Mám nárok na rodičovský příspěvek, když přítel pracuje?

1sarinka2
11. zář 2014

Dobrý den, ráda bych znala vaše zkušenosti na téma, které je pro mě momentálně dost aktuální a bojím se co a jak bude. Takže...před nedávnem jsem ukončila úspěšně maturitní zkouškou střední školu, ale nikdy jsem nepracovala a tím pádem mi zaniká nárok na ppm i mateřskou dovolenou. Dle zákona bych však měla mít nárok aspoň na rodičovský příspěvek a měla bych možnost být s miminkem doma a zajistit mu také celodenní péči. Platí to však i v případě, že otec dítěte se mnou žije ve společné domácnosi a je výdělečně činný a tím pádem má nárok na ppm i mateřkou dovolenou on ? Musí otec v tomto případě nastoupit na mateřskou a pobírat i ppm on nebo nemusí ani jednu možnost uplatnit ? Má tedy nárok na rodičovský příspěvek on nebo já (kdo o něj musí žádat) ?? Máte prosím takovouto zkušenost jak to momentálně chodí ?? Četla jsem všelico a už se v tom popravdě nevyznám vůbec...jde mi tedy hlavně o to, abychom měli nárok na ten rodičovský příspěvek a abych mohla zajišťovat miminku celodenní péči já a aby přítel mohl nadále pracovat na stejné pracovní pozici na hpp s docela dobrým platem (na mateřské by měl mimimum a já vlastně nic). děkuji mockrát, doufám že se mezi vámi najde někdo, kdo je v takové situaci, kdy matka nepracovala a otec je výdělečně činný

ivet1987
11. zář 2014

@1sarinka2 na rodičovsky příspěvek má nárok každý, přítel bude normálně pracovat a ty si o něj požádáš a budeš pobírat.

1sarinka2
autor
11. zář 2014

Někde jsem se právě dočetla, že pokud má jeden z rodičů nárok na ppm, tak nárok na rodičovský příspěvek zaniká...to znamená že by přítel musel na mateřskou a pobírat ppm...jenomže vzhledem k tomu že já nemám žádný příjem by to opravdu nebylo vůbec ideální..

1sarinka2
autor
11. zář 2014

@ivet1987 Takže chápu to dobře, že na mateřskou nemusí nastoupit ani jeden z nás a ani jeden z nás nemusí pobírat ppm a já mohu hned po porodu nastoupit na rodičovskou dovolenou a pobírat rodičovský příspěvek a přítel bude moct chodit normálně do práce a mít stejný příjem, který má ?? To by bylo skvělé 🙂

ivet1987
11. zář 2014

@1sarinka2 přesně tak, ve vašem případě to bude nejlepší.

xpila
11. zář 2014

@1sarinka2 Nikdo nemůže přítele nutit, aby nastoupil na MD a pobíral PPM. Kde jsi tohle vyčetla? On bude normálně dál pracovat a ty budeš na RD a pobírat RP.
Samozřejmě pokud by byl jeho zaměstnavatel ochotný mu dát jinou smlouvu a z té stávající by pobíral PPM, tak je to výhodnější. Ale to jde málokdy.

zuzana_ka
11. zář 2014

Kdy čekáš miminko?
Já jsem měla podobnou situaci...
zakončila jsem vš státnicemi a asi 3 měsíce na to jsem nastoupila do práce a zároveň otěhotněla. Na mateřskou jsem šla i když jsem neměla odpracováno ani 7měsíců.
Nedalo by se ještě někam narychlo nastoupit aby se ti mohla z něčeho počítat ppm?

ajny123
11. zář 2014

Já pořád studuju, takže taky nemám nárok na PPM, ale manžel má a na MD opravdu nenastoupil. 😀 Ale RP si necháme spočítat z jeho platu, abychom měli kratší variantu, protože stejně budeme chtít brzy druhé.

