Malé děti a povolání učitelky. Dá se to skloubit?

21. črc 2024

Ahoj, vím, že je tady několik maminek učitelek, a tak bych se ráda zeptala/poradila - uvažuji, že bych se po mateřské vrhla do tohoto oboru, ale dá se to skloubit s malými dětmi? Myslím tím 1.stupeň ZŠ a čerstvě školkové dítě? Pamatuji se, že za mě učitelky skoro nikdy nechyběly 🙂, jen se bojím toho, že u nás ještě nějakou dobu pojedou nemoci... tak se nechci uvázat někde, kde to prostě bude neřešitelný problém...
Díky za rady!

enoli
21. črc 2024

Jsem v momentálně v tom. No, je to problém. Ze strany vedení ne, mají v tom jasno, rodina na prvním místě. Ale z mé strany. Je mi to prostě blbe vůči mým "nevlastním" dětem. Takže to "pytlikujeme" , jak se dá. Někdy manžel, hodně vozime k babičkam, nekdy ja. Starší děti už jsou od 1.tridy doma samy - jezdim kontrolovat o přestávky a voláme si. Občas zaskočí sousedka.

anonymous_ka
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
sorboni30
21. črc 2024

Naše paní učitelka co učí kluky, byla hodně často doma. Buď nemocná nebo s dětmi. Zastupovala ji asistentka

autor
21. črc 2024

@anonymous_ka no to je jasný, kdo by tož děti neocenil😁. Ale právě když na to koukám z pozice zaměstnance a zaměstnavatele, přijde mi to trošku problém, když bych třeba co 3 týdny chyběla, protože nemocné dítě...

autor
21. črc 2024

@enoli super, že máte podporu ve vedení 🙏.
Je pravda, že jednu školu máme hned vedle domu, takže s tím starším by to asi šlo nějak vymyslet, ale mladší teprve půjde do školky, tak těch nemoci se spíš bojím u ní (a do školy až tak za 3 roky)

madbetka
21. črc 2024

V září jsem se vrátila po rodičáku na 1. stupeň, mám tři malé děti, všechny byly ve školce, teď půjde nejstarší už do školy.
Měla jsem poloviční úvazek a jsem za to vděčná, s plným by to byl takhle na začátek asi docela masakr. Zvládnout se to ale dá, za mě je to prostě ideální povolání, když mám děti. Co nestihnu v práci (přípravy), tak si případně dodělám doma, až děti usnou, abych se jim mohla odpoledne věnovat. Při nemoci je s nimi doma tatínek, případně máme úžasnou hlídací babičku, bez nich bych, pravda, asi chyběla, ale nikdo by z toho nedělal žádné haló.
Teď v září už budu mít svoji třídu a plný úvazek, takže to bude o něco náročnější, ale věřím, že to bude stále zvládnutelné.
@anonymous_ka U nás mají smůlu, posíláme si přípravy na Edupage, takže když učitel chybí, většinou se normálně učí, jen s někým jiným 😄

autor
21. črc 2024

@madbetka dekuju, to zní pozitivně!
A ještě se zeptám- jak to jde psychicky? Není náročné se vydat ve škole dětem, pak přijít domů a tam mít "další smenu"?

andelka
21. črc 2024

Učila jsem teď chvíli, ne jako třídní, jinak normálně jsem AP. Jako 3 týdny je hodně. Ale týden chybět je běžné, to se prostě supluje. I 14 dní se dá. Ideální pokud se posílá učivo, předem, když se ví,kdo bude suplovat. Já třeba učila angličtinu ve 3.tride, klasicky, a suplovala jsem v 1. a 2. tř. kde se učí aj úplně jinak, tak to bylo hodně zajímavé. Jako třídní máš vždy zastupující třídní. Dá se to. Ale je fakt,že já i jako AP jsem se snažila chybět co nejmíň,a díky tomu, že manžel pracuje na směny ( i manželé některých učitelek, nebo můžou mít HO) , tak jsme se prostě střídali. Ve 13h jsme se u dítěte doma vyměnili.
Psychicky to dost náročné je. Ale i to nabíjí. Já navíc pracuju ve spádové škole,za rok mi k nám půjde syn, takže potkávám děti úplně všude.

