Ahoj všem 🙂, v červnu mi končí rodičák a musím se vrátit do práce, ne však do své z mnoha důvodů, které tu nebudu rozebírat. A já se ptám, 1) jak dlouho dopředu jste opravdu aktivně začaly shánět práci? 2) jak jste to udělaly s prázdninama hned takto čerstvě po rodičáku, pokud jste neměly hlídání? 3) do jaké sféry jste šly, jaké směny jste dělaly, když jste neměly hlídání?
Neděsím se, vím, že se to zas nějak udělá (musí), ale zajímají mě zkušenosti druhých ve stejné situaci - ne těch, komu hlídají babičky, dědečci, tety, kamarádky. Od září půjde mladší do školky a i to bude velká challenge s tím, jak to skloubit atd., ale furt tam bude už ta školka. Manžel pracuje víceméně celý den, někdy do noci, není doma, ale až budou školky, tak zajistí např. odpolední vyzvednutí, ale to už se odvíjí od toho, co budu dělat já.
Předem děkuji všem 😊
Práci jsem začla hledat v červnu, s tím že nastoupit můžu až v září. V červenci už jsem byla dohodnutá s novým šéfem, že na mě do září počká. Chodím pouze ranní. Jsem ve výrobě.
Rp mi končí teď v lednu. Na 4 roky. Malý je od září ve školce. Práci jsem začala hledat vloni koncem února. Rozeslala jsem životopisy, emaily, s tím,že bych chtěla nastoupit od září ( resp.konec srpna, školství). No a nakonec jsem dostala nabídku pracovat od dubna a vzala jsem ji. První tři měsíce se v hlídání střídal manžel s babičkou, pak byly prázdniny a pak už školka. Ale .. nemít hlídání a nemoci se střídat s manželem ( pracuje na směny a já na částečný úvazek), tak jsem doma skoro víc než v práci.
Starší děti byly taky často nemocné, ale do práce jsem šla ( na dvě směny) až jim bylo 4,5 a 6 let. Pak hlídala babička.
Ideální by bylo najít práci,která se dá dělat i částečně z domova. Protože ty OCR první roky jsou od října do května skoro furt.
@andelka Vidím to u starší, že je víc doma než ve školce, takže je mi to jasný...My se s manželem nějak prostřídáme, budeme muset..Teď pracuje hodně, ale ví, že je o holky postaráno. Pak to vidíme právě taky tak nějak, že najdu práci, která bude pasovat tak, abychom se střídali (klidně na částečný, hlavní prioritou bude skloubit to, abychom to nějak zvládli) a tím pádem nebude moct být tak často pryč. Práce z domova je fajn, ale nenapadá mě, co bych mohla dělat. Mám zdravotnické vzdělání, které jsem od školy nedělala a jinak jsem pracovala (pracuji) 11 let v obchodě s oblečením jako vedoucí prodejny. Já budu aji uklízet, ale musí být postaráno o děti, to je můj největší stres 😔. Děkuji za zkušenost.
@syslounek Jako v nějaké fabrice? Každopádně jsme uvažovali, že v nejhorším bych přečkala červenec-srpen na UP (poprvé v životě) a nastoupila do práce v září nebo nastoupím i dříve, když to půjde hned skloubit s manželem, aby byl s holkama. Nebo samozřejmě prodloužit rodičák.
Malá soukromá firma, celkově 20 zaměstnanců.
Prodluž si ještě rodičovský příspěvek do září, ne? Nastupovat do práce v červnu je úplná kravina.
Tak v prvé řadě si prodluž rodičak, anebo běž na ten pracák. Jinak nevim, jak by sis to představovala, že si budes brát dítě sebou do práce? První dva tři měsíce budeš navíc ve zkušebce a dovolenou ti nikdo nedá. Jak dlouho jsem se připravovala na nástup do práce? Hned na začátku jsem si napočítala rodičak, aby mi vyšel do konce srpna. Během rodicaku jsem pracovala z domu a novou práci jsem začala hledat v unoru- březnu, na inzeráty jsem ale koukala asi rok. V tom březnu už jsem ale rozeslala životopisy a v podstatě hned jsem práci našla a věděla jsem tudíž, kam v září půjdu. Pokud do práce nutné v červnu musíš, tak už teď shanej hlavně soukromou školku, může to být dost orisek. A pocitej s tím, že to bude pálka.
