Ahoj, prosím odbornice a znalé ženy o radu: Jsem zaměstnaná na dobu neurčitou, během mé rodičovské dovolené (RD) byla moje pracovní pozice zrušená (na téhle konkrétní pozici jsme byly jen 3 kolegyně v celé ČR, ty všechny dostaly výpověď z org.důvodů + odstupné, včetně paní, která byla přijata jako můj zástup po dobu RD). Koncem července mi končí domluvená RD a měla bych se tedy vracet. Jsem ale opět těhotná, TP mám začátkem prosince.
Jaké mám možnosti?
Co jsem vygooglila, tak jsou asi možnosti:
1. Domluvit se doktorkou a jít na tu dobu mezi RD a novou mateřskou na neschopenku. V té době mne jako těhotnou a navíc na neschopence vyhodit nemůžou, ne? Budu ale omezená vycházkama.
2. Normálně nastoupit do práce - ale když byla moje pozice zrušená, tak co se mnou? Určitě by mi nutili změnu pracovní smlouvy a méně výhodné podmínky (během mé RD se úplně změnilo vedení firmy, které si nasadilo svoje lidi a mně bylo už novým ředitelem naznačeno, že o mě nestojí. Měla jsem se původně vracet už od začátku tohoto roku, ale na schůzce mi právě nutili jen jiné, nižší pozice s menším platem, což jsem odmítla, a radši si ještě RD do toho července prodloužila). S jakoukoliv změnou já ale souhlasit nechci, bylo by to pro mne nevýhodné. Co v tom případě se mnou můžou dělat? Je jediná možnost, že mě pošlou na "překážku na straně zaměstnavatele", tj byla bych doma neomezená vycházkami a chodil by mi můj plat, dokud bych nenastoupila na další mateřskou?
3. Teoreticky je ještě asi i varianta, že mi řeknou, že moje původní místo zase "obnovili" a ať na něj nastoupím (i když mám v ruce papír o té organizační změně, můžou pozici zase kdykoliv obnovit, ne?). Bylo ale vázané hodně s cestováním, což je pro mě teď nereálné - můžu v tom případě jako těhotná odmítnout služební cesty? Dovedu si představit, že by mi práci hodně naschvál znepříjemňovali...
Děkuji za radu!
Něco podobného řeším teď i já. Nebudu tě tím zatěžovat 🙂 mě zas končí RD v srpnu a termín porodu je až únor 2018. Ale já jsem se například rozhodla pro řešení, ze jim podepíšu výpověď dohodou, vezmu si odstupné a půjdu na PÚ. Ale budou to mít tak jednoduché, jen protože do nástupu na druhou mateřskou budu v ochranné lhůtě a já si vyberu roky a dostanu mateřskou. Já to takhle chci udělat, protože jak jsi psala nechce se mi též na neschopenku kvůli vycházkam a já se nechci vracet na své pracoviště, protože tam došlo k tolika změnám, ze si budu radši pote hledat nové zaměstnání🙂
Ahoj, a víš jistě, že dostaneš odstupné, když jim podepíšeš dohodu??? Nemělo by to být ukončení pracovního poměru výpovědí ze strany zaměstnavatele z organizačních důvodů? Abys nepodepsala dohodu a pak jsi nekoukala, že žádné odstupné nedostaneš, jen si na to dej pozor....oni to rádi zkouší...
@romcatkoo dohodou to být může. nemusí běžet dvouměsíční výpovědní lhůta, kdy by mohla být třeba na překážkách a může dostat rovnou 2 měsíční platy plus další podle zákona. Samozřejmě bych to chtěla mít uvedené ve výpovědi.
to je dobré vědět, děkuji za příspěvek @lenoulinkaa, kamarádka takhle přišla v peníze, proto mně to nedalo a raději jsem se ozvala 🙂
@anastazie85 Ideální varianta č. 2. V případě varianty č. 3 můžeš jako těhotná služební cestu odmítnout. Na neschopenku bych nešla, není důvod.
@romcatkoo já to tak měla. dohoda s hezkým odstupným k určenému datu.
Třeba u nás v práci už to totiž proběhlo takhle třikrát za poslední rok. Radši jim dávají odstupné, protoze pro ně nemají práci....jedna odešla s dvoumi a další dve se čtyřmi platy...
Holky, děkuji všem!
@xpila Děkuji moc, vím, že Ty se v tom opravdu dobře vyznáš. Takže to tak opravdu je - pokud moje místo účelově neobnoví, a já nepůjdu na PN, tak jediná možnost jsou ty překážky? Nevíš, jestli to nemůžou ještě nějak jinak obejít?
@anastazie85 já si myslím, že tě klidně mohou dát na jiné méně placené místo, ale že pro tyto případy existuje nějaký dorovnávací příspěvek pro ženy, které byly takto "sesazeny" právě kvůli těhotenství
@anastazie85 Obejít to nemůžou, musí ti dát místo dle tvé pracovní smlouvy.
@blahova_andrea To je ale jiný případ.