madbetka
21. črc 2024

Je to občas náročné, to nebudu říkat, že ne.
Ale snažím se, abych opravdu naprostou vetšinu práce udělala ve škole a domů chodila s čistou hlavou (doma většinou večer laminuju a stříhám různé kartičky a podobné věci do hodin, ale jaké kartičky a k čemu je použiju, to vymýšlím ve škole, doma už je to čistě manuální činnost bez velkého přemýšlení). Když se mi daří ty dvě věci oddělit, tak to jde.
Je fakt, že jsem dost unavená, takže mi občas na moje děti nezbývá tolik energie a občas bych dala cokoli, abych mohla přijít domů a mít klid a ticho, což úplně nehrozí 😄

Ale je to zároveň i moc hezká práce, moc mě baví 😊

autor
21. črc 2024

@andelka jasný, nemyslela jsem 3 týdny v kuse, ale syn byl teď ve školce co měsíc nemocný, určitě bysme se nějak střídali i s manzelem, pomoct může zatím i babička, ale pořád prostě jedno "skolkove" dítě mi přijde jako vcelku velké riziko k tomu, abych chyběla často no...coz Aleši bude ve většině zaměstnání problém, leda nějaký ten home Office.
O asistence jsem uvažovala nejdřív, ale snad kazdy (včetně ucitelek) mě od toho odrazuje...🙈

terkave
21. črc 2024

Učím na prvním stupni. Když šel syn do školky, tak ten první rok byl hodně náročný. Na podzim jsem od konce října byla každý měsíc doma… po Vánocích v pohodě a pak zas v březnu… hodně mu pomohl imonuglukan, nevím teda jestli to opravdu pomohlo nebo ne. Ale prave po Vánocích díky tomu nelehl… navíc byl nemocný typu kasilek a rymicka občas měl teploty ale nic dalšího…v listopadu jsem se rozcilovala, ze ho dam úplně zdravého do školky a on po týdnu zase posmrkava, učitelka na mě, ze mě chápe a ze když bude slabá rýma, tak at to neřeším, ze tam bohužel dávají nekteri rodiče v horším stavu děti, i když je prý vrací, druhy den je tam zas mají… vedení u nás taky super. Pořad mi říkali, ze moje děti jsou důležitější… navíc razí heslo, ze teď za mě někdo supluje a až ja budu mít větší děti, tak budu suplovat zas za někoho jiného ja… a ano bylo to naprd co se tyče školních děti, ale posílala jsem přípravy a vše, takže nevypadly z učiva… a ten týden se vždycky nějak přežil… navíc to byli už tretaci, takže dobrý. Teď druhy rok ve školce byl doma jen jednou a to díky neštovicím. Jinak se po cely rok už celkem držel… proste mas malé dítě a ve škole s tím počítají… pro mě to bylo nepříjemné, ze je nechávám takhle. Ale pořad jsem si říkala moje dite je důležitější a snažila jsem se tím nenervovat… ja ani nemám hlidaci babičku a tatínek taky nemůže je OSVČ a má dost své práce a navíc by byl doma zadarmo…

