Mateřská vs. výpověď. Vysvětlí mi prosím někdo?

bereni
2. pro 2021

Holky potřebuji se trošku zorientovat v této problematice. Mám práci od roku 2017, na dobu neurčitou, máme však nové vedení, které teď dělá čistku a jelikož jsem nesouhlasila s mnohými názory očekávám, že se mě to taky dotkne ať už hned ke konci roku nebo třeba na jaře. S manželem máme dohodu, že na jaře se chceme pokusit o společného potomka, nemusí to jít však hned a mě se jedná o to, když dostanu "výpověď na dohodu" a třeba odstupné dle svých odpracovaných let, tak co když třeba v tom období zjistím, že jsem v tom? Nebo co když budu měsíc bez práce a budu v tom? Nebo když pak nastoupím do nového zaměstnání tak je asi jasné, že pak nesmím nějakou dobu otěhotnět, že? Nikdy jsem toto neřešila a trošku se v tom plácám, tak snad mi to tu někdo vysvětlí 🙂. Mám hezký plat, takže o MD nechci přijít a nechci rovnou na RD. Díky

alilali
2. pro 2021

A vyhodí tě proč, víš, že k tomu musí mít nějaký důvod?
Tento příspěvek nějak nechápu. Když tě vyhodí, najdeš si jinou práci a otěhotnět můžeš kdy chceš. Pak je taky tuším nějaká "ochrana", vše máš na netu.

bereni
autor
2. pro 2021

@alilali Ne přímo vyhodí, ale rozloučí se semnou a dají odstupné. Ale zajímá mě co když s nimi podepíšu dohodu, že tedy odejdu a dostanu odstupné a pak třeba v té době zjistím, že jsem v tom, nebo co když to zjistím měsíc po. Nechci přijít o mateřskou, takže bu´d to mateřství další o chvíli chci odložit nebo nevim. Tak to bohužel u nás funguje ve firmě, když se někomu znelíbíš. Díky za příspěvek.

bereni
autor
2. pro 2021

@alilali Takže to chápu tak, dle tohoto článku, že i když odejdu na dohodu s odstupným a najdu si práci, tak v té ochranné lhůtě 180 dní o MD nepřijdu?

syslounek
2. pro 2021

Nechci nějak mystifikovat, ale mě bylo na úřadě řečeno, že se ochranná doba počítá dle délky POSLEDNÍHO zaměstnání. Že když si jako těhotná najdu novou práci a ve zkušební době mě propustí, bude má ochranná doba třeba jen měsíc.

bereni
autor
2. pro 2021

@syslounek aha - to je dobrý vědět.

nikoulinka
2. pro 2021

Jak píšou holky výše. Ochranná doba je tak dlouhá, jak trvalo poslední zaměstnání (max však 180 dní). Takže pokud se ti podaří zapadnout v této práci, kde jsi teď, máš to svým způsobem v pohodě.