@evik19 Nešlo by to napsat bez té arogance? Mám dvě děti, na které jsem víceméně sama. Při pokusech o to, že bych šla pracovat o víkendech, kdy je manžel víceméně doma, mi bylo řečeno, že to, co já vydělám za celý den, vydělá on za dvě hodiny a že je pro něj důležitější společný čas, kór když je ho málo. Nejsem žádná líná lemra, jak by se mohlo (nejspíš) zdát. Z domu pracovat nemůžu, není v čem nebo mě nic nenapadá. Co se týče práce, tak ja sleduji dění na trhu, co jsem otěhotněla s první dcerou snad, abych měla přehled, nečekám na zázrak . Nějaký tip na práci mám, ale asi jsem chtěla zkušenost někoho, kdo je na tom stejně. Kolem sebe mám lidi, kterým má kdo hlídat. Já tohle za celou MD neznám, všude jsem s dětma včetně lékařů atd. Do práce v červnu nutně nemusím, ty prázdniny nějak překlepem a pak půjdu, bude nejvyšší čas. Soukromou školku nechci, to můžu být rovnou zadarmo doma než vydělávat na to, že se budou o mé děti starat cizí lidi. Děkuji za názor.
@takyjedna Jo, asi to tak bude, startovat v práci o prázdninách se mi moc nelíbí upřímně 🙃.
Promiň, jestli ti moje odpověď pripadala arogantní, asi dneska nemám svůj den. Vůbec jsi na mě nepůsobila líně, jen prostě nechápu, proč si někdo nastaví konec rodičáku na červen, když to lze udělat naprosto libovolně. Ale naštěstí to řešíš vcas a pokud nechceš tu soukromou školku ani nejste úplně na štíru s penězi, tak se to dá teď snadno vyřešit tím prodloužením. Jinak my hlídání taky nemáme, takže vím, o čem mluvíš.
@evik19 Mě asi primárně zajímal tip na práci, která se dá v těchto podmínkách dělat, mám nastudováno ledacos, tak kdybych náhodou něco přehlédla. Trošku se děsím toho, že na mě po rodičáku nečeká nikdo s otevřenou náručí a vlastně se necítím komfortně v tom, že je plno práce, ale s mýma požadavkama to bude těžké. Ale nejsem první a poslední a jsem smířená s tím, že se prostě budeme střídat a nějak to uděláme. Aby to nebylo zavádějící, nežijeme si na žádné extra vysoké noze, manžel vydělá, ale máme i spoustu výdajů, takže prostě chci být "užitečná " a zapojit se taky, jen musím mít klid v tom, že bude postaráno o děti, to je můj stres, zbytek nějak dám. Můžu se zeptat, jak to děláte vy, střídáte se? Prázdniny se asi vždy nějak pofackujou, ale ta školková nemocnost 🙃🙃🙃. Prima věc, když člověk začíná v práci..
Nase mala chodi do soukrome skolky a syn uz do skoly, takze za normalnich okolnosti manzel rano vodi, ja odpoledne vyzvedavam. Kdyz je nemocna, tak to ruzne fackujem. Pul dne treba hlida muz, pak prilitnu z prace ja, kdyz bylo nejhur, hlidal i muj tatka, kterej teda na deti moc neni, ale zase se aspon nebal bacilu. A je fakt, ze dcerka pri predstave, ze by mel zase hlidat deda, radsi rika, ze je zdrava, aby mohla do skolky🙂 A par hodin uz hlidal i syn, kdyz to jinak neslo (jen pri kasli, treba s horeckama bych je samotny urcite nenechala). A velka vyhoda je v te nasi skolce, kde kasliky a rymicky nastesti neresi a deti si tym nechaji i navhlazeny, protoze jinak bych teda do prace nemohla snad nikdy. Kamaradce pri kazdym zakaslani syna ze skolky vraci, a to si teda neumím predstavit.
Byt tebou, tak bych se zkusila poohlednout po praci v nemocnici, jestli teda nejses vylozene proti tomu. Moje kamaradky mely docela stesti, ze je chteli i treba jen na par smen, ktery se daly skloubit s rodinou. Anebo vyuzit zkusenosti z obchodu a zkusit treba podnikat - nejakej e-shop s oblecenim? Spojit se treba s nejakou maminkou, ktera sije….Kazdopadne drzim pakce a verim, ze kdyz se osmelis a rozesles par zivotopisu, tak praci rychle najdes.