1sarinka2
autor
11. zář 2014

@ivet1987 Tak mě napadlo...teď jsem četla, že otec může na mateřkou a pobírat ppm pouze s písemným souhlasem matky (pokud to tedy chápu správně)..to znamená, že pokud matka nesouhlasí otec má na obojí sice nárok, ale v praxi to nemůže stejně uplatnit ? A já tedy budu i nadále čerpat jen rp hned po porodu i když jsem neměla nárok na ppm..už se v tom ztrácím :D

ninive211
11. zář 2014

@zuzana_ka Pokud už těhotná je a nikdy nepracovala, tudíž nemá vůbec žádný odpracovaný měsíc (vyjma příp. brigád při škole, které jsou z 999% pro studenty formou buď DPP anebo dokonce načerno "na ruku", bez pojištění), tak by jí to bylo k ničemu teď něco shánět, nestihla by těch 270 dní potřebných nemocenského pojištění.
A jinak samozřejmě kroutím hlavou, kde slečna vzala tu informaci, že když máš nárok na PPM, tak nemáš nárok na rodičovský příspěvek...to jsou přece úplně dvě rozdílné věci, na rodičovský příspěvek je nárok vždy, na PPM jen někdy, při splnění daných podmínek.

1sarinka2
autor
11. zář 2014

@zuzana_ka Termín mám 1.ledna 2015 oficiálně, podle kontrol to však vypadá, že se mu bude chtít na svět možná i dřív (je napřed miláček 🙂 ) tak uvidíme ... 🙂miminko bylo plánované, přítel má slušný příjem a jsme zajištěni, jen nás teď vyděsilo co jsme se dočetli, že by musel na mateřkou a tím pádem by se příjem dost snížil a tím že já nemám žádný by to opravdu ideální nebylo... Do práce to tak narychlo už asi nestihnu bohužel...myslela jsem původně, že nárok na mateřskou mít budu, ale tak aspoň že ten rodičák 🙂)

@ajny123 a už to máte vyřízené tak jak říkáte nebo si myslíte jen, že to tak bude :D 🙂 možná hloupý dotaz (nejspíš určitě a ne možná :D ) ale chci mít jistotu, že nás nečeká nějaké překvápko...v našem případě dost nepříjemné..

1sarinka2
autor
11. zář 2014

@ninive211 Četla jsem, že pokud má aspoň jeden z rodičů nárok na ppm, tak nárok na rodičovský příspěvek zaniká...otázkou však je, jestli ten nárok musí uplatnit nebo ne...podle toho co píšete, tak asi ne, což je opravdu skvělé, protože si neumím představit, kdyby přítel musel na mateřskou dovolenou a pobíral jen ppm a já bez příjmu...

zuzana_ka
11. zář 2014

@1sarinka2 Jaj tak to je škoda, protože nemusíš mít odpracovaných 270 dní, když si ukončila sš maturitou.
Jak jsem psala víše, já je taky neměla pracovala jsem nějakých 7 měsíců, ale tím, že se škola od novely z roku 2012 započítává do této doby, tak mi nárok na ppm vzniknul🙂

1sarinka2
autor
11. zář 2014

@zuzana_ka sš jsem maturitou ukončila, ale bylo mi řečeno na úp, že tak jako tak na mateřskou nárok nemám, protože jsem nepracovala potřebnou dobu, takže asi není nutné mít po ukončení 270 dní, ale i tak to už nestihnu...no nevadí, co se dá dělat...každopádně o té mateřské pokud na ni má nárok otec jsem našla i teď na další stránce, že i když není čerpána je důležité že na ni má jeden z rodičů nárok....tak já už fakt nevím...prý v tomto případě rodičák vyplácen není...holky pomoc :( už to nechápu...

1sarinka2
autor
11. zář 2014

tak jako chcete mi říct, že jestliže já na ppm nárok nemám a otec dítěte ano, tak přijdeme o jeho příjem z práce a bude na md a čerpat ppm a já bez příjmu (když nemám tím pádem nárok na rodičák ) ??? to snad ne...

ivasad.
11. zář 2014

Přítel bude normálně dál chodit do práce a ty budeš od narození dítěte pobírat rodičovský příspěvek. Jde o to, že nelze zároveň brát ppm a čerpat rodičovský příspěvek, to je asi to co tě mate. Tebe se to ale netýká, protože nemáš opracováno. Kdo je na mateřské, bere ppm, Rp začíná čerpat až po mateřské. Ty budeš mít rovnou rodičovský příspěvek. Chápeš? 😉

ivasad.
11. zář 2014
xpila
11. zář 2014

@1sarinka2 Pouze nejde zároveň čerpat PPM a rodičák. Ale přítel normálně zůstane v práci a ty nastoupíš na rodičovskou a budeš mít rodičák. Takto to prostě je, opravdu jsi to jen špatně pochopila.

