AHOJ . Po dlouhém váhání jsem dnes podala podnět k prošetření poměrů v zaměstnání na SUIP. Zajímá mne co se děje pokud se pro kontrolu rozhodnou.. Mám strach zda jsem neudělala chybu. Situace v práci je, ale neúnosná. přestávky na pauzy jsou velmi sporadické, přesčasy, které nám nikdo nenapíše na denním pořádku. Omezování hodin, někteří mají směny od sedmi do 21:30, ale zapsanou mají samozřejmě klasickou dvanáctku. přidalo se navíc protekční chování, kdy dcera vedoucí dělá tak třetinu práce proti ostatním.... napjetí v kolektivu by se dalo krájet....jedná se o obchod....
Jak případné kontroly probíhají, dozvíme se, že vůbec nějaká kontrola proběhla
to jste me uplne nepotesila....kdyz jsem vzbesla dotaz na SUIP tak pry udaje prozradit nesmi
Ano nesmí, ale u nás ve firmě to vždycky řekli, kdo to udání dal.
Upřímně mě jako zaměstnavatele by zajímalo proč SUIP přichází. A asi bych nebyla nadšená že v týmu je někdo kdo má takovou potřebu. Když vás to tam štve proč neodejdete?
Proč neodejdeš když ty poměry jsou takové jako píšeš? Dokud zaměstnanci drží hubu a krok tak se tam nic nezmění, až jim začnou odcházet lidí které potřebují k chodu teprv může nastat změna ...
hmm takze nakonec jsem spatna ja..nikoli zamestmavatel, ktery nedodrzuje ani zakonne pauzy? ani mu nestojime za to, aby nam radne napsal hodiny...
A proč jsi to tedy neresila interne? S nadrizenym, popř personálním? Že se toto děje a ze byste vše rady dle platné legislativy. Udávat je rychlejší a jednodušší, ať to za mě někdo vyřeší.
Ale ozvat se sama a bojovat za svy prava, to už ne. Dokud bude každý posera jako Ty, nezmění se nic.
Já ti nevím ale mě anonymní udání jako hrdinství co má spasit celou firmu nepřijde... Jak už jsem psala pokud nejsi spokojena a dle tebe zaměstnavatel porušuje předpisy tak odejdi... Na místě, kde bych byl takto hrubé nespokojená bych nebyla ani týden...
A jak píšou ostatní, proč prostě nejdeš za nadřízeným a nevyrikaa si to s ním? Než podávat anonymní udání a třepat se aby na to někdo náhodou nepřišel... Zkus si trochu uvědomit svou hodnotu, zaměstnavatel že potřebuje podobně jako ty potřebuješ jeho tak je nutný dialog....
Nikdy jsem to řešit nemusela, ale umím si představit, že může být zaměstnanec v situaci, kdy toto je pro něj možné východisko. A inspektorát od toho je, takže autorka za mě nic špatného neudělala, spíš tedy je otázka, jestli se něco změní...
Nemyslím si, že řeknou od koho udání je a u větší firmy to nemají šanci zjistit. Já teda mám zkušenost pouze z hygienou, že jde na udání bylo jasné vždy, po autorovi se nikdy nepátralo - no ale u nás jsme měli svědomí čisté (šlo vždy o teplotu v zimě).
Nejlepší krok ke změně je opravdu odchod schopných zaměstnanců.
Já tě chápu, že ti to vadí a chceš udělat něco, aby se to změnilo. Ale ze zkušenosti od manžela z práce ty tam měli kontrolu na udání několikrát. Ta kontrola nezjistila vůbec nic podle nich všechno v pořádku . A to taky podmínky nebyli úplně košér. Manžela to "prestalo" bavit tak podal výpověd a jako kdyby odstartoval lavinu do 3 měsíců podalo vypoved dalších asi 6 lidi což pro tu firmu už byl dost problém, protoze nemohli najit nahrady.Takže ty podmínky pak rychle změnili k lepšímu. Je pravda, že manžel dělal v jiném oboru. Takže bych si nedělala moc nadeji, že se něco změní.
