Konec smlouvy a těhotenství. Můžu odejít na rizikové a přesto dostanu PPM a rodičovskou?

hronova1
27. čer 2022

Dobrý den, chtěla bych vás velmi poprosit o radu. Jsem zmatená v systému. Jsem nyní zaměstnaná na rok od 1. září 2021 do 1. září 2022. Předtím jsem rok pracovala na poloviční úvazek v mš, předtím jsem studovala. Nyní jsem ve 3. měsíci těhotenství. Řeším otázku, jak se nyní postavit k práci. Své povolání povazuji za náročné, pracuji s dětmi s postižením v domácím prostředí, dojíždím denne několik hodin, necítím se dobre a vím, ze neodvádím práci, tak jak bych chtěla. Co si muzu v tomto případě dovolit, když mi konci smlouva? Mužu odejít na rizikové a přes to dostanu mateřskou a rodičovskou? Předem velmi děkuji za odpověď a pomoc. Mějte krásný den

miia90
27. čer 2022

@hronova1 můžeš jít na nemocenskou. Jsi zaměstnaná, takže tě nemůžou na nemocenské jen tak vyhodit a z nemocenské nastoupíš na mateřskou a pak na rodičák.

miia90
27. čer 2022

@hronova1 když ti skončí smlouva, budeš dál na nemocenské, pak je ochranná lhůta pro nástup na mateřskou 180 dnů od zániku pojištění. Teď jsi 3m, v září to bude cca 5-6m (nepíšeš ve kterém jsi týdnu). Od té doby máš 180 dní na nástup na mateřskou, na ní se nastupuje 8 - 6 týdnu před termínem porodu. Takže se do toho s přehledem vejdeš.

andelka
28. čer 2022

Můžeš jít na nemocenskou. Smlouva ti k 1.9. skončí,ale budeš v ochranné lhůtě,takže můžeš být na nemocenské až do nástupu na mateřskou. Nebo můžeš přes prázdniny nějak vydržet, čerpat dovolenou,a po skončení smlouvy jít na ÚP a potom na md. Peníze menší,ale bez omezení vycházkami.