1sarinka2
autor
11. zář 2014

@ivasad. tomu rozumím 🙂 ale spletlo mě to, jak jsem se dočetla, že pokud během čerpání rp některému z rodičů vznikne nárok na ppm, rp zaniká...a pak ještě na jiné stránce bylo zas že nemusí být nárok uplatněn v praxi ale je důležité že vůbec vznikl, takže tím pádem rp zaniká taky...řešíme to s přítelem už pár dní a pořád se z toho nemůžeme vymotat...bohužel ze svého okolí zatím žádný konkrétní případ nemáme ze kterého bychom mohli posoudit, jak to doopravdy je..buď nepracuje ani jeden (což ale je nezodpovědné) a nebo pro změnu pracují oba nebo oba mají odpracováno potřebné období...takže nevím jak to fakt je pořád..

somalicats
11. zář 2014

@1sarinka2 Máš 3 možnosti, jak to řešit.
Varianta 1 - nedoporučuju - rodičovský příspěvek budeš žádat na sebe. Nemáš nic odpracováno, takže nebudeš mít možnost výběru délky, budeš ho pobírat od narození dítěte, prvních tuším 9 měsíců nějakých necelých 8 tis, pak spadneš na necelé 4 tis až do konce rodičovské. Přítel bude normálně pracovat a brát svůj plat.
Varianta 2 - RP budeš žádat přes přítele. On pracuje, takže má nárok na volitelnou délku a tímpádem i výšku RP. Podle jeho příjmů, respektive výše denního vyměřovacího základu, který mu napíšou na sociálce, Ti pak na pracáku, kde se o RP žádá, řeknou, na jakou výši a délku máš nárok. Přítel bude dál normálně pracovat a brát svůj plat. Asi nejravděpodobnější varianta pro Tebe.
Varianta 3 - přítel má nárok na peněžitou pomoc v mateřství, takže na ni může nastoupit po Tvém šestinedělí. V takovém případě bude brát PPM vypočtenou z jeho platu, je to přes 60% mzdy (o něco víc, než nemocenská). V takovém případě bys Ty musela být nahlášena na úřadu práce a přítel by byl buď doma s dítětem, nebo by mohl pracovat dál, ovšem ne na tu pracovní smlouvu, kterou má, ale na jinou u stejného zaměstnavatele nebo někde jinde. Po skončení PPM byste pak žádali o RP, nejlpe opět přes něj a on by se vrátil do práce na svou původní pozici. Tahle varianta je výhodná tehdy, pokud by mu zaměstnavatel vyšel vstříc a zaměstnal ho za stejné peníze, jako měl doteď, na jinou pracovní smlouvu.

1sarinka2
autor
11. zář 2014

že nesmí být obojí naráz je mi jasné, to vím 🙂

somalicats
11. zář 2014

@1sarinka2 To, co Tě zmátlo, tedy když vznikne nárok na PPM , tak RP zaniká, je situace, kdy jsi na RD s dítětem, znovu otěhotníš a máš nastoupit na MD - v takovém případě, pokud jsi RP nestihla dovyčerpat, tak Ti RD skončí, přestaneš pobírat RP a nastupuješ na MD. Vy čekáte první dítě, jestli dobře čtu, takže se vás tohle vůbec netýká.

1sarinka2
autor
11. zář 2014

@somalicats pro nás je samozřejmě nejvýhodnější asi druhá varianta, kterou jsi popsala 🙂 ale i v případě té první jsem ráda, že bych měla nárok aspoň na něco

nocinoci
11. zář 2014

já jsem také na ÚP a tam mi řekli, že rozhodně nebudu mít nárok na PPM, ale až na rodičovák, který mi naskočí dnem porodu. Potom mi zjistila, že i když jsem byla pět měsíců na nemocenské, přesto jsem se stihla vejít s odpracovanými dny v zaměstnání do lhůty (nemocenská se nepočítá) a tak prý budu mít nárok od 6ti týdnů před porodem na tu PPM. takhle to řekli na ÚP. 😉 za což jsem ráda, protože tím, že jsem byla na nemocenské, v ní jsem podepsala výpověd a otěhotněla jsem prakticky na ÚP tak po 5ti měsíčním vyčerpání dávek jsem prakticky byla připravena na to, že až do porodu nedostanu ani korunu. A to mě opravdu dost děsilo ☹

1sarinka2
autor
11. zář 2014

@nocinoci to co říkáš mi na úp řekli taky, ovšem podle toho co jsem četla může být rp přiznán matce normálně i když nemá nárok na ppm, ale pokud má nárok otec na ppm vztahuje se to na něj už od 7.týdne od porodu a tím pádem nárok na rp ženy zaniká..byla to nějaká internetová právní poradna a plus ještě další stránky, kde se dá vyčíst totéž v podstatě...a to je děsivé jestli je to fakt tak...

