Mateřská jako příležitost ke změně profese?

lenkas1982
9. kvě 2016

Ahoj všem, zajímalo by mě, jestli se někomu honí hlavou podobné věci nebo má dokonce s tímto zkušenost. Jsem na mateřské s prvním půlročním dítětem a přemýšlím o svých pracovních perspektivách. Před mateřskou jsem pracovala 8 let napřed v soukromé firmě, pak ve státní správě v oboru, který mě už ke konci nějak přestával naplňovat. Ani s odstupem mě to nepřešlo, možná spíš naopak. Byla jsem ve vedoucí pozici, takže sice slušné peníze, ale spousta stresu a člověk jen pořád řešil průšvihy a s odpuštěním blbosti. Měla bych nejspíš možnost od poloviny roku tam dělat něco na DPP/DPČ, ale nevím, jestli se mi chce. Co vím, tak se to tam taky docela rozkládá personálně. Takže suma sumárum, přemýšlím, jestli mateřskou nevzít jako příležitost ke změně profese. Jenže mám pocit, že vlastně po těch letech v jednom dost úzkém oboru jinak nic neumím a neznám. Vím, co by mě lákalo (oblast potravinářství/obchodu/gastronomie), ale bez zkušeností těžko budu hledat uplatnění v pro mě úplně novém oboru. Možná by se během mateřské dalo zkusit domluvit si někde nějakou brigádu/stáž, kde bych zkušenosti začala čerpat. Jak to máte, resp. měly jste s mateřskou a zaměstnáním v tomto ohledu? Třeba mě jen pálí dobré bydlo a neměla bych vymýšlet kraviny... Aneb ševče drž se svého kopyta.

boruvka878
9. kvě 2016

Ahojky, já to mám podobně. Teď jsem doma s 2 měsíční holčičkou a po mateřské se do původní práce vrátit nechci. Byla jsem tam 9 let a po pravdě jsem tam zůstávala už jen kvuli penezum. Když se tam teď jedu podívat, tak se mi jen potvrzuje, že jsem na mateřskou nastoupila v pravou chvili. Personalne se to tam porad mění a i pracovně je to tam čím dál víc na prd. Moje práce mě strašně bavila, ale to všecko okolo akorát ubijelo. Takže já po mateřské určitě budu hledat jinou praci. 🙂

martiniquest
9. kvě 2016

Hlásím se do party 🙂 Já dělám čtvrtý rok ve vědě (resp. dělám doktorát, ale mám i úvazek, takže jsem zaměstnanec). Ale baví mě to a naplňuje čím dál míň. Na MD jdu příští měsíc a momentálně jsou moje úvahy takové, že se po MD do vědy nevrátím. Jednak bych musela od 6ti měsíčního dítěte, což neudělám, a za druhé to nenaplnění. Takže po MD to vidím buď na práci v oboru, ale v komerční sféře a nebo něco úplně jiného. Během těch 4 let jsem objevila, že mi jde a baví mě organizace všeho možného, anglicky umím solidně, zkušenost ze zahraničí mám taky. Tak se možná poohlídnu po něčem jiném 🙂

michmajka
9. kvě 2016

Směle do toho! Je to ideální příležitost. 10 let jsem pracovala ve výzkumu v oblasti medicíny a po půl roce na mateřské jsem se vrhla na kadeřničení.
Lehké to nebylo, ale jsem ráda, že jsem se tak rozhodla.
Určitě není na škodu přiučit se něčemu novému.
Teď si práci budu přizpůsobovat sobě a potřebám své rodiny, což je pro mě velká výhra.
Držím pěsti!

bachovy_esence_poradna
9. kvě 2016

@lenkas1982 z osobní zkušenosti doporučuju dělat to co Vás opravdu baví 😉 mně se díky tomu zlepšil i osobní život a zdraví 🙂

změnila jsem práci a teď už 5 let pracuju v úplně jiném oboru, konkrétně alternativní medicína, viz můj blog a web

je to velké rozhodnutí, ale potvrdilo se mi, že pokud je daný obor pro člověka "srdcovkou", tak je jen jediná možnost - pustit se do toho....
nejde tu o maličkost, ale o to jak člověk tráví většinu dne.... mít práci jako koníčka je opravdu možné 🙂

martiniquest
9. kvě 2016

@michmajka Ty brďo, to je změna! Z výzkumu do kadeřnictví 🙂 Já přemýšlela o přechodu výzkum - masáže, ale to padlo. Ale třeba vymyslím něco lepšího 🙂

hz
9. kvě 2016

Ahoj, jsem na tom podobne. Mam vystudovany uzky obor ve skolstvi, bohuzel i VS, ktera mi ovsem neotevrela ani oci ani perspektivu. Do prace se vratit nechci, cele vedeni se tam zmenilo, i ucitele... hodne mi vadi, ze skolsvi cloveka spise nemotivuje ani nerozviji, mam pocit zakrneni.. rada bych uplne mimo obor, jenze co s pedakem? jazyk max.nemcina, technicke zamereni nula.... docela lituji, ze jsem se vydala timto smerem..

