Mám opustit milovanou práci kvůli dětem?

sromulenka
17. lis 2015

Ahoj holky,
stále přemýšlím a mám velké dilema co se týče práce. Má úžasná práce i koníček zároveň je na novorozeneckém oddělení, kde mám ještě při rodičovské jen 0,4 úvazek. Až bude syn ve školce budu mít plný a každou chvíli budu mít noční, víkendy prostě směny, jak to znáte. Dostala jsem nyní nabídku pracovat v ambulanci dětského lékaře. Kde bych každý den byla do 15h. Peníze vyšší než v nemocnici při plném úvazku. Každý večer doma a víkendy volné. Ale stále nějak se nemocnice nechci vzdát. Jelikož mám ještě rodinné centrum a v něm vedu některé kroužky - kde se poznávám s dalšími maminkami. A to by mi vyhovovalo při té nemocnici. Že budu mít přes týden čas i na centrum a setkávání maminek což je pro mě taky důležité. Jenže, starší dcera začíná mít více kroužků, sama chce ještě tancovat a takové ty pravidelné aktivity při směnách nelze realizovat. Děti se mě často ptaly hlavně o prázdninách, proč jdu do práce, zda musím na noční atd. Tak jsem začala nad tím přemýšlet, že bych se kvůli dětem obětovala a šla do ambulance. Ale nemocnice a mé oddělení je vyloženě práce, do které se pokaždé těším a i když jdu spát o půlnoci, vždy se mi dobře vstává s myšlenkou, že brzy budu v práci v příjemném prostředí....Jedno velké negativum je, že mám velký deficit spánku, trpím nespavostí, mému tělu to zatím nevadí a stačí mu 5h. spánku. Spíš si myslím, že se to brzy projeví na pleti ale to je zase jiné téma...
Budu moc ráda za vaše názory

barulina
17. lis 2015

Ja bych sla do ambulance. Sama jsem ted treti mesic zpet v praci a zazadala jsem si o bezsmenny provoz.

pety91
17. lis 2015

No to se nedá jednoduše odpovědět. Já jsem si práci upravila, tak abych to lépe zvládala, ano něco jsem asi i obětovala. Ale o sobě psát nechci. Já být tebou ( po přečtený textu ) , tak bych práci neměnila. Ale pouze v případě, že ti někdo pomůže a máš zajištěný provoz domácnosti-kroužky, takové ty věci, co jsou třeba.Jinak to vypadá , že jsi spokojená. 🙂

ai30
17. lis 2015

Opravdu se na to tezko odpovida, sobecky musim rict, ze doufam, ze zustanes v nemocnici, protoze lide jako ty jsou tam strasne potreba! 🙂
Asi bych ale odtud neodchazela, jako budouci pracujici mama s narocnym casovym rozvrhem se toho taky trochu bojim, ale vim, ze se detem chci prizpusobit, ne obetovat. Pokud to zvladas fyzicky a prace te tak moc naplnuje, tak tam zkus zustat. Az pokud bys videla, ze to nefunguje a stradaji deti a potazmo i ty, tak bude cas to resit, lide s tvojim pracovnim nadsenim najdou praci vzdy.

j.a.n.i
17. lis 2015

@sromulenka No, já bych si řekla o přidání v té nemocnici 😀

white_tie
17. lis 2015

@sromulenka: Já bych šla do ambulance. Nepracuji sice v nemocnici, ale na směny taky, a je to dost naprd, ze začátku to pro mě mělo jen samé plusy a teď, co už to tak vedu delší dobu (syn nastoupil do 1. třídy, dcera do školky), tak zjišťuju, že mi spousta věcí utíká jen proto, že dělám na směny - nějaké akce ve školce, synovy zápasy v hokeji, prostě děje se spousta věcí, když jsem v práci a nemůžu si taky pořád přehazovat směny...
A to nemluvím o tom, že volný víkend mám cca jednou za tři týdny, což taky není nic moc, když dělá manžel po-pá. A po fyzické stránce je to horší a horší, co jsem před rokem zvládala bravurně (nespaní, atd.), pro mě začíná být problém, na těle je to prostě znát. Proto už koukám po jiné práci, kde budu po-pá a volné víkendy, bez nočních...
Děti se mě taky kolikrát ptají, proč s nima nejsem doma, atd., a čím jsou větší, tím mi to je víc líto.

bajana
17. lis 2015

Bez váhania by som brala ambulanciu. Myslím, že len po návrate na plný úväzok zistíš, koľko málo času budeš mať na vlastné deti navyše aj časť toho času chceš venovať nejakému materskému centru....A navyše práca v ambulancii nebude snáď taká, že by si si ju nemohla obľúbiť a nebrať ju ako tvoju obetu deťom.
Však skus si hodiť na papier časový harmonogram pracovného týždňa pri plnom uvazku v nemocnici...koľko času ti zostane na rodinu?