exbordelar
22. črc 2024

Chvili jsem ucila na odborne skole (jen jeden predmet) a pro me to narocne bylo. Veskerou pripravu jsem delala doma, do toho chodila do prace, do toho resila potreby malych deti a plus jeste nejake rodinne problemy. Neustale jsem byla kvuli tomu ve skluzu, kdyz ne s primou pripravou na vyuku, tak s vymyslenim testu a nasledne opravovani pisemek. Clovek nad tou skolou furt premysli a potrebuje na tu praci klid, coz doma s malymi detmi proste nejde.
Pro me je hrozne frustrujici, kdyz nepodavam 100% vykon.
Jeste ted, pri vzpomince na to obdobi, mam stazeny zaludek 😅 Zarekla jsem se, ze jestli se k uceni nekdy vratim, tak az budou vsechny deti aspon na 2. st ZS.
Jinak je to hezka prace, ale strasne podhodnocena, na to, kolik tomu clovek venuje casu.
Ale kazdy to ma jinak. Zkus to a uvidis. Kdyz pominu tu psychickou drinu, tak je to moc hezka a dulezita prace!

ileni
22. črc 2024

Možná se zeptám hloupě, ale máš učitelství vystudovane? Protože z dotazu mi přijde,že ne...

andelka
22. črc 2024

Já jsem jako AP docela spokojená, učitelský úvazek bohužel nevyšel, jak se snížil phmax,tak to udělalo dost vítr. Velká nevýhoda jsou finance no. Ale zas ta možnost střídání doma je fajn, chodím na OCR tak jednou ročně. Začala jsem ještě na RD, než šel nejmladší do školky.

drzticka81
29. črc 2024

Ucim na 1. stupni a mam tri deti. V nemoci je doma s detmi tatinek. (dva starsi uz maji deset) nebo babicka. Jako da se, ale co si budem - dopo i odpo delas tu stejnou praci.je to docela psychicky narocne.

autor
29. črc 2024

@ileni A k čemu je ten dotaz? 🙂

autor
29. črc 2024

@andelka Já právě nejdřív uvažovala o AP, ale hodně lidí (včetně 3 učitelek) mi to to rozmlouva, že je to fakt náročné i poté finanční stránce. Ale asi taky záleží, jak kde... jestli člověk učí v MS, nebo ZŠ, jaké je složení třídy...

moudivlacek
29. črc 2024

Tady se musím zastat ileni, ono z toho úvodního příspěvku i na mě to působí spíše jako, končí mi rodičák, tak kam se "vrhnu", takže to, zda máte pedagogické vzdělání, či si ho plánujete při práci dodělat je celkem relevantní dotaz, pokud uvažujete o práci pedagoga na 1. stupni ;)

madbetka
29. črc 2024

@moudivlacek Souhlasím.
Studovala jsem se třemi malinkými dětmi - ale během rodičáku, takže jsem na to měla “čas” (totiž měla jsem po nocích prostor se učit). Neumím si představit, že bych měla k tomu ještě pracovat jako učitelka. Studium a děti, to je zvládnutelné (ale doteď si pamatuju tu obrovskou úlevu po poslední státnici). Učitelka a děti taky. Ale studium, práce učitelky a malé děti, to je za mě jen pro někoho, kdo rád týrá sám sebe.

enoli
29. črc 2024

@madbetka zvladnutelne to je. Zrovna dopisuju diplomku. Začala jsem studovat, když nejmladším bylo cca 6 měsíců (máme děti 3). Do práce (ucit) jsem nastoupila, když mu byl necelý rok. Je to moje druhá VS. Jako radosti jsem nikdy neskakala, spíš jsem to chtěla několikrát vzdát, ale zvládnout se to da. Chce to ale velkou součinnost rodiny. Mmch, já snad ani nemusela - byla jsem vysetrovatelka na HK na krajském odboru. Ale s třemi dětmi už jsem chtěla větší klid. No to byl trochu omyl, ale tu práci miluju.

ileni
30. črc 2024

K čemž je ten dotaz? Bez potřebného vzdělání učit nemůžeš. Ale AP může dělat kdokoliv..

ninive211
30. črc 2024

Taky mi to evokuje, že tazatelka vůbec "pajdák" nemá vystudovaný a o "vrtnutí se do školství" uvažuje kvůli prázdninám a více volnu.

