Dobrý den, chcela som sa opytat ci mam narok na cerpani celkovej dovolenky pred nastupom ma MD. Termin porodu mam 30.8.2019 a chcela by som nastupit 8tyzdnou pred pôrodom.
Vo firme v Praze pracujem 3rok a chcela by som vycerpat dovolenku pred nastupem na MD. Moja HR manager mi napisala ze mam narok na pomernu cast 1/12 za odpracovany mesiac. Cize nejakych 10dni z celkovych 20 dni dovolenky. Nie na celu dovolenku vedeli by ste mi poradiť? Dakujem pekne
Na dovolenou nástup až po konci md. Před md ti zaměstnavatel nemusí umožnit čerpat řádnou dovolenou, ale po md ti to že zákona musí umožnit. Navíc vedoucí má pravdu, před md máš nárok jen na poměrnou část dovolené za odpracovanou dobu od začátku roku. Po konci md máš nárok na celou dovolenou.
Jde o to jak máš smlouvu. Pokud máš smlouvu na dobu neurčitou tak máš nárok na celou dovolenou. Tu bych doporučila vybrat před nástupem na rd.
@anculienka91 No, narok mas na celou dovolenou, ale jelikoz cerpani dovolené (krom cerpani v navaznosti na md) urcuje zamestnavazel, tak je zcela v pravu, kdyz ti rekl, ze ti vic jak 10 dni pred md neda.
před mateřskou nemůžeš čerpat celou dovolenou,to je logické,protože se ti navyšuje podle oddělaných měsíců,vybrat si můžeš ten díl,který sis odpracovala,myslím že to dělá 2,5 dní za měsíc. A také záleží na zaměstnavateli,jestli ti ji dá. Po skončení MD si poté můžeš vybrat už všechnu,to by ti měla pohlídat účetní. Tedy budeš pobírat rodičák a zároveň ti půjde i dovolená.
@petulejan může i celou, pokud se domluví se zaměstnavatelem, ale...
Já bych na tvém místě čerpala dovolenou až po mateřské dovolené, protože pokud budeš na mateřské alespoň 60 dní i v roce 2020, tak máš nárok i na celou dovolenou za rok 2020+ převedenou dovolenou z roku 2019. Jen je nutné o čerpání dovolení informovat zaměstnavatele s předstihem a pohlídat si data, protože pokud si mezi MD a čerpáním dovolené uděláš prodlevu, tak zaměstnavatel má možnost ti dovolenou krátit ;)
@petulejan to ano, tak to skutečně je, ale záleží na tom jak se domluvíš se zaměstnavatelem, někteří jsou ochotní ti tu dovolenou vyplatit "předem", když vědí že pak nastupuješ na mateřskou, která se ti do dovolené také počítá, ale rozhodně to není nic zákoně nárokovatelné a pokud zaměstnavatel řekne ne, tak máš smůlu ;)
Ďakujem pekne holky za odpovede, tak dnes som sa dozvedela ze nemam narok cerpat celu dovolenku len polovicu a ta druha polovica mi bude preplatena s tou co mi nabehne pocas materskej..tak ja uz neviem 🤔
@anculienka91 To je na dobré vůli zaměstnavatele, pokud řekne že ne, tak máš smůlu, no... Ale po mateřské ti to vyplatit musí, jen si opravdu ohlídej data a napiš si žádost o dovolenou včas, protože pokud tam budeš mít prodlevu (mezi koncem MD a začátkem dovolené), můžou ti dovolenou krátit o poměrnou část a ne každý zaměstnavatel tě na to upozorní ;)
Dovolenou doporucuji vybrat na konci MD, tedy při přechodu na RD.
Pokud pracovní poměr trvá alespoň do konce roku,je nárok na celou roční výměru dovolené.
Zřejmě na vás chtějí ušetřit.