eliska10
17. lis 2015

@sromulenka Záleží jakou máš oporu v rodině. Jak budou ochotny pomáhat babičky, tatínek s vyzvedáváním dětí a doprovodem do kroužků. Já jako dcera zdr. sestry, která také pracovala na směny, tak za dítě bych hlasovala pro ambulanci. Aby s náma byla maminka doma o víkendu a svátcích a odpoledne 🙂.

annaluciapetrzel
17. lis 2015

@sromulenka zustan v nemocnici, protoze neni nutne vse podrizovat detem. asi tady za to budu kamenovana. ale proste je dulezite aby clovek byl spokojen i profesne. nektere zeny to nepotrebuji, naucila jsem se jim rozumet, ale nektere ne a prace je pro ne dulezita. a ani jeden "typ" neni spatna matka.jinak mam kamaradku, kt dela na ARO a ma 3 deti. podotykam, ze ne odrostle. ja si napr u mych rodicu vazim, ze zustali ve zdravotnictvi a delali to, co je bavi a mamka nesla nekam na obvod a zustala na chirde.

sabuse1
17. lis 2015

rozhodla bych se podle toho jestli se má kdo postarat o děti v době kdy ty bys byla v té nemocnici - vyzvednout, odvézt za kroužky, věnovat se jim atd...pokud někoho takového máš zůstaň, pokud ne volila bych ambulanci.
Já budu hledat úplně něco jiného protože mojí práci + ještě dojíždění 40km si prostě s dětma nemůžu dovolit, aspoň do té doby než vyrostou a budou samostatnější

sromulenka
autor
17. lis 2015

manžel je kamioňák. Týden je pryč, pak týden se vrací každý den domů. Babička bydlí hned vedle. Školu máme naproti. Co se týče nemocnice, mám možnost jít příští rok ještě studovat při práci. Při ambulanci bych studovat nemohla. Ale, jak tu píše @white_tie , co se týče dětí, váhám...

kuliocka17
17. lis 2015

Těžko radit...já nastoupila po mateřské zpět do firmy na mnohem nižší post a popravdě mě to prostě nenaplňuje...chodím tam, protože musím, připadám si jak poslední hadr a jediné co mě tam drží je vidina druhé mateřské... Po dětech chci určitě do jiné práce, která mě bude alespoň z 50 % naplňovat a těch druhých 50% podřídím dětem. Chci aby měly spokojenou mámu, která pro ně bude mít náruč když ONI potřebují a ne když JÁ budu mít zrovna čas...prostě rostou strašně rychle a až jim bude třeba deset a budou mít vlastní koníčky a náplň času, tak půjdu budovat kariéru někam výš... 😉 Přeju ti, ať se rozhodneš tak, abys časem nelitovala a byla šťastná 🙂

evulina77
17. lis 2015

@sromulenka podle mě chceš zůstat v nemocnici, ale máš výčitky kvůli dětem. Pokud máš někoho k dětem v době, kdy je manžel pryč, zůstaň v nemocnici, pokud je to problém, běž do ambulance...

buldrik
17. lis 2015

@sromulenka Stravit leta v praci, kde te to nebavi a nenaplnuje nema smysl. V cem je pro tebe rozdil v praci v nemocnici oproti praci v ambulanci ?

Co by ti v nove praci nejvic chybelo ?

Urcite to neni jen to rodinne centrum (to by se podle me dalo nahradit docela jednoduse, muzes vest nejake krouzky, zridit neco pri ambulanci, ucastnit se jen nejakych akci stavajiciho centra ..)

j.a.n.i
17. lis 2015

@buldrik Možná moje odpověď nebude úplně přesná, protože to vidím jen zvenku, ale mě přijde, že sestra na novorozeneckém opravdu pracuje s těmi miminy, kdežto co mám zkušenost s naší dětskou doktorkou, tak tam je sestra vlastně sekretářka, maximálně zváží či změří dítko, ale jinak vše dělá doktorka.

sromulenka
autor
17. lis 2015

@buldrik dobrá otázka. Co by mi chybělo?Asi komunikace a bližší vztah s maminkami.Nové kontakty. Přeci v porodnici s nimi trávím více času než v ambulanci. A také občas ta akce při komplikovaných porodech. V ambulanci naopak dělám více odborných věcí - odběry biologického materiálu, měření TK, vyšetření moče, oční vyzum. Chystání očkovacích látek, aplikace injekčních léků, preventivní prohlídky, atd.

