Mateřská - je měsíční částka pořád stejná?

stralisek
5. bře 2015

Ahojda maminy 😉
koukala jsem se tady do diskuzí, ale asi jsem slepá 😀 možná je ten dotaz blbý .. no nic..

je měsíční mateřská pořád stejná částka?? Pochopila jsem, že jo..

Díky a hlavně mě neterorizujte 😉 😀

j.a.n.i
5. bře 2015

@stralisek Není, záleží na délce měsíce...

nonnni
5. bře 2015

@stralisek neni...ted jsem natukala prispevek a zjistila, ze neumim cist, takze jak pise @j.a.n.i

stralisek
autor
5. bře 2015

a počítá se to z každého měsíce, co jsem oddělala nebo se stanoví ten prměr za předešlý rok?

ladyhacek
5. bře 2015

@stralisek mělo by se to počítat jako nemocenská - udělají denní vyměřovací základ a dle počtu dní v měsíce dostaneš MD

>Peněžitou pomoc v mateřství – mateřskou – pobírá matka 28 týdnů (37 u více dětí). Peníze se vyplácí z nemocenského pojištění a činí 70 % denního vyměřovacího základu. Ten se vypočítá z příjmů za předchozích 12 kalendářních měsíců. Aby mohla žena mateřskou pobírat, musí být v posledních dvou letech před nástupem alespoň 270 kalendářních dní nemocensky pojištěna, jinak nárok na mateřskou nemá.

stralisek
autor
5. bře 2015

@ladyhacek já mateřekou beru - vše splňuji 😉 jen mě zarazilo, že minulý 2 měsíce jsem měla stejnou částku a teď mi přišlo méně 😀

zmrz_lina
5. bře 2015

Ossz ti vymeri nějakou částku za den a tu si vynasobis počtem dni v daném mesici ;)

zmrz_lina
5. bře 2015

@stralisek protože unor na min dni ;) prosinec i leden mají 31 dni.

veri0007
5. bře 2015

@stralisek no jo no.... únor je hold krátký😀

stralisek
autor
5. bře 2015

Holky díky 😀 jen si teď připadám jako kretén 😀 😀 :-/ :-/

werik153
21. bře 2015

Holky prosím, zajímalo by mě, jestli některá nevíte jak to je, když je mateřská nižší než minimální mzda, což je letos myslím 9 000,- někde jsem četla, že když výpočet mateřské nedosáhne do té hranice minimální mzdy ale je nižší, takže pak zaměstnavatel má povinnost doplácet k mateřské peníze tak aby celková částka vycházela na těch 9tis..... zajímá mě to proto, protože mě mateřská z výpočtu vychází na nějakých 7 tis.

j.a.n.i
21. bře 2015

@werik153 A stačí to dát do jedné diskuze...

werik153
22. bře 2015

@j.a.n.i Díky za odpověď, ale na to jsem se neptala 🙂

j.a.n.i
22. bře 2015

@werik153 Taky to tu není poradna, ale diskuze, takže nemusím odpovídat pouze na tvou otázku.

85jana85
8. dub 2015

Dnes dorazila první mateřská. Jsem velmi mile překvapena. Doufám, že se částka opravdu bude měnit jen v závislosti počtu dnů v měsíci 😉 a nepřijde tam nějaký razantní skok. Hned je lepší den 🙂

qz
8. dub 2015

Holky, nevíte, zda se počítá příjem jen ze zaměstnání (HPP) nebo i z dohody?? Bylo by to fajn 😀 Myslím tím, že mám práci a brigádu zároveň.

punky
8. dub 2015

@ladyhacek muu se zeptat prosim?pises ze u vice deti je materska delsi 37 tydnu?jestli jsem to pochopila dobre..to jsem totiz nikde jeste neslyšela...tak proto se ptam 😉

xpila
8. dub 2015

@punky Platí to pro dvojčata a vícerčata, ne když už máš nějaké dítě doma.

xpila
8. dub 2015

@qz Podle toho, o jakou dohodu se jedná (musí z ní být placeno nemocenské pojištění) a musíš u ní splnit stejné podmínky pro PPM jako u pracovního poměru. Pokud bys podmínky splnila, sečte se příjem ze zaměstnání a z dohody a z toho se vypočítá PPM (není to tak, že by ti chodily dvě PPM).

punky
8. dub 2015

@xpila jojo dekuju uz to chapu jsem si precetla clanek ve wiki 😉

78marcela
8. dub 2015

@punky když máš dvojčata nebo jiná vícercata, tak je mateřská delší.

punky
8. dub 2015

@78marcela dekuju za odpoved uz jsem nasla clanek ve wiki jak to je 😉

qz
8. dub 2015

@xpila je to dohoda o pracovní činnosti a pouze z toho byla srážková daň, tak to asi nic 🙂

xpila
8. dub 2015

@qz Tak to nic.

qz
8. dub 2015

@xpila diky za info 🙂