@xpila a v jakých případech se to dělá? jen, když to místo existuje, ale nemůže ho vykonávat těhotná?
@blahova_andrea Jj, přesně tak.
Chcela by som znova otvoriť téma. Som momentálne na rodičovskej dovolenke (dcéra 18 mesiacov) nastavila som si to na 22 mesiacov od 1.7. 2017 do 1.5 2019 (predtým som normálne poberala PPM). Tento rok mi zrušili pracovné miesto (1.3.2018) - firmu predali a urobili sa organizačné zmeny bez náhrady.
1. Rozmýšľam nad predĺžením rodičovskej dovolenky na 3 roky dieťaťa. Ak to chápem správe zamestnávateľ by mi mal vyhovieť. Je to tak?
2. Ak by som do 3 rokov malej nastúpila na ďalšiu materskú mala by som nárok na rovnakú PPM ako pri prvom dieťati? Dieťa ešte len plánujeme (rozdiel sme chceli tak 3-4 roky - takže niekedy po dcérkinych 3tich narodeninách).
3. Vyzerá, že budem mať možnosť privyrobiť si v jednej firme na čiastočný úväzok (20 hodín týždenne). Ak nechcem prísť o dobrú PPM musím robiť na dohodu, že? Ak by som zobrala klasický polovičný úväzok tak by sa mi to zarátalo do ďalšej materskej? (čo nechcem lebo ak by som mala nárok na rovnakú ako pri prvom tak by som prišla o veľa peňazí).
Ďakujem za akékoľvek postrehy 🙂
@sinopea Zdravím, ještě otázka na upřesnění, co sis nastavila na 22 měsíců? RD nebo pobírání RP? Tyto dvě věci spolu nesouvisí, důležité je, co si nahlásila původnímu zaměstnavateli, jak dlouho budeš na RD. Klidně je možné být na RD a nepobírat RP pokud je vyčerpaný. A k tomu zrušení: Zrušili bez náhrady a dostala si nějaké oznámení, jak to tedy je přesně? Protože i kdyby se firma prodala, neznamená to, že ty končíš, záleží, jak se naložilo se zaměstnanci - tohle je potřeba vědět.
1. Prodloužení možné je, zaměstnavatel musí vyhovět, otázka je, jakého zaměstnavatele máš tedy teď ty, resp. jestli máš pořád prac. poměr u někoho.
2. Ano obvykle to tak je, znova ale důležité, jestli a jak tvůj prac. poměr trvá.
3. Přivydělávat si můžeš jako DPP, DPČ, brigáda i part-time nebo teoreticky i full-time. Ale znova, musíš vědět, jak je na tom tvůj předešlý prac. poměr. A pokud nějaký je, tak je potřeba zjistit, jestli nemusíš minimálně jim ohlásit přivýdělky u jiného zaměstnavatele nebo jako OSVČ, případně, jestli nepotřebuješ jejich souhlas.
4. Jen tam mimo toho všeho, pokud nemáš české občanství a přišla jsi o prac. smlouvu v průběhu RD, je potřeba se okamžitě hlásit na ÚP kvůli zdrav. pojištění. Je možné, že se ti změní status (z RD budeš matkou pečující o dítě do věku XY let), nebo také budeš muset řešit zdravotní pojištění přes otce dítěte, resp. přes tvého manžela. Tohle je důležité abys nezůstala v ČR bez pojištění.
@barchen Ďakujem za odpoveď. Nastavila som si tak RP a zároveň aj u zamestnávateľa som nahlásila rodičovskú dovolenku do 1.5.2019, tým pádom by som zamestnávateľa potrebovala požiadať o predĺženie rodičovskej dovolenky.
Oni oficiálne zrušili väčšinu týmov v pobočke v Brne (ostatné pobočky firmy sú v zahraničí). Domov nám všetkým prišlo oficiálne oznámenie o zrušení pracovnej pozície s tým, že náhrada nie je (nechali si len pár ľudí, pobočka ešte funguje).
Tí ktorí tam pracovali podostávali odstupné. Ja som ale na rodičovskej dovolenke takže malo by to pre mňa platiť až po skončení rodičovskej dovolenky, keďže ma nemôžu vyhodiť počas rodičovskej dovolenky, ale papier o zrušení pozície a nadbytočnosti doma mám, odstupné som ale ešte nedostala (to by vyplatili len keby sa rovno zrušila celá pobočka v Brne). Po skončení rodičovskej dovolenky by práve to odstupné vyplatiť mali ak to správne chápem.
@sinopea Ok, takže dnem nástupu po RD už není prac. poměr. T. j. ano to odstupné dostaneš až pak. Otázka teď ale je, jak je to s další PPM. Upřimně vůbec nevím, jestli tím, že ti vlastně skončil prac. poměr v průběhu RD, budeš mít nárok na další PPM bez ohledu na to, jestli se to stihne do 3 let věku dítěte.
No, já myslím, že všechny možnosti jsou reálné 😀. Snad Ti poradí někdo na 100% 😉