Dobrý den,
byla bych moc ráda, kdyby tu byl někdo s podobnou situací a dokázal mi pomoc. Měla jsem pracovní smlouvu sjednanou na rok do 31.10.23 a v srpnu jsem zjistila, že jsem těhotná, takže mi tím pádem v práci smlouvu neprodloužili. Dva týdny před ukončením pracovního poměru jsem nastoupila z důvodu rizikového těhotenství na nemocenskou. Zajímalo by mě, jestli někdo za mě bude platit zdravotní pojištění po skončení pracovní smlouvy až do nástupu na mateřskou, popřípadě jak se tohle řeší? Moc děkuju.
@anonym_mus měla jsem to podobné jako ty. Smlouva tehdy do 1.2. a během prosince jsem nastoupila už na rizikové. Nemusela jsem se hlásit nikam. Smlouva doběhla, ale protože jsem nemocenskou nastoupila ještě v době, kdy jsem zaměstnaná byla, běžela mi až do mateřské. Nikam jsem se nehlásila, jen plynule přešla na mateřskou. Jen pozor. Od skončení pracovní smlouvy, je ochranná doba pro nárok na mateřskou 180 dní. Takže do té doby je potřeba porodit, aby byl nárok na mateřskou. Mateřskou pak předáváš zaměstnavateli, u kterého byla tvá smlouva.
Také jsem to měla podobně. Pracovní poměr mi skončil k 31.8.,od 14.8. jsem byla na rizikovém až do nástupu na mateřskou. Do 180 dní musíš nastoupit na mateřskou, ne porodit.Ja měla termín až koncem března, nastupovala jsem na mateřskou v půlce února,šest týdnů před termínem porodu. Na mateřskou můžeš nastoupit 6-8 týdnů před porodem. Zdravotní za Tebe odvádí stát.
@sisa158
@nikoulinka
Holky není to 180 dní automaticky, je to tak dlouho jak dlouho trvalo poslední zaměstnání, maximálně těch 180 dní.
Od toho se taky odvíjí nárok na PPM.
@anonym_mus jak dlouho jsi byla zamestnana a kdy mas termín porodu?
Prosím a jak to ve zkušební době do práce sem nastoupila 1.6.2023 a na rizikové těhotenství sem nastoupila 22.6.2023 výpověď sem dostala 15.7.2023.dekuji
@martinkajezikova záleží kdy máš termín a jeasli jsi před touto prací pracovala jinde a jak dlouho
@martinkajezikova jo termín mám 5.3.2024
@martinkajezikova podle mě na mateřskou nárok nemáš. Nastoupíš rovnou na rodičák.
@veroniquecz Tak já jsem předpokládala, že když
@anonym_mus končí po roce pracovní smlouva,tak splňuje 270 kalendářních dní účasti na nemocenském pojištění, tudíž se na ní vztahuje 180-ti denní ochranná lhůta. A má "odpracovaný" celý rok.Nepsala jsem nic o tom,že je to automaticky ,odpovídala jsem na konkrétní dotaz.😉
@sisa158 jj pardon, prehledla jsem ten rok.
@martinkajezikova nesplnujes ani jednu podmínku pro nárok na PPM, takže budeš až do konce šestinedělí na neschopence a poté budeš mít nárok na rodičovský příspěvek.
@veroniquecz tak to jo to bych brala zůstat na neschopence to mám tak akorát dost peněz 🙂to sem nevěděla že dá zůstat na neschopence až do šestinedělí..
@martinkajezikova info přímo od ČSSZ.
Pokud žena čerpá před porodem nemocenské (např. u rizikového těhotenství), lékař jí ukončí neschopenku dnem předcházejícím dni nástupu na PPM. Pokud žena nárok na PPM nemá, může čerpat nemocenské až do konce šestého týdne po porodu.
@martinkajezikova jen pro jistotu to prober na gyndě, hodně lékařů to neví.
@veroniquecz tak to děkuji moc za dobré info zítra jdu na kontrolu na gyndu tak se o tom zmíním..takhle přesně by mi to vyhovovalo
@veroniquecz omlouvám se za odmlku, ale úplně jsem tu na to zapomněla. Byla jsem zaměstnaná něco málo přes rok.