo moje očekávání, začíná mi to pomalu lézt na nervy, musím se ovládat, abych na lidi nebyla bezdůvodně nepříjemná... část práce je z domova a nedaří se mi nastavit si to dobře, takže se vlastně práce a domov prolíná a jsem jakoby pořád v práci nebo jak to vysvětlit - v týdnu je pořád co dělat, takže to odsunuju a v sobotu ráno vzbudím a místo relaxu je předem mnou strašák "musím o víkendu dodělat práci"... takže zatímco předtím jsem z práce z domu byla nadšená, teď bych radši zase pracovala od-do a doma práci vypustila z hlavy. Zkrátka přemýšlím o tom, že dochodím ten rok, co mám smlouvu, a odejdu (tzn ještě pár měsíců na rozváženou přede mnou). A už mám zase v merku jinou práci, ze které jsem zase v tomto okamžiku nadšená! Ale mám trochu podezření, jestli ve mně není nějaký problém, že chci pořád jinam, připadám si jako fluktuant... dlužno podotknout, že v této poslední práci bylo zaučení velice krátké, asi 2 týdny, a ani jinak do mě zaměstnavatel nic zvláštního neinvestoval. Jak často vám přijde v pohodě měnit zaměstnání? Není lepší vrabec v hrsti, nežli holub na střeše? jediný důvod ke změně je moje nespokojenost a hledání něčeho jiného, nového, finance i celkově podmínky jsou všude hodně podobné, i když se práce liší (tato práce na rok je hodně s lidma, ta co ji mám v merku "na příště" je hodně administrativa).

drep
7. říj 2023

Já myslím, že dobrá frekvence změny zaměstnání je taková, jaká vyhovuje tobě. Já jsem opačný případ, jsem třináctý rok u jednoho zaměstnavatele, jen jsem po roce vyměnila oddělení. Ale v mezidobí jsem měla pár let (s malým dítětem) zkrácený úvazek a dohodu jsem měla u celkem 5 jiných zaměstnavatelů plus občas někde učím. Nesnáším stagnaci, práce je pro mě důležitá a neuměla bych být někde, kde jsem nešťastná. A taky chápu, že práce z domova není pro každého, pro mě třeba taky není přesně z toho důvodu, co uvádíš ty. Najednou se práce a domov prolínají, člověk nemá jasně ohraničený čas práce a čas odpočinku. Já jsem naopak ráda, že je v práci převlékám do scrubs, prostě proto, že to odděluje pracovní osobnost a nepracovní osobnost. Dělej tak, abys byla spokojená a na kecy o fluktuantech kašli

properjoey
7. říj 2023

A nešlo by se v současné práci domluvit, že nechceš HO a dělat pořád z kanclu? Nepomohlo by ti to? Z pohledu HR, jednou se stane, ale pravidelně měnit práci po roce už pak nepůsobí dobře, chce to aspoň 2 roky, aby na tebe nepohlíželi jako na fluktuanta. A nebo teď vyměnit a tam už ale zůstat dýl. A pokud ti HO nesedí, tak většinou není problém se domluvit, že to nechceš...

ines76
autor
7. říj 2023

@properjoey HO je zcela dobrovolný, ale kancl, práce v terénu a moje bydliště jsou rozmístěny takovým způsobem, že jezdit do kanclu je dost ztráta času :-/ snažím se spíš zapracovat na tom oddělení doma, teď zkouším práci z domu dělat brzo ráno, tak uvidím, jak se to osvědčí... protože odpoledne jak vezmu syna z družiny tak už neudělám nic a večer se mi zavírají oči, jsem spíš ranní ptáče. Fluktuace mě znepokojuje spíš jestli se mnou není něco špatně, že jsem pořád nespokojená, jestli nemám nereálný představy, že jinde je tráva zelenější a ne chleba o dvou kůrkách... než přímo co si o mě myslí HR. Ta roční smlouva je pro mě takovej maják, zaměstnavatel se může rozhodnout, jestli mě nadále chce, a já se taky můžu rozhodnout, jestli tam chci zůstat...

ines76
autor
7. říj 2023

@drep díky, ta roční smlouva je pro mě taková nějaká útěcha, zaměstnavatel se může rozhodnout, jestli mě nadále chce, a já se taky můžu rozhodnout, jestli tam chci zůstat... ještě mám pár měsíců zkoušet, jestli se to nějak utřepe, a pořád mám dostatečný časový polštář dát vědět zaměstavateli, jestli se mnou může počítat i dál.

