Zdravím všechny .. mám takový dotaz , jsem na rodičovské dovolené ( malé bude rok ) smlouvu v zaměstnání mám na dobu neurčitou , ale jelikož to vypadá že firma krachuje .. hledala jsem jiné zaměstnání , známí mi nabídl práci z domu - (účetní a inženýrské práce.). ale na živnost .. můžu mít živnost ? Kolik se přibližně platí nebo tak .. děkuji všem
@j.a.n.i byla jsem obyčejný manipulant ve skladu. A budu něco platit ?
@andulka007 Ahoj, první rok podle mě neodvadis nic, ale raději bych se zeptala nějaké zaběhlé účetní ☺️
@andulka007 Není podstatné, cos byla ty, ale co je oborem podnikání zaměstnavatele. A jinak co budeš či nebudeš platit se dočteš na tom odkazu.
Pokud budeš mít živnost jako vedlejší (což na rodicaku budes), tak první rok neplatis zálohy. Zajdes na živnostenský úřad, zalozis živnost a rovnou se necháš nahlásit na pojišťovnu a socialku. Tím to končí. V březnu se udělá zúčtování-spocitas odvody a daň (jestli bude) a podle výdělku začneš platit zálohy na odvody. Dokud budeš mít živnost vedlejsi (=zdravotní platí někdo jinej, ve tvém případě stat), odvody jsou pouze že skutečného výdělku, nemusí se doplácet do minima. Každý rok v březnu zúčtování. Jak bude živnost hlavní (konec rodicaku), musí se odvody určitě začít platit minimálně v minimální výši (to se počítá podle průměrné mzdy). A pak zase zúčtování a nová vyse odvodu podle reálných příjmu...
@andulka007 Obecně můžeš. Pokud tvuj zaměstnavatel dela účetní nebo inženýrské prace, potrebujes jeho souhlas. Ad platby www.jakpodnikat.cz