Já myslím, že jsi udělala dobře. Vždyť je tu SUIP právě na ochranu zaměstnanců, aby se s nimi nevyj*bávalo. Manžel pracuje jako právník na SUIP a vždy kouká jak sebou zaměstnanci nechávají zametat. Na druhou stranu inspektor kolikrát nic nenajde a nebo jen drobnosti, protože třeba jak píšeš, píše se řádná pracovní doba a ne ta skutečná a nejsou pak důkazy. Tak úplně nevím jestli to bude mít nějaký účinek.
Sama jsem byla několikrát svědkem vychcanosti zaměstnavatele. Byla u nás kontrola a zjistila, že kolegyně nemají plat v zaručené minimální výši. Inspekce zaměstnavateli nakázala doplatit finanční rozdíl. Zaměstnavatel pak poslal výpis z účtu jako důkaz, že zjednal nápravu. Ale už neuvedl, že po zaměstnankyních chtěl peníze vybrat a vrátit zpátky jako hotovost. Říkala jsem to manželovi a on, že Inspektorát s tím nic neudělá. Mají jako důkaz výpis a tím je to vyřízené, pokud se neozvou dotčení zaměstnanci.
Takže jsi neudělala nic špatného. Jen bych příště nejdříve dala výpověď 😉
PS: Vždycky mě štve jak se vše hodí na oběť.
Když se s Tebou v práci jedná špatně, tak dej výpověď.
Když Ti chlap v parku ukazuje nádobíčko, tak na něj nekoukej, se seber a odejdi.
Když si v něčem jiná, tak se nediv že se Ti ve škole smějí nebo Tě šikanují, seber se a odejdi.
@barmil vzdyt vubec nevite co zazivame....pokud se nekdo z nas ozve od vedouciho dostaneme odpoved tamhle jsou dvere...komu se to nelibi muze jit na pracak...kdyz to nestihate muzete to dodelat na nocni.......celkove se to zhorsuje az posledni dobou...
@eviicka dekuju...kazdy z nas ma nejaky duvod proc pracuje prave zde a nebylo to vzdycky tak hrozne...spis to graduje az ted posledni dobou....navic spousta skvelych lidi uz odejita byla ..... nezmenilo se nic...jen to odskakali ostatni dalsi praci navic
@martt u nas bylo odejito oar skutecne schopnych lidii...jen se navysila prace ostatnim....me by stacilo kdyby nam zaplatili to co si poctive odmakame a dodrzeli nam prestavky na svacinu...s tim ze pro dceru vedouci plati jina pravidla asi mo nadelat nejde
Tohle jsem nikdy nepochopila a nepochopim. My mame nejakou formu nevolnictvi? On vas v tom obchode nekdo nasilne drzi? Misto praskani se proste seberu a jdu jinam. Co jako cekas? Tak jim inspekce rekne, ze to delaji spatne, pripadne dostanou pokutu. Aby pokutu zaplatili tak dost mozna dalsiho zamestnance propusti a zbyde na vas jeste vic prace. Kdyz je nekdo mizerny zamestnavatel, tak z nej kontrolova urcite dobreho zamestnavatele neudela.
zajimalo me spis jak to probiha...zda si berou zamestnance na pohovory, nebo jak to prokazuji...nikde se nepise kdo mel kdy prestavku...ze tam nektere holky zustavaji i hodinu dve prescas se taky obecne vi, ale napsane to neni....nekterym kolegynim to da mesicne 30-40 hodin urcite
@hanicka_k dekuji...
