Konec rodičovské a malý ještě není ve školce

kristymaty
15. říj 2018

Dobrý den maminky, potřebuji vaše zkušenosti, rady, tipy.
Příští rok v březnu mi oficiálně končí rodičovská dovolená. Malému bude přes 2,5 roku. K zápisu do školky půjdeme až v květnu. Tudíž do práce nastoupit nikam nemohu. Nemám se ani kam vrátit.
Takže jediná možnost je si prodloužit rodičovskou do srpna, přičemž bych dostávala jen cca 4 tis. Nebo jít na pracák. Původně jsme chtěli navázat s druhým dítětem, které se mělo narodit v dubnu. Leč bohužel nám zemřelo. Absolutně tedy nevím co dělat. Uteče to jako voda. Samozřejmě zůstává otevřená otázka dalšího těhotenství, ale dřív než v prosinci se snažit nemůžeme. A abych pravdu řekla, nechce se mi po téhle zkušenosti být znovu těhotná. Jasně za pár měsíců se může vše změnit. Každopádně to nemění nic na situaci, že mi první rodičovská končí. Prosím holky, co byste na mém místě delali vy? Babicky jsou pracující, takže těžké toto. 😊

kristymaty
autor
15. říj 2018

Samozřejmě ještě je možnost, kterou zvažujeme, že si na syna dám opatrovnictví abych se vyhla platbě zdravotniho a soc. Nicméně pořád je to o tom že doma budu zadarmo. 😌 Nic nám nedaj, protože manžel vydělava dost jako Osvc😃 Hold mame v tomhle smulu.

kaneshiro
15. říj 2018

@kristymaty prodluž si rodičák na 4 roky, rozpočítají zbytek peněz. Takhle jsem to narychlo řešila loni, když mi malého nevzali do školky, v srpnu mi končil rodičák a ještě mi ho rozpočítali na 900,- měsíčně. Moc mě mrzí co tě potkalo.

j.a.n.i
15. říj 2018

@kristymaty Tak pokud manžel vydělá dost, tak nebude problém být doma se 4 tis. rodičákem... a jinak se poptat ve školkách po okolí, je dost takových, co místo mají a vezmou i v průběhu roku, nebo nějakou soukromou a můžeš jít pracovat.

gruyerre
15. říj 2018

@kristymaty Asi bych na tvém místě prodloužila rodičovský příspěvek do příštího srpna, do práce bys mohla jít až malý půjde do školky v září

kristymaty
autor
15. říj 2018

Moc, moc děkuji. Ano, asi to uděláme tak že prodloužím rodičovskou a počkáme na školku. Špatné je to, když budu hledat práci, a abych nedej bože čekala rok než se k nějaké dostanu. V tomhle je situace v ČR na prd.. Každopádně vždy se to nějak udělat dá. Děkuji za názory maminky. Hezký týden. 😊

jrak
15. říj 2018

Školka nebo soukromé hlídání než nastoupí do té vybrané, nechapu, na co čekat a proč být doma

marketaryzi
15. říj 2018

V pololetí bych zkusila zajít do školky, jestli nemají volné místo. Lidé se stěhují, mění se školky, občas se místo uvolní....

kristymaty
autor
15. říj 2018

@jrak Na co čekat? Rodič má být především s dítětem doma a ne ho soupnout do skolky, honem honem.... O to jde.V tomhle nechápu ja vás. Byt samozivitelka, ok jasne. Ale v tomhle případě lepší být s dítětem co nejvíce. Děti jsou malé jenom jednou..

normalnimatka
15. říj 2018

@kristymaty nějak moc nechápu, na co se ptáš. však ono to vyjde nastejno, jestli vybereš rodičák do tý určitý doby, jak to máš nastavený teď, a pak budeš doma "zadarmo", stát ti bude platit zdravotní (sociální ne), nebo jestli si prodloužíš rodičák a bdueš dostávat pár šušňů delší dobu a stát ti bude plati zdravotní.... já bych asi využila první možnost. když seženeš práci, abys byla flexibilní a nemusela to řešit.
btw nejde o to, jestli jemanžel osvč, nebo ne, stát ti i tak nic nedá. ono je myslim docela fajn, že máme takhle štědrej rodičák a pak je bonus i to, že když chceš bejt doma - byť ehm "zadarmo", tak bejt můžeš a stát ti zaplatí zdravotní a k tomu ti sice neplatí sociální, ale ty roky se započítávaj do odpracovanejch let - o což jde, z hlediska důchodu. takže jako promiň, nechci bejt nepříjemná, ale tak úsměvně si tady říkám, co bys jako ještě od státu chtěla🙂))) další přídavky jsou pro lidi v nouzi, že. sama píšeš, že manžel vyděllává dost, tak si to prostě pořešte tak, abyste v pohodě vyšli i bez rodičáku (asi to takovej rozdíl nebude, že ne...)
jinak souhlas, proč dítě strkat do školky. jen s ním buď co nejdýl doma. ty roky se nikdy nevrátěj🙂 a s návratem do práce momentálně v čr opravdu nou stres. všude je nedostatek lidí na všecko. záleží teda pak, jak jsi náročná, ale podle mě se teď shání úplně všude.

swetlusska
16. říj 2018

Já si prodloužím třeba rodič.příspěvek až do 4 let dítěte a u zaměstnavatele zažádám o neplacené volno (mezi 3. a 4. rokem věku dítěte). Budeme žít z 1 platu, ale to se nějak zvládne.