1sarinka2
autor
11. zář 2014

je dost možné, že jsem popleta a že jsem už tak přehlcená všelijakýma informacema, že jsem to jednoduše opravdu špatně pochopila, ale dost mě to vyděsilo, kdyby to tak opravdu mělo být...

misulinka44
11. zář 2014

@1sarinka2 jsem v podobné situaci jako ty. V červnu jsem dokončila VOŠ, nárok na PPM nemám, jelikož jsem nikde nepracovala....Ale kdybych si ještě našla zaměstnání po škole, tak bych nemusela mít odpracováno těch 270 dní, započítává se tam totiž i studium, pokud je řáně ukončeno....Jenže mě jako zdravotní sestru nikdo těhotnou nezaměstná, že 😀 Takže o RP budu žádat přes manžela, abychom si mohli zvolit délku čerpání. Manžel vůbec nemusí PPM čerpat, stačí, když mu vznikne na ní nárok, aby mohl volit délku RP... Ta možnost, že by šel na PPM tu je, ale jak už bylo řečeno, pak by musel do práce na jinou smlouvu, nebo být doma, což by se vám finančně nevyplatilo... Jinak moje tchýně je sociální pracovnice, co toto řeší, mám info přímo od ní, tak věřím, že mi nekecá 😀

nocinoci
11. zář 2014

no já se už v těch jejich názvech a zákonech ztrácím, ale já mám informaci (a kamarádka to tak provedla i já to tak budu dělat s manželem), že když jsi na ÚP tak nemáš nárok si vybrat ani délku RP. Musíš automaticky na 4 roky což jsou peníze že by člověk brečel. ALE pokud manžel nebo přítel doloží že v den porodu je zaměstnán tak díky doložení tohoto dokumentu můžeš automaticky sama volit RP. A u manžela se nic nezmění! dál bude pracovat, brát klasický plat. Je to je proto, že prakticky z mého pohledu prostě státu doložíte, že jeden z vás "platí daně" tak ten nárok jako rodiče dostanete. A funguje to i u práce v zahraničí. Manžel pracuje mimo ČR a i tak budeme dokládat jeho potvrzení, že pracuje. Můžu si sama vybrat a navíc ze státu kde pracuje mi ještě budou doplácet do výše jejich RP. Což je super na to, že jsem na ÚP a začátky nevědomí o dávkách mi způsobovaly noční můry .. ach jo ten náš stát. Takže nic o tom, že ty nebo manžel a pak jednomu zaniká nevím. Vím, že může žádat jen jeden. Ale pokud nemáš práci tak si myslím, že by nebylo špatné také řešení, že manžel doloží potvrzení a ty si můžeš pak sama určit na kolik let tím pádem si i zvýšíš měsíční částku a uleví se ti.. A pro manžela se nic nezmění 😉

1sarinka2
autor
11. zář 2014

tak teď jsem se dívala na zákoník a tam se píše, že rp nenáleží rodiči pokud aspoň jeden z rodičů má nárok na ppm atd. nechce se mi to psát celé...ale nic o druhém dítěti tam napsáno není...zákony jsou na internetu tak se koukněte a podle mého se to jinak pochopit ani nedá...

misulinka44
11. zář 2014

@1sarinka2 to znamená ale, že když pobíráš PPM, nemůžeš soustavně pobírat RP... Takhle to já chápu.. protože jinak to je blbost největší 🙂 Bud v klidu

1sarinka2
autor
11. zář 2014

@misulinka44 děkuji moc, tohle jsem potřebovala slyšet :D 🙂 asi máte pravdu holky všechny...🙂 jen nechápu proč to píšou tak složitě, že se to dá chápat všelijak...dokonce i v zákoníku...to aby se v tom pak jeden vyznal...nejlepší je slyšet osobní zkušenosti a nechat si to vysvětlit nějak srozumitelněji 🙂) jinak kdy máš ty termín ? 🙂 gratuluji 🙂