Můžete mi některá poradit? Jsem již po 4. těhotná 3 x to nedopadlo, takže určitě budu hned od začátku ne neschopence. K dr. jdu již první týden v lednu. Z roku 2014 mi nezbyde žádná dovolená. Nárok na dovolenou v r. 2015 bych měla mít až po několika odpracovaných dnech??
Zajímá mě:
1.) Co by se stalo kdybych šla marodit hned 2 týden v lednu. Vzhledem k tomu, že mi zaměstnavatel platí penzijko byla bych ráda kdyby v tom pokračoval. Proto bych chtěla neschopenku nejdříve od obvodního lékaře a následně později od gynekologa
2.) Budu mít nárok na dovolenou za rok 2015 celých 20 dnů??
3.) Nepřišla bych o peníze kdybych si nechala neschopenku vystavit nejdříve u obvodního a následně u gynekologa?
4.) Může dát gynekolog delší vycházky než obvodní?
Budu ráda za jakékoli rady a připomínky.
Pokud je člověk víc jak 100 pracovních dní v daném roce na neschopence tak se dovolená krátí. Ale nějaká dycky zůstane. Pokud máš smlouvu na neurčito tak na dovolenou máš nárok hned a né až po odpracovaných dnech, alespoň u nás to tak je(například 2.1. si většina lidí u nás bere dovolenou).
Vycházky můžou být max 6 hodin denně a podle mě nezáleží jestli od obvoďáka nebo gynekologa.
@bbibianca
ad1) příspěvek na penzijko je dobrovolný benefit ze strany zaměstnavatele, musíš si zjistit primo u vás ve firmě, jestli ti na neschopence budou nebo nebudou přispívat. Liší se to firma od firmy. U nás třeba při neschopence firma dál přispívá, příspěvek je pozastaven pouze po dobu mateřské a rodičovské.
ad2) určitě nebudeš mít nárok na celou dovolenou za 2015. Nárok na celoroční dovolenou (plný počet dní) vzniká pokud máš pracovní poměr se zaměstnavatelem uzavřený celý kalendářní rok (a je jedno zda na dobu určitou nebo neurčitou) a odpracovala jsi alespoň 60 dní. Nemocenská se do "odpracovaných" dní nepočítá, mateřská už ale ano. Správně píše saurauia, že pokud jsi na neschopence dýl jak 100 dní, dovolená se ti krátí.
ad3) je jedno kdo ti neschopenku vystaví, peníze budeš mít stejné.
ad4) je jedno, kdo ti neschopenku vystaví, vycházky budeš mít omezené tak jako tak, na max 6 hodin. Pokud máš ale být na neschopence z důvodu rizikového těhotenství kvůli předchozím potratům, pak dává smysl, aby ti ji vystavil gynekolog, těžko ti takovou "diagnózu" udělá obvoďák.
a ještě ad 2) pokud budeš od začátku roku na neschopence a pak nastoupíš na mateřskou, vznikne ti nárok za dobu kdy budeš na mateřské,ale pokrátí ti se ti to o dobu kdy budeš na neschopence.
Za prvních sto dní nemocenské se ti to zkrátí o 1/12 a za každých dalších 21 dní na neschopence pak o dálší 1/12 atd. ALE i při krácení dovolené musí být zaměstnanci, jehož pracovní poměr k témuž zaměstnavateli trval po celý kalendářní rok, poskytnuta dovolená alespoň v délce 2 týdnů,
Takže pokud máš nárok na 20 dní, budeš od ledna na neschopence, TP někdy v srpnu, nástup na mateřskou někdy v červnu, vychází to že budeš práce neschopná cca. právě těch 100 dní a 1/12 z 20 je (zaokrohleno nahoru) 2. Takže bys měla mít nárok na 20-2 = 18 dní.
Poučenější laici nebo odborníci nechť mě případně opraví 😉
víc info tady:
http://www.mpsv.cz/ppropo.php?ID=IPB044
http://www.mpsv.cz/ppropo.php?ID=IPB046
@jitavrtule Jů, děkuji moc za info. No, teď mě napadlo, že bych si vzala příští týden dovolenou prostě zavolala do práce, že mi není dobře, že ležím. Mám strach aby se mimískovi opět něco nestalo. jsem účetní, ale je konec roku a začátek nového roku. Uklízení šanonů atd. tahání a stresy spojené s fakturací. no a pak až by se objevilo srdíčko bych šla na neschopenku. Nyní jsem v 5. týdnu. Podle kalkulačky TP vychází na 3.9.2015
@bbibianca s tou dovolenou - proč ne, zkusit to můžeš. Jinak má ale samozřejmě pravdu xpila - pokud máš debilního šéfa, může ti říct, ať mažeš k doktorovi a necháš se zneschopnit, když ti není dobře, nemusí tě nechat vybrat si týden dovolené.
@bbibianca U té dovolené je asi potřeba vědět, jakou máš smlouvu. Na neurčito nebo určito s termínem někdy v roce 2015? Pokud na neurčito, tak myslím že máš nárok na celou dovolenou hned, nemusí se nic v lednu odpracovat. S dobou určitou si nejsem jistá...