Ahoj prosim o radu..pracuji ve školstvi a smlouvu mam do 31.7..termin mam cca v pulce srpna. Takze do konce června budu v praci, červenec placené volno, ale co v té době do porodu? Na mateřskou mít narok nebudu, nevyjde mi to o pár dní. Děkuji
@deniska_92 Registrace na ÚP, případně kdybys měla zdravotní problémy, tak PN - na té bys byla až do konce šestinedělí. PN ale samozřejmě určuj doktor a ne ty.
Zkusila bych se domluvit se zaměstnavatelem na prodloužení smlouvy třeba o měsíc. Jinak ti zbývá buď pracák nebo si zaplatit zdravotní pojištění sama (tj. bez registrace na pracáku).
@deniska_92 jestliže se dítě narodí v srpnu, zdravotní si už za srpen platit nemusíš. RP je placen vždy za celý měsíc, poměrná část se nevyplácí, to samé platba na zdravotní pojištění.
Diky za rady. Na pracaku si myslim nedostala nic. Lepsí by pro me bylo PN..uvidime jak to cele dopadne🙂
A ty nemas narok na materskou, jelikoz nemas odpracovano tech 270 dni (rok) nebo proc? Jinak prece nastupujes na materskou 6.-8.tydnu pred porodem a to budes jeste zamestnana.
@lauraf začala jsem pracovat na konci srpna a termin mam v pulce srpna ☺a na konci cervence mi konci smlouva..
@deniska_92 a co ukončené studium? Já jsem k žádosti o MD přikládala i kopii diplomu. Když jsi do dvou let od úspěšného ukončení studia tak na MD bys měla dosáhnout.
@deniska_92 Pokud pracuješ od 1.9.2015 bez přerušení, případně od dřívějšího data, a termín porodu máš v půlce srpna, tak Ti nárok na MD vychází. Těch odpracovaných 270 dnů se bere i s víkendy a státními svátky 😉.
@masotri v květnu jsem statnicovala, ale nekde jsem cetla, že studium se do MD nepočita, tak nevim?😖
@somalicats a plati to i když pracuji na polovični uvazek? Delam v družině..
@deniska_92 ale počítá viz. http://portal.gov.cz/portal/obcan/situace/191/1... sjeď na 06. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace a čti bod. č. 2. Řekli mi to i na call centru české spávy soc. zabezpečení a PPM mi chodí,takže to nejspíš bude pravda ;)
@masotri tyjo tak to bych na to nejspiš narok mela mit..🙂 dekuji
@deniska_92 nejspíš jo. Přilož potom k žádosti i tu kopii diplomu, mě to tak aspoň radili na tom call centru. Nebo si tam zavolej a poptej se přímo na svůj případ a budeš to vědět hned ;)
@masotri to bude nejlepsi 🙂 dekuji moc..🙂
@deniska_92 Úvazek nemá vliv. Pokud máš klasickou pracovní smlouvu, tak nárok mít budeš i bez prokazování ukončení studia apod.
@somalicats Nemusí byt ani pracovni smlouva, mateřská muze byt i z dohod.
@deniska_92 Vyjde ti to úplne bez problému, aniž bys dokládala školu.
@xpila tak super, to jsem vubec nevedela a s materskou nepočitala. Dekuji🙂)
@deniska_92 Vždyť ti to krásně vychází, stačí si spočítat těch 270 dní 😉
@xpila na internetu jsem nasla kalkulacku ktera mi spocitala odpracovane dny a nevychazelo to 🙂 nevedela jsem, ze se do toho pocitaji i vikendy a svatky ;)
@xpila To jo, jenže vysvětluj to někomu, kdo evidentně nemá o pracovním právu ani páru 🙂. Tazatelka má dle všeho klasickou prac.smlouvu na dobu určitou, nepíše, že by dělala na DPP nebo DPČ. Takže jsem jí nechtěla motat hlavu dohodama.
@deniska_92 Jj, jsou to kalendářní dny, takže komplet vše.
@somalicats No jo, já vím, ale aby to třeba nemátlo někoho jiného 😉
@xpila To je pravda. Ano, pokud je z dohod odváděno soc.poj. včetně nemocenského, tak pak ano. Ať nikoho nematem 🙂
@somalicats presne nemam o pracovnim pravu ani paru, ale myslim, že nejsem jedina 🙂
@deniska_92 registracia na UP, mozno ti vyjde podpora v nezamestnanosti, po narodeni dietata hned poberanie RP