konidana
17. lis 2015

@sromulenka A nešlo by si nechat v té nemocnici zkrácený úvazek? Nebo počítáš dny, kdy už konečně bude větší příjem?

barcav
17. lis 2015

@sromulenka a je nutné aby jsi v nemocnici přešla na plný úvazek ?
já nastupuji v prosinci a mám částečný úvazek plus služby, a nechám si částečný dokud bude potřeba.

sikulik
17. lis 2015

@sromulenka šla bych do ambulance a až děti odrostou, můžeš se vrátit do nemocnice. Ty roky, kdy jsou děti malé a potřebují mámu ti nikdo a nic nenahradí a strašně rychle utečou a ty bys pak mohla litovat, že jsi s nimi neprožívala vše. Já to aspoň tak cítím. Vzala jsem si v práci zkrácený úvazek, dojíždím. Ráno vstávám ve čtyři, ale odpoledne mám pro děti a prožívám s nimi vše a jsem za to moc šťastná. Však za pár let budou děti samostatné a ty se pak můžeš věnovat své milované práci v nemocnici 😉

anushka111
17. lis 2015

@sromulenka A nedalo by se v práci zkusit dohodnout? Sama vím jak je nenaplňující práce ubíjející, ale čas který bych nemohla trávit s malou by mě trápil ještě víc.
Tady opravdu těžko radit, ještě mě napadá, pokud by se v práci nedalo ohledně typu směn dohodnout, co zůstat právě na zkráceném úvazku, nárok na to ze zákona máte, jiná věc jsou pak ty peníze 😒

sromulenka
autor
17. lis 2015

Peníze pro mě nejsou na prvním místě. Spíš výhody a nevýhody obou prací při dětech.( pravidelné kroužky, kurzy, více času s dětmi, více času přes týden..) Spíše se přikláním asi k ambulanci.. děkuji moc holky za názory. Jsem typické znamení váhy, takže stejně budu ještě nějaký čas dumat. V lednu mám nastoupit do ambulance, tak pak napíšu, jak jsem se rozhodla.

ivasad.
17. lis 2015

Pokud nejde o peníze, zůstaň v práci v nemocnici na zkrácený úvazek. Z tvého dotazu to tryská, že je to práce pro tebe. Já taky pracuju na novoších, na 0,75 úvazek, tzn. tak deset služeb měsíčně. Jsem spokojená. A dětičky taky. Sestra na dětské ambulanci je fakt spíš sekretářka, teda aspoň u nás. Píšeš, že v ambulanci je víc odborné práce, ale to myslím že není... V práci se dostaneš k infuzím, injekcím, odběrům krve, měření tlaku, saturací, k oxygenoterapiím, inkubátory, sem tam na sále resuscitace... A několikadenní kontakt s maminkami, můžeš vidět pokroky v kojení, na to v ambulanci myslím není čas. Zvážit, změřit, vyndat kartu. Na odběr biologického materiálu naše pediatra posílá pacienty rovnou do laboratoře. :-/ A v ambulanci ti musí sednout doktor. No, a prostoru na ponorku je tam víc než dost...

evulinkab
17. lis 2015

@sromulenka Práce v nemocnici s novorozenci musi být nádherná!Vždy jsem chtela být bud p.učitelkou a nebo sestričkou u miminek🙂No-splnila jsem si to prvni.A práve pozitivum na tom vidim práve ty volné vikendy, relativne volné odpoledne a večery...Je težké radit, musis sama vedet, jak moc chces být závislá na babickách(hlídání pres noc, když je manžel v práci),jestli ti nebude lito práve to, že misto aby jsi byla o vikendu se svými vlastnimi detmi v léte treba na bazéně, budes zase v práci, stejne tak Štedrý den, Silvestr....Já na tvém miste bych sla do ambulance, ten "volnejsi" cas je k nezaplaceni.A až deti povyrostou, treba ta prilezitost vrátit se tam zase bude....Osobne si myslim, že pracovat v ambulanci dets.lékaře je také hezká práce, porad je to s detmi a neni to asi nic, na co by ses nemela tesit....

evulinkab
17. lis 2015

@sromulenka No vzhledem k tomu, že jsem si ted precetla tvuj clánek v tvém profilu o práci na novorozeneckém oddělení, tak říkám-zustan tam.Je videt, že te to naplnuje, baví a myslim, že až udeláš to definitivni rozhodnuti a zustaneš u miminek, tak si oddechneš a budes stastná, že jsi zustala..MMj-jsem z Olomouce a treba mi nekdy budes ošetřovat a poprvé koupat mé miminko 😀 Jestli jeste budu mit... 🙂

katerina_m
17. lis 2015

Dobrý večer, to je opravdu těžké.Já bych zůstala s dětmi,ale je pravda,že děti časem odrostou,ale šance vrátit se na milované místo už třeba nepůjde.Nejde to uspořádat jinak? nemůže vypomoct tatínek nebo babička s těmi kroužky pro dceru?

mafeska
17. lis 2015

@sromulenka být ve tvé kůži tak ano opustila bych a šla za pracovní dobou která bude vhodnější pro rodinu. peníze navíc další bonus který by mě tam lákal o to víc a vidina vyhovující pracovní doby a volných večerů + víkendů s dětmi by pro mě bylo nejhlavnější.