andelka
30. črc 2024

@ileni dneska už ne. Aspoň trochu zvýšili požadavky. Vzdělání nebo kurz mít musí. Ale samozřejmě je mega rozdíl udělat si kvalifikaci na AP a na učitelku.

marge_s
30. črc 2024

@ninive211 uz podle formulace toho dotazu a podle te urazene odpovedi 99%
A jo, vzdycky to vidim nerada, musim priznat

ileni
30. črc 2024

@andelka no jasně, že kurz musí mít, ale když si teď řekne že bude AP, přihlásí se na kurz, některé jsou tokonce jen 3 bloky po 4 dnech (takze jen 12 dni),zaplatí a je hotovo. A na ten kurz může prakticky kdokoliv.S učitelem to tak jednoduché není....

autor
30. črc 2024

@marge_s ach jo, z čeho prosím soudis, že je má odpověď urazena? Já se naprosto vážně zeptala, proč to tazatele zajímá (některé důvody napsaly ostatní a dekuju za to, protože mě třeba vůbec nenapadlo, proč se může ptat) a smailika tam dala právě proto, aby to "nevyznelo nějak jinak". A stejně se najdou ti, co v tím vidí něco jiného...

autor
30. črc 2024

Holky, když vidím, v co se to zase zvrhava...pedagogické vzdělání mám. Chápu,že jsou lidé, co to "nedomysli" a mysli si,že je vše hracka a můžou vlastně cokoli, ale já se ptám pouze na to, zda někdo šel s malými dětmi hned učit, že mám strach z nemoci mých děti a absenci...proto jsem se ptala, proč se na to jedna uživatelka ptala, nic víc v tom nebylo. A docela mě mrzí, jak si hned několik z vás přišlo "kopnout" a vidět za to, co je napsáno... pokud byste si dotaz přečetla znova, pristupuju k věcem zodpovědně, proto zjistuju tu absenci, nejde mi o týdny volna a prázdnin 🙈.naopak vím, jak je učitelské povolání náročné a všech dobrých učitelů si moc vážím, a zároveň jak je těžké to skloubit s péčí o děti (I psychicky), proto jsem prostě chtěla zjistit od pár lidí tady, jak to zvládají. Nic víc.

autor
30. črc 2024

@ileni já tomu rozumím, ale to je přeci moje věc, potažmo zaměstnavatele... kdybych chtěla zjistit, co potrebuju pro práci učitele, tak se zeptám přeci jinak. Ideálně budu pátrat na jiných stránkách, ne tady. 🙈
Já jen nemam rada, když někdo vrtá do něčeho, po čem mu nic neni, a přisuzuje textu víc, než tam je...Ano, můžeš teď argumentovat, že to je svobodná diskuze a máš na to nárok, ale já se prostě ptala jen na to, jak jde skloubit učitelství a péče o malé děti, nepotrebuju tu přednášku, jaký kurz či titul k tomu potrebuju a že jsem úplně naivní, když o tom uvazuju... Tak vyzněl totiž tvůj dotaz.
Nevím, proč se lidé nemůžu víc podpořit a povzbudit, bylo by to hned vše příjemnější.🙂
A pokud jsi to nemyslela nějak zle, tak se omlouvám, ale i z dalších příspěvků je vidět, že prostě druzí mají potřebu hodnotit a řešit věci, které vůbec nemusí...

moudivlacek
30. črc 2024

Bohužel těch, které se podobně ptaly a divily, že nestačí maturita tu už bylo dost, proto asi padla ta otázka, jako ujištění, že víš, co je třeba.... víc bych v tom opravdu neviděla.

autor
30. črc 2024

@moudivlacek chápu🙂. Jen se ten dotaz dal napsat trošku vlidneji (připsat třeba i důvod) a hned by to působilo jinak... trošku mě mrzí, když druzí hned začnou odsuzovat a hodnotit, proto píšu i anonym, a bohužel se mi to zas potvrdilo.🙈