biciklissie
7. říj 2023

Jako za mě, pokud stridas práce, stále se to daří nalézat, nevadí to změny a učení se nových věci, tak proč ne. Z pohledu zaměstnavatele, já, když pomahala vybírat za mě náhradu, tak ano, vybavuji si, že v životopisech na mě vyskočil kandidát, co hodně práce měnil. Na první dobrou to pro mě nebyl důvod k vyřazení, ale později prostě někdo stalejsi přednost dostal. Ale jako tak jsem to viděla já, jiní zase s tím asi budou ok.

pampeliska1313
7. říj 2023

Mám kamaráda co má snad co měsíc novou práci. Nevydrží ani tu zkusebku. Všude problém - lidi, peníze, systém atd. Tam už to vidím jako problém a že neví co se sebou. Osobně jsem nenašla zaměstnavatele a kolektiv, kde bych byla třeba pět let. A děsí mě to. Rada bych našla něco, kde se usadím a zatím jsem to nenašla a bojím se, abych ve finále, nebyla jako ten můj známej, jen místo měsíce vydrzim dva roky :D pokud se ale chcete posouvat, nevidim na tom nic spatnyho. Z toho co píšete mi nepřijde, že byste si vymyslela blbosti a přece jen, práci musíte mít i rada, abyste tam vydržela.🙂

ines76
autor
7. říj 2023

@biciklissie nene, změny a učení se novým věcem mi nevadí, naopak 🙂 samozřejmě mám respekt ze změny kolektivu, nejsem úplně extrovert, ale s vyšším věkem (47) je mi čím dál tím víc jedno, co si o mě kdo myslí, což mi všechno dost usnadňuje. Vzhledem k nedostatku schopných sil ani tak neřeším, co si o mě myslí HR, spíš jestli nemám nějaký nepoznaný problém, že jsem pořád nespokojená ☹

ines76
autor
7. říj 2023

@pampeliska1313 na jednu stranu se ráda učím nový věci, ale na druhou stranu nevím, jestli se mnou není něco špatně, že jsem pořád taková neusazená... kámoš už je asi fakt postrach 😀 a po těch dvou letech co vás vede ke změně zaměstnavatele?

pampeliska1313
7. říj 2023

@ines76 kolektiv. Nemohla jsem se spolehnout na vedoucí, drby, neustálý handrkování kdo co dělá líp/hůř - myslím, že vsichni jsme dělali dobrou práci, ale kazdej měl jinou metodu vedení, horší platový ohodnocení (tehdy jsem byla ráda aspoň za něco, byli jsme dva, teď s dítětem bych do toho stejnýho platu nešla)Kdybych neotěhotněla, odejdu stejně.

vanilkacka
8. říj 2023

U nas v praci mame pevne danou cast prac. doby, jinak si dochazku ridime sami, musime byt i online na internim chatu, takze i kdyz jsem na HO, tak makam tak jak v praci a opravdu oddeluji praci od jinych cinnosti doma. Neexistuje, ze bych sla treba behem poledne na hodinu makat na zahradu. I kdyz to u vas v praci tak neresi, tak si zkus takovy system taky nastavit a pak fakt nejpozdeji ve 4 zavres pocitac a mas hotovo.

evik19
8. říj 2023

@ines76 Ja myslím, že zatím tvůj životopis nebude budit dojem, že jsi fluktuant, toho bych se nebála. Pokud ti fakt výrazně nevyhovuje HO, tak nemá cenu se trápit. Já jsem byla prakticky jen na HO několik let a strašně nerada na to vzpomínám. Na jednu stranu sice neřešíš nemocný děti, dojíždění a oblečení, na druhou stranu musíš být schopná sebekontroly. Když jsem pak nastoupila do práce, kde HO (aspoň v dopoledních hodinách) neexistuje, strašně se mi ulevilo. Prokrastinace při mém druhu současného povolání není možná, jedu od rána až do odpoledního kalupu pro dceru do školky v jednom zápřahu a jsem za to fakt ráda. To neznamená, že občas nedodělám něco o víkendu anebo večer, ale snažím se fakt práci už si domů moc netahat. Jsem někdy strašně unavená, to je jasný, ale to ty jsi taky, protože nejen, že na tebe neustále křičí všechny nedostatky domácnosti i tvé práce, ale ještě musíš spoustu energie věnovat na tu sebekontrolu. Pro spoustu rodinných příslušníků seš prostě doma, tak mají pocit, že tě můžou v pracovní době úkolovat, otravovat tě dlouhýma telefonátama anebo nevyžádanýma návštěvama. Manžel může mít pocit, že nemusí doma na nic sáhnout, protože ty jsi přeci doma, atd. Já bych za sebe s malými dětmi do práce na HO už nešla, pro mě to pak ke konci už fakt bylo utrpení. Ale každá jsme jiná, sama si musíš na rovinu říct, jestli pro tebe práce na HO vhodná je anebo ne….