Po třetích narozeninách plánuji pouze práci na dohodu (školství) pár hodin týdně, začnu shánět půl roku dopředu, nejdříve tedy nejakou školku nebo skupinu, protože čerstvě tříleté u nás nemá na školku šanci. Dělala jsem to tak i u staršího, zajedu si praxi, dostanu se mezi lidi, ale pořád nebudou takový problém nemoce, vyzvedávání apod.
Natáhnout rodicak do konce srpna … ideálně do konce září … protože tam prcka nejspis nebudes chtít vrazit hned na cely den.. plus bych se koukla na nějaký adaptacni skolicky, ať má pak jednodušší start … přes leto to u nás z většiny vykryje školka a případně později nějaký primestak … stejně bez školky nemáš šanci, pokud nemáš hlídání… leda obvolat dětský skupiny jestli se neuvolnilo místo .. co si dělala ve zdravotnictví? Celkem tam funguji zkráceny úvazky a pak to kombinují i bez školky a nevadí pak ani nemocny děti..: zdravotní sestry co znam se vracely jen na půl uvazek.. takže jdou do práce parkrat za měsíc, vesměs smer víkend a když už je to v týdnu tak to nějak udělají ze pohlídá manžel na nějakým homeoffice nebo jde pak o víkendu…
Když jsi dělala ve zdravotnictví, tipuji, že máš zdravku a maturitu. Tak mě napadla buď domácí péče (u nás ve městě stále někoho shání) - výhoda je, že se dá práce naplánovat a být relativně brzy doma a papíry dělat večer a nebo dělat asistenta pedagoga ve školství. Často to jsou poloviční úvazky a poptávka po asistentech je tak veliká, že si i vybírají s kým chtějí pracovat (dítě s poruchou chování, krátkozraké ...). U asistenta je potřeba si udělat kurz do dvou let od nástupu (je na cca 3 měsíce).
RD mi končila ted na konci ledna. V září jsme poslala pár zkušebních CV, všude se ozvali na pohovor a pak že, mě přijmou, tak jsem už od 1.října v práci.. Takze to byla docela rychlost, stačí tedy tak 2 měsíce předem se rozhlížet.
Poslední dobou hodně slyším že si holky co se nemohly vrátit po MD do práce (například dělaly na směny nebo v Německu a nestihaly by školku) udělaly kurz asistenta pedagoga a upíchly se v ZŠ nebo MŠ. Kamarádka tak má pracovní dobu 8-13:30 a peníze pěkné. Kurz stojí kolem 8tis a je na 2m. Třeba u nás docela často vidím že asistenty hledají. Nebo klikně ten úklid/jídelna přímo v MŠ se zeptat, měla bys dítko u sebe.
My taky nemáme hlídání (rodiče daleko,plus navíc dlouhá pracovní doba). Manžel dělá 12ctky. Já jsem se teda vracela na staré místo (úřad) takže sice jen ranní,ale pondělí středa do 17h a MŠ do 16h. Naštěstí manžel v práci syna může vyzvednout a 45min to s ním zvládne,pak mi ho odveze a já to s ním zvládnu čtvrt hodiny a jdeme domů. Každopádně je to mazec. A úplně nejhorší je to OČR. Opravdu jsem doma víc než v práci a šéfová je samozřejmě naštvaná 🙈. I proto jsem se vrátila na starou pozici z důvodu smlouvy na neurčito. Bála jsem že se bych z nové práce hned letěla. Takže doporučuji aby to ve zkušební době s dětmi odmarodil manžel
Jinak jen ranní umožňují některé fabriky a obchody. Obejít okolí,rozeslat životopisy a doufat, že to někde klapne. Držím palce 🍀🌸
Ta asistentka mi přijde fajn, od září ideální, peníze teda nejsou nic moc, ale pracovní doba skvělá, nemusíš řešit prázdniny atd. Když musíš být doma s nemocným dítětem, jsi dobře zastupitelná, případně se třída nějakou dobu obejde bez Tebe. Ale jestli bys šla do zdravotnictví, myslím, že by Tě brali všema 10, i vyšli vstříc se směnami, u nás je teda hrozný nedostatek sester. Začínat od června, jak na už psaly mnohé, asi fakt není nejlepší volba. A ještě je tu ta otázka, jestli Ti vůbec vezmou dítko do školky...
Já jsem si natahla rodicak do září, práci bidu hledat tak měsíc předem a půjdu tam, kde mi vyjdou vstříc na ranní směnu. Já mam holku unorovou, takže už teď budu obvolavat školky a třeba bych mohla do práce jít i dřív.