Nezažila jsem OIP či SUIP bral někoho ze zaměstnanců na pohovory. Obecně máte nárok při 8 hod směně na jednu přestávku v délce max půl hodiny. Nevěřím tomu že by váš zaměstnavatel byl takový že by vás všechny nutil mít přesčasy. Taky je otázka jak travite s kolegyněmi pracovní dobu (např máte prostoje že tu a tam si dáte kafíčko a povídáte si to pak jsou prostoje hned na světě tak je pak jasné že se třeba nestíhá a je potřeba práci dodělat). Pokud je vás málo moc s tím neuděláte, zaměstnavatel si rozhoduje kolik bude mít zaměstnanců. Doporučila bych řešit pouze sama sebe, to že ostatní kolegyně mají přesčasy není tvůj problém. Já třeba mám měsíčně 16-34 hod presčasu, protože mám v zaměstnání na starosti sama 3 dost rozsáhlé problematiky, které potřebují hodně času. V práci prostoje a pauzy kromě (30-45 min oběd a udělání ranní kávy) nemám. Zaměstnavatel i kolegové to ví. A ví i to že bych potřebovala 2-3 lidi k sobě aby se to dalo stíhat. Přesčasy mi neproplaci i když všichni ví že makám jak šroubek a ani by mne nenapadlo je o to žádat, ale já tu práci chci mít odvedenu a správně a pečlivě. Pauzu na oběd mám kdy si ji udělám. A nenapadlo by mě na ně posílat OIP nebo SUIP. Takže za mě je tom jak jsou jednotlivý zaměstnanci nastaveni.
Jasně, pojďme všechny Inspekce zrušit, přece nebudeme nikoho práskat. Co náhodné kontroly neobjeví, to neexistuje.
1. Když ti v elektru prodaj vadnou pračku a neuznají reklamaci, kašli na ně. ČOIka stejně nic nezmůže. Zajdi si jí koupit jinam.
2. Spadneš ze špatně smontovaného lešení, zlámeš si při nejlepším nohy. Nebylo to poprvé, na bezpečnost zaměstnavatel kašle. Vyprdi se na BOZP, až se uzdravíš, najdi si jinou práci.
3. Když se pos*reš ze zmrzliny, kašli na to. Hygiena stejně nic neudělá. A je fuk že to příště třeba bude dítě, které není tak odolné a skončí s dehydratací v nemocnici. Zajdeš si příště na zmrzku jinam.
4. Tvé dítě ve škole šikanují, učitelka to neřeší. Nač to řešit se školní inspekcí, kašlu na to. Dítě dám jinam, co je mi po jiných dětech.
A když budu jó demagog... 5. Vidím v parku jako chlap napadl ženskou. Hlásit to nebudu, nejsem přece práskač.
Jakože WTF? Já nevím, ale od toho tady ty Inspekce jsou, aby bránili práva poškozených. 🤷🏻♀️
na kaficka opravdu cas neni...vzdycky je ci delt at uz neco myt, vybalovat....me vadi ze je to systematicke...kdyz zenska prijde v pet do prace a odchazi nejdriv ve tri bez jedine pauzy na jidli tak se mi to nelibi...vedeni to neresi max "tamhle jsou dvere" ...nemyslim si ze jsem udelala spatne...kazda stiznost kazda kontrola je minimalne vopruz ikdyz nic nenajdou....na jinych prodejnach co vim to takhle nefunguje a je to spis vykricnik pro vedeni prodejny ... jen me zajimalo jak takova kontrola vypada ...
Každá kontrola je jiná a každou bude zajímat něco jiného. Záleží co je uvedeno ve stížnosti. Na to se často zaměřují. Takže dle toho tu popisujes tak bych očekávala hrabání se hlavně v personálních věcech.
Kontroly jdou obvykle potom, co jde prokázat. Takže půjdou spíš po papírech, rozpisech služeb, jak to sedí třeba s dobou provozu. Jakým způsobem jsou řešené prestavky atd. Neumím si představit, že by dělali nějaké rozhovory.
@linusha autorka píše, že jde o obchod, tam opravdu moc možností na prostoje a kafíčka, která pak potřebují nadělat nebude.
Že kontrola proběhla si všimnete, ale počítej s tím, že říkaji, že jdou na udani a mnohokrat prozradi i zdroj.