misulka84
8. říj 2023

@ines76 já myslím že to ladí i s věkem, ve svém věku už nechci dělat co mě netěší a ztrácet drahocenný čas kde nejsem šťastná. Mám to podobně.

xcassiopea
8. říj 2023

Je to otázka nabídky a poptávky, pokud se Ti daří najít nové místo bez problémů, nevidím důvod pokud Ti práce nevyhovuje dělat jinou. Pokud je to otázka priorit a neumíš si ukočírovat home office, domluv se na práci v kanceláři. Člověk se v průběhu svojí kariéry mění a musí si najít kompromis mezi tím co mu vyhovuje a co vyhovuje zaměstnavateli. Bohužel nadřízené a kolegy si nevybereš, ale podle mě je lepší pokud si to nesedlo neztrácet čas, a to z pohledu jak zaměstnance tak zaměstnavatele. Jestli máš vnitřní pocit, že jsi fluktuant a nevyhovuje Ti pořád práci měnit, tak se spíš zamyslet nad tím, že všude je něco co Ti nebude vyhovovat, někde je to náplň práce, někde kolegové, nebo nadřízení, jinde zase pracovní vytížení a stres...... srovnej si co je pro Tebe důležité a s čím se lze dlouhodobě smířit a přijmout, a pak najít takovou práci, kde to důležité je v pořádku a nad tím méně důležitým se dá mávnout rukou. Někoho stresuje být bez práce, chodit na pohovory a čekat kde to vyjde víc než například nepříjemní kolegové. Každý to má jinak, jednej podle svého uvážení a co je nejlepší pro Tebe.

ninive211
8. říj 2023

Nepůsobíš na mě jako fluktuant, je jasné, že člověku po nějaké době může začít práce lézt na nervy. Co se týče HO, lidi jí velebí, ale mně to taky extra nevyhovovalo, když jsem měla tu možnost. Člověk má pak tendenci prokrastinovat, obíhat, z 8 hodin práce je pak z toho dvanáct a ještě máš pocit i v 10 večer, že bys k tomu měla sednout a teda ještě něco udělat...

volodka162
8. říj 2023

Je mi 36let a byla jsem v předešlé práci 15 let a posledních pět let jsem nevěděla jak z ní mám vypadnout...až nyní minulý listopad shodou zdravotních a psychických důvodů jsem učinila "vážný krok vpřed" a lituji, že jsem to neudělala dříve, protože si následky budu nést ještě pár let jak vidím. Takže jinak řečeno - za mě nejsi fluktuant. Pokud ty peníze jsou plus mínus stejné, pokud nemáš problém sehnat hned další práci, tak je tohle polemizování k ničemu. 🙂 A já Ti vlastně závidím....je to fajn si hned po nějakém čase říct konec, jdu dál...mělo by to tak být. Nepřemýšlet rok, dva...jestli jo nebo ne. Zbytečná ztráta času, takže myslím si, že to děláš dobře. Nemusíš si nic vyčítat.

lennus
8. říj 2023

@ines76 A nebylo by pro tebe lepší pracovat sama na sebe? Někomu to víc vyhovuje - svoje zodpovědnost, svoje výsledky a důsledky.

veronicka89
8. říj 2023

Já vydržím v práci max rok . Pak mě to začne štvát nebo nudit...

ines76
autor
9. říj 2023

@evik19 jojo, tu sebekontrolu jsem asi trochu přecenila 🙈

ines76
autor
9. říj 2023

@misulka84 to je zajímavá myšlenka, že je to věkem... je fakt, že i když do důchodu daleko, tak si víc uvědomuju, že život běží a nemá cenu ztrácet čas s věcma, který mi nevyhovují...

ines76
autor
9. říj 2023

@xcassiopea ano, poptávka po mé práci je velká, proto až tak neřeším, co si o mě myslí HR, spíš co si o sobě myslím já sama 🙈 a jestli se neženu za nějakou vidinou, že jinde to bude výrazně lepší... práce v kanceláři je velká ztráta času na cestování mezi prací v terénu - kanceláří - mým bydlištěm. Právě se bojím, abych nevybírala až přeberu, hodně věcí se projeví až během času, z této práce jsem byla taky zkraje nadšená a až po pár měsících mi začaly některé věci lézt na nervy.

ines76
autor
9. říj 2023

@volodka162 ty jo, 15 let! po těch 5 letech jsem si řekla "jdu dál" úplně v pohodě, ale teď po roce je to jiný (ještě to není rok, ale ten rok chci dopracovat). Ale jdu dál 😉

ines76
autor
9. říj 2023

@lennus néééé, zaměstnanecké pohodlíčko mi vyhovuje, nemám podnikavého ducha 😀

ines76
autor
9. říj 2023

@veronicka89 fakt? já bych ráda někde pracovala dýl než rok, ale tohle asi nebude ten případ...