Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je možné s titulem Bc. z pedagogické fakulty učit na 1. stupni zš? Nebo jen s titulem Mgr? Děkuji
@andelka a je tam nějaké omezení co se týká předmětů? Např. že něco se s titulem Bc. učit nemůže? A nebo za předpokladu že si dodělám Mgr. můžu bez problémů učit celý 1. stupeň?
1. stupeň se studuje v celku pět let rovnou na magistra. Není možné mít bakaláře na 1. stupeň. Co se týče předmětů, záleží jaký obor člověk na peďáku studoval? Obecně ale je určitě možné učit i jenom s bakalářem předměty, které člověk nestudoval. Když ředitel nemá kvalifikované učitele na dané předměty, tak nějak situaci řešit musí.
Zrovna 1. stupeň je ale dost didakticky náročný, tam by člověk, který to nestudoval, být neměl, i tak se to ale určitě někde děje...
A teď máš Bc. z čeho? A Mgr. bys chtěla mít z čeho? Na učitelství 1. stupně musíš mít Mgr. tohoto, nebo možná na něco u učitelskou speciální pedagogiku.
Já teda na 1.stupni učím, ale jen jako zástup na určitou dobu. Bylo to narychlo. Původně mám Mgr. z neučitelskeho oboru a pedagogické minimum na 2. stupeň a SŠ. To se dá obejít tím,že když člověk učí aspoň hodinu svého oboru na 2. stupni,tak může učit i na nižším stupni. Ale všechno je to na řediteli.
Holky nejde o mě, ale o situaci u dcery ve škole. měla by od 4. třídy tzn. od září mít jinou učitelku. Ale je na škole nová a dle infa je to jen Bc. s tím, že toho Bc. má z pedagogické fakulty. Zatím se mi to nějak nepozdává a nevím jestli jsem úplně v pohodě s tí, že by dcera měla mít tuto učitelku. Tak zjišťuji info, jestli to vůbec vlastně lze?
Když si dodela Mgr, tak mám za to, ze jo. Ale musí to dodělat.
@pampeliska1313 To chápu, mně spíše jde o to když je to ještě pořád BC. zda může mít svoji vlastní třídu na 1.stupni - kterou bude učit.
U nás od září dostaly tridnictví na prvním stupni 2 asistentky s maturitou, které nastoupily na dálkové studium VŠ do prváku. Ač se strhla veliká nevole ze strany rodičů, nic nezmohli. Ředitelka se obhájila tím, ze nemá nikoho s potřebnou kvalifikaci. Oficiálne ale nepodala ani inzerát, ze hledá ucitele.
Pokud ředitel nesehnal kvalifikovanou učitelku na 1 stupeň, tak může přijmout i nekvalifikovanou. Ta učitelka by měla studovat magisterský obor., tipuju speciální pedagogiku. Jak tu bylo řečeno, učitelství pro 1. stupeň je stále 5letý obor zakončený až Mgr.
Moje kolegyně teď převzala třídnictvi ve 3. třídě, má zatím Bc. další vzdělání si dodělává. Takže ano, možné to je. U kamarádky taky je třídní jen s Bc. Ale Mgr by si měla dodělat.
To má ale Bc. z něčeho jiného, ne z učitelství pro 1. stupeň. Být by to samozřejmě nemělo, ale stává se to, protože je málo učitelů na 1. stupni. Často dostávají páťáky (i mladší děti) druhostupňoví a mnohdy i nedostudovaní učitelé
@gruyerre já si nejsem jistá, z čeho Bc. má. Ale je to něco příbuzného,taky pedagogického. A studium už končí příští rok. Vloni vzali studentku jako třídní 4. třídy, která měla teprve před sebou státnice. Prvostupňovych učitelů je málo, takže tam opravdu může dojít k tomu, že ředitel adekvátního učitele nesežene a sníží nároky.
Je to pomerne bezna praxe a moc bych se toho nebala, na mnoha fakultach nadennim bc studiu se studenti drti mnohem vic, nez na dalkovem Mgr. A to uz samozrejme nikoho nezajimav odkud kdo svuj titul ma a podobne. Pro me teda dosazeny titul u ucitelek nic moc neznamena, z dosavadni zkusenosti byly vzdy nejvetsi namistrovany “pani ucitelky” (cti zensky pohlavni organ) vzdy s Mgr 😂 honily si ego na detech a na rodice vzdy protivne jak… proste slepice. Ale to neni v titulu, to je v lidech.
Asi takto - Mgr. si do budoucna udělat musí. Pokud začne studovat, je brána jako kvalifikovaná. A i s titulem Bc. to může být skvělá učitelka, stejně jako učitelka s titulem Mgr. může být úplně k ničemu. Titul sice mít musí, ale kvalitu tu nezaručí.
@mjbkarol buď v klidu, jsem "dalkar" a nikdo nám nic neodpustil, dokonce ani z tělocviku. A máme značnou výhodu praxe, takže tenhle argument je mimo. Ona zas ta teorie ti nic moc k ničemu není. Didaktiky miminum, zato definici hromada. Třeba takové Peanovy axiomy jsou k výuce matematiky na 1.stupni skutečně užitečné...
@enoli no vidis, to je prave to, ze je to jak kde a nikdy nevis, jak konkretni studium daneho ucitele vypadalo. Ja jsem taky dalkar a dalkove studium na moji skole fakt fraska a nedalo mi to nic, vse podstatne jsem mela z denniho bc, kde jsme meli ale take hromadu praxi. A pak mam kolegyne, stejny obor, stejna fakulta, jedna statnicovala o rok driv nez druha a rozdil v narocnosti studia, zkousek, statnic a vseho obrovsky. Po jedny nechtel nikdo nic a po druhy zase extremne vsechno. Ale tak je to proste vsude. Sebelepsi titul ucitele neni zaruka toho, ze je to kvalitni pedagog. Proste to je v lidech 😇 plati ve vsech oborech.
@dulmich stačí. Podle zákona pak můžeš učit předmět ( předměty) obsahově související s vystudovaným oborem. Takže primárně chemii. Ale k doplnění ti můžou dát i něco dalšího, podle toho co potřebují ( a učitelů M, F, IT je málo pořád). Já teď učím úplně mimo svůj obor,ale je to jen zástup. Co bude od září ještě nevím.
Dcera má teď v první třídě třídní učitelku s Bc., která dál studuje. Tam byla komplikace, že v průběhu září jim vážně onemocněla učitelka, kterou měli mít. Je to její první tridnictvi, má obrovskou podporu od školy i ostatních kolegyň v prvních třídách a funguje to. Jsme rádi, že si to sedlo, začátky byly šílený, pořád se u nich někdo střídal a suplovaly i vychovatelky z družiny. V první třídě dost nešťastný....
Kolegyně učí s Bc. ale Mgr. si dodělává. U nás je i na 2.stupni pár ( tuším,že opravdu 2) kolegové s Bc.,ale ti taky ještě dál studují. Takže zkusit můžete,ale počítejte s tím,že si Mgr. budete muset dodělat.