michmajka
9. kvě 2016

U mě to bylo tak nějak uvědomění si, jak bych se chtěla dále realizovat a potom taky pár náhod 🙂
Hodně jsem se v tom našla a je to prostě fajn.
VŠ se mně neztratí a řemeslo taky není k zahození.
Ale! Teď si nepřipadám, že chodím do práce-chodím se bavit. 😉

lenkas1982
autor
9. kvě 2016

Děkuju moc za všechny ohlasy. Taky bych se právě s odstupem rozhodovala jinak i při výběru VŠ, jenže k tomu prostě člověk dojde časem. Dnes pracovně mnohem víc oceňuju třeba dobrého řemeslníka (v širokém slova smyslu), než řadu majitelů diplomu z VŠ. Jsem ale celkem pragmatický člověk, tak si ty moje fantaskní nápady hezky sama oponuju. Navíc rčení, že všude je chleba o dvou kůrkách taky platí celkem spolehlivě. Je ale fajn slyšet, že to jde otočit svůj pracovní život o 180 stupňů a nelitovat toho.

lenkas1982
autor
9. kvě 2016

@michmajka Přijde mi, že když se do řemesla vrhne inteligentní a zároveň praktický člověk, tak jsou z toho hodně zajímavé a inspirující příběhy. Držím pěsti. 🙂

bachovy_esence_poradna
9. kvě 2016

@hz já jsem vystudovala střední ekonomii a vysokou pedagogickou fakultu, germanistiku 😉
změnit obor úplně opravdu lze, jen by to mělo být něco co člověk hodně baví
pracuju s tím i v koučinku a opravdu je to krásné jak pak lidé "rozkvetou" 😵 😎

martiniquest
9. kvě 2016

@lenkas1982 S tím řemeslníkem máš pravdu. My s přítelem, ač máme oba VŠ, jsme se o tom bavili a dospěli k názoru, ať si naše děti klidně dělají řemeslo, že ta posedlost vysokou (mnohdy pramenící z nenaplněných ambicí rodičů - tak to bylo u mě) je naprosto nesmyslná. Důležité je, aby člověk dělal to, co ho baví, bez ohledu na společenský status. Bohužel dost lidí má pořád tendence se k vysokoškolákům chovat jinak než k "méně vzdělaným" (vlastní zkušenost), a to bez ohledu na jejich osobní kvality.

michmajka
9. kvě 2016

@lenkas1982 děkuji, ať je Vaše rozhodnutí správné!

veruska007
9. kvě 2016

Ahoj, já si obor vybrala dobře, ale během mateřské jsem se více vzdělávala v oboru a z výzkumu jsem odešla do praxe. Předchozí zkušenost z výzkumu i z vlastního podnikání (taktéž jsem začala až při MD) se mi v praxi skvěle hodí.

carmilla
9. kvě 2016

@martiniquest To bych podepsala, naprosto s vámi souhlasím. Já sice VŠ mám, protože jsem chtěla dělat obor, kde to bez diplomu nejde, ale vadí mi, jak se v dnešní době dehonestují lidé, co se šli "jen" vyučit řemeslu...Zatímco přibývá lidí s vysokoškolskými tituly, ovšem velmi často z pochybných univerzit a pochybného zaměření, se kterým mají mizivou šanci nalézt skutečné uplatnění...takže ty vysokoškolské certifikáty v současné době těžce devalvují...protože Bc. už má dneska pomalu i toaletářka na hlavním nádraží. :D K otázce: Změny se vůbec nebojte. Je to riskantní, to bezesporu, ale pořád lepší to alespoň zkusit, než se užírat v práci, ve které nevidíte žádný smysl. Chytrý, pilný a cílevědomý člověk má šanci uspět v jakémkoli oboru. 😉

martiniquest
10. kvě 2016

@carmilla Přesně tak, dochází k devalvací titulů. Ostatně, to je pro mě taky důvod, proč si dodělávám doktorát - abych měla něco navíc oproti té spoustě absolventů. Bohužel v mém oboru taky dělá kde kdo (i když ne vždy ho dokončí) a navíc je to spojené s velkými ústupky z mé strany. Je mi 28 let a jsem pořád student. Ano, zároveň i zaměstnanec, ale v určitých situacích jsem pro kolegy pořád jen ten student, po kterém není přece problém se "povozit". Velice mě to rozčiluje. Uměle se tím protahuje doba studia, s tím se pojí pozdější zakládání rodiny (mít dítě během doktorátu tady, na rozdíl třeba od Dánska, není zvykem, často to dokonce znamená znemožnění dokončení PhD), pozdější nástup do reálné práce atd. Vnímám to jako obrovský problém.

jaja01k
10. kvě 2016

Já jsem se rozhodla začít studovat VŠ, abych mohla po mateřské dělat to, co jsem chtěla dělat vždycky, už jako malá holka, ale rodiče mě od toho tolik zrazovali a byli proti, že jsem si po střední ani nepodala přihlášku na příslušný obor. Nejdřív jsem si říkala, že už je pozdě, že jsem na to stará, ale nakonec jsem se rozhodla do toho jít. Tedy zatím jsem ve fázi, že se připravuju na přijímačky, které mě čekají za měsíc, tak uvidíme, jak to nakonec dopadne 🙂

bachovy_esence_poradna
12. kvě 2016

@jaja01k držím palce 😉

nikdy není pozdě jít za tím co člověka baví! 😎