Nedělám sice ve zdravotnictví zato směnný provoz denní a noční bez ohledu na víkendy, svátky atd znám velice dobře. Je to prostě na houby, vím že tu nebudu moct být donekonečna i když mě práce baví, jednou to tu prostě budu muset zabalit a jít hledat práci s pracovní dobou kterou nabízí tobě. Kvůli dceři.

white_tie
18. lis 2015

@sromulenka: Já bych byla pro, dokud jsou děti malé, jít do té ambulance, a později se vrátila zpátky do nemocnice. Popř. pokud by šel v nemocnici zkrácený úvazek, tak bych šla do toho. Musíš počítat i s variantou, že budeš mít nějaké služby navíc - to se stalo teď mně, normálně dělám stylem, že jsem jeden den v práci (24h) a mám dva dny volno, ale vypadla nám kolegyně, a měsíc jsem byla víc v práci než doma... Děti jsme si věčně přehazovali, jak to šlo, mezi manželem, babičkama a mou ségrou a já jsem se rozhodla, že tohle pro ně nechci. Protože jedinej, kdo tím trpí, jsou opravdu ty děti a ono se to začne dřív nebo později projevovat. Já chodím do práce od synových 18ti měsíců a od dceřiných 10ti měsíců a myslím, že u syna ta krize, že nejsem doma, nastává až teď. U dcery byla kolem roku a půl a bylo to fakt horor období a jsem ráda, že se s tím už srovnala - dost brečela, že jsem v práci a že nechce k babičce, atd. Teď je to pro změnu naopak - je na babičku tak navyklá, že každej den brečí, že chce k ní. Je to docela psychicky vyčerpávající, takže fakt už počítám dny do 22.12., kdy jsem se rozhodla, že skončím.

nov777
18. lis 2015

To rozhodovani ti nezavidim. Bojuju se stejnou zalezitosti. Jak kluci rostou, vidim, co mi utika a jak nas to omezuje. Ale u me ta varianta s praci dopo nehrozi, zkusila jsem, nenavidela jsem to. Uz jsi praci na ambulanci delala? Abys pak nebyla hodne zklamana a deprimovana. Zlata stredni cesta je snazut se, aby ty akce s detma absolvoval nekdo jiny a oni o to neprisly, i kdyz ty prijdes. Brala jsem si ted volno na lampionovej pruvod a porad tu mezetu lepim. Na rozsveceni stromku pujdou jenom s tatou, ja do prace musim. A takhle je to furt. Ale miluju svou praci, tesim se tam, penize z toho jsou slusny. Jsem asi sobec. Ale dat detem vsechno neznamena obetovat se a znicit sama sebe, ignorovat sve potreby. Nebudes pak spokojena.

sromulenka
autor
18. lis 2015

@nov777 Ano, v ambulanci jsem párkrát byla jako záskok za sestřičku a bavilo mě to taky. 🙂 Ale já právě nechci aby byl s dětmi furt někdo jiný ale máma. Dnes v nemocnici jsem zjistila, že místo 4 služeb mám v prosinci 7. Takže po dnešku jsem rozhodnutá - do ambulance.

nov777
19. lis 2015

@sromulenka No jo, tak pokud nekdo jiny rozhoduje o tom, kdy a jak casto jdes do prace, to by se mi taky nelibilo. Vzpomnela jsem si, jak jsem v praci oznamila, ze v patek letim na dovolenou a hodni prejici kolegove mi radi pridali praci jeste do tri, bezne jsem odchazela v pul dvanacte 😉 To je fakt akorat bezmoc a vztek a taky samozrejme premysleni o zmene mista 😉

andelicka
25. dub 2022

@sromulenka Těžko radit, to se musíte rozhodnout, co je pro vás lepší. Já mám taky relativně skvělou práci, kterou mám moc ráda. A mohla bych teď ve 40 mít i třetí dítě a bydlení s přítelem, ale v jiném městě. Tak to všechno taky zvažuji, jako vy. V práci máme dokonalý kolektiv i vazby. Jak říkám, co bude pro vás lepší 🍀🍀🍀, hodně štěstí 💗