Konec smlouvy 1,5 měsíce před porodem, na MD nemám nárok

deniska_92
28. pro 2015

Ahoj prosim o radu..pracuji ve školstvi a smlouvu mam do 31.7..termin mam cca v pulce srpna. Takze do konce června budu v praci, červenec placené volno, ale co v té době do porodu? Na mateřskou mít narok nebudu, nevyjde mi to o pár dní. Děkuji

bajana
28. pro 2015

@deniska_92 registracia na UP, mozno ti vyjde podpora v nezamestnanosti, po narodeni dietata hned poberanie RP

xpila
28. pro 2015

@deniska_92 Registrace na ÚP, případně kdybys měla zdravotní problémy, tak PN - na té bys byla až do konce šestinedělí. PN ale samozřejmě určuj doktor a ne ty.

luj89
28. pro 2015

Zkusila bych se domluvit se zaměstnavatelem na prodloužení smlouvy třeba o měsíc. Jinak ti zbývá buď pracák nebo si zaplatit zdravotní pojištění sama (tj. bez registrace na pracáku).

blondynka400
28. pro 2015

@deniska_92 jestliže se dítě narodí v srpnu, zdravotní si už za srpen platit nemusíš. RP je placen vždy za celý měsíc, poměrná část se nevyplácí, to samé platba na zdravotní pojištění.

deniska_92
autor
29. pro 2015

Diky za rady. Na pracaku si myslim nedostala nic. Lepsí by pro me bylo PN..uvidime jak to cele dopadne🙂

lauraf
29. pro 2015

A ty nemas narok na materskou, jelikoz nemas odpracovano tech 270 dni (rok) nebo proc? Jinak prece nastupujes na materskou 6.-8.tydnu pred porodem a to budes jeste zamestnana.

deniska_92
autor
31. pro 2015

@lauraf začala jsem pracovat na konci srpna a termin mam v pulce srpna ☺a na konci cervence mi konci smlouva..

masotri
31. pro 2015

@deniska_92 a co ukončené studium? Já jsem k žádosti o MD přikládala i kopii diplomu. Když jsi do dvou let od úspěšného ukončení studia tak na MD bys měla dosáhnout.

somalicats
31. pro 2015

@deniska_92 Pokud pracuješ od 1.9.2015 bez přerušení, případně od dřívějšího data, a termín porodu máš v půlce srpna, tak Ti nárok na MD vychází. Těch odpracovaných 270 dnů se bere i s víkendy a státními svátky 😉.

deniska_92
autor
31. pro 2015

@masotri v květnu jsem statnicovala, ale nekde jsem cetla, že studium se do MD nepočita, tak nevim?😖

deniska_92
autor
31. pro 2015

@somalicats a plati to i když pracuji na polovični uvazek? Delam v družině..

masotri
31. pro 2015

@deniska_92 ale počítá viz. http://portal.gov.cz/portal/obcan/situace/191/1... sjeď na 06. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace a čti bod. č. 2. Řekli mi to i na call centru české spávy soc. zabezpečení a PPM mi chodí,takže to nejspíš bude pravda ;)

deniska_92
autor
31. pro 2015

@masotri tyjo tak to bych na to nejspiš narok mela mit..🙂 dekuji

masotri
31. pro 2015

@deniska_92 nejspíš jo. Přilož potom k žádosti i tu kopii diplomu, mě to tak aspoň radili na tom call centru. Nebo si tam zavolej a poptej se přímo na svůj případ a budeš to vědět hned ;)

deniska_92
autor
31. pro 2015

@masotri to bude nejlepsi 🙂 dekuji moc..🙂

somalicats
31. pro 2015

@deniska_92 Úvazek nemá vliv. Pokud máš klasickou pracovní smlouvu, tak nárok mít budeš i bez prokazování ukončení studia apod.

xpila
1. led 2016

@somalicats Nemusí byt ani pracovni smlouva, mateřská muze byt i z dohod.

@deniska_92 Vyjde ti to úplne bez problému, aniž bys dokládala školu.

deniska_92
autor
1. led 2016

@xpila tak super, to jsem vubec nevedela a s materskou nepočitala. Dekuji🙂)

xpila
1. led 2016

@deniska_92 Vždyť ti to krásně vychází, stačí si spočítat těch 270 dní 😉

deniska_92
autor
1. led 2016

@xpila na internetu jsem nasla kalkulacku ktera mi spocitala odpracovane dny a nevychazelo to 🙂 nevedela jsem, ze se do toho pocitaji i vikendy a svatky ;)

somalicats
1. led 2016

@xpila To jo, jenže vysvětluj to někomu, kdo evidentně nemá o pracovním právu ani páru 🙂. Tazatelka má dle všeho klasickou prac.smlouvu na dobu určitou, nepíše, že by dělala na DPP nebo DPČ. Takže jsem jí nechtěla motat hlavu dohodama.

xpila
1. led 2016

@deniska_92 Jj, jsou to kalendářní dny, takže komplet vše.

@somalicats No jo, já vím, ale aby to třeba nemátlo někoho jiného 😉

somalicats
1. led 2016

@xpila To je pravda. Ano, pokud je z dohod odváděno soc.poj. včetně nemocenského, tak pak ano. Ať nikoho nematem 🙂

deniska_92
autor
1. led 2016

@somalicats presne nemam o pracovnim pravu ani paru, ale myslim, že nejsem jedina 🙂