Mám na nemocenské právo na "dovolenou"/24h vycházky?

monikavlckova
17. únor 2015

Holky, jsem na nemocenské už několik týdnů ,a díky vycházkám jsem musela zrušit veškeré plány které jsem měla naplánované . Ale nutně musím koncem března odjet, nelze přeložit (soukromé důvody) myslíte ,že mám nárok na nějakou ,,dovolenou?,, nebo něco takového? Moje nemocenská je už na OSSZ . Myslíte že má paní lékařka nějaký pravomoce mi dát třeba 24 hodinové vycházky? Děkuji za radu 🙂

sasanka033
17. únor 2015

myslim, ze nic takoveho neexistuje a myslim, ze to neexistuje proto, aby toho nekdo nezneuzival🙂

eileenk
17. únor 2015

@monikavlckova Nic takového Dr. napsat nemůže, vycházky jsou max 6h denně, jsi "nemocná", takže máš být doma, žádná dovolená. Jedině že by Ti doktorka na těch několik dní napsala adresu, kde marodíš, tam kam pojedete.

xpila
17. únor 2015

@monikavlckova Nemůže, vycházky jsou maximálně 6 hodin.
A nemocenskou máš z toho důvodu, že máš nařízený léčebný režim, takže něco jako dovolená opravdu neexistuje.

veroniquecz
17. únor 2015

Ano, jak píše @eileenk lze pžehlásit místo kde se budeš na nemocenské nacházet, ale nemusí ti to být schváleno. A pokud ano, tak i tam samozřejmě musíš dodržovat režim práce neschopného (vycházky,..)

monikavlckova
autor
18. únor 2015

😉 tak díky holky 🙂

lucinka58
18. únor 2015

@monikavlckova Ahojky, trošku jsem to nepochopila s tou dovolenou. Možnost je buď taková, že Ti lékařka povolí změnu místa pobytu (max. na 3 dny), nebo, že požádáš o změnu místa pobytu při pracovní neschopnosti OSSZ pod kterou spadáš. Nebo další možností je ukončit neschopenku, jet na dovolenou a případně si posléze nechat neschopenku znovu napsat. Otázka je, proč jsi na neschopence....

monikavlckova
autor
18. únor 2015

Jelikož jsem vykonávala náročné a těžké povolání, a lékařka mi nabídla neschopenku , protože by t pro mě mohlo být nebezpečné

aklin
18. únor 2015

jsou-li nastavené vycházky, musí se je dodržovat. Taky jsem na nemocenské a musela jsem si uspořádat plány tak, aby byly v rámci vycházek.

xpila
18. únor 2015

@monikavlckova Jenže těžkou práci neřeší doktor, ale zaměstnavatel. Požádala sis o přeřazení? Zbytečně se tím připravuješ o peníze, nehledě na vycházky apod.

lucinka58
18. únor 2015

@monikavlckova Nooooo, těžká práce je otázka. Je pravda, že jsi měla možnost zažádat o přeřazení. Já osobně bych na neschopence nebyla, pokud bych nemusela. Ale bohužel jsou u mě v těhotenství komplikace, takže se nedá nic jiného dělat. Je to hlavně o tom jak se domluvíš s doktorkou. Pokud nechceš neschopenku ukončovat a nebo si zažádat o změně místa pobytu, tak budeš muset vycházky dodržovat - nic jiného prostě není možné..... ☹ Teda ještě by Ti neomezený vycházky mohla povolit OSSZ - je na to nějaký formulář na jejich stránkách, ale to povoluje OSSZ jen onkologickým pacientům...