Končí mi pracovní smlouva a jsem těhotná. Mám jít na PN?

vnikag
20. led 2015

Ahoj, na konci února mi končí pracovní smlouva a v tu dobu budu v 20.týdnu těhotenství. Chci se zeptat, jestli je lepší jít na neschopenku nebo na úřad práce. už kvůli penězům, a taky jsem slyšela, že z neschopenky si můžu vybrat kolik roků doma zůstanu, ale z úřadu práce musím povinně na 4 roky a pak s druhým dítětem bych musela znovu na 4 roky. Je to pravda? Co mi poradíte prosím? Moc děkuji 🙂

lin18
20. led 2015

@vnikag budu na tom v dubnu stejne a pujdu na PN. Urcite budu mit vic penez nez na pracaku, nevyhodou jsou zase omezene vychazky. Delka rodicaku u druheho by zalezela na tom jestli bys mezi tim zase pracovala...tusim minimalne 270 dni.

bajana
20. led 2015

najlepsie ti tu poradi @j.a.n.i

franerka
20. led 2015

Tak já jsem na tom stejně. V únoru mi končí smlouva a taky budu v 20. týdnu. Vím, že se vlezu do ochranné lhůty 180 dní a mám odpracováno víc jak 270dnů takže délku si mohu zvolit sama. Jinak taky řeším, zda se hodit na neschopenku před koncem smlouvy anebo jít na úp. Neschopenka vyjde asi lépe. Ale je to teda dilema. Nevím zda mi ji doktor napíše.

maki_j
20. led 2015

Také mám stejný případ. V březnu mi smlouva končí. Pokud mi ji neprodlouží, tak půjdu začátkem bžezna na neschopenku. Na tu můžete nastoupit i 7 dní po ukončení pracovního poměru, ale prvncíh 14 dní není nárok na žádné peníze. Pokud ale nastoupím na PN v době pracovní smlouvy, tak první tři hrazené nejsou, ale ostatní hradí zaměstnavatel a od 3. týdne OSSZ. Takže jít na PN před ukončením smlouvy se vyplatí víc, než pak jít na pracák nebo na neshopenku až po ukončení. Vycházky jsou sice blbé, ale lepší než mít méně penez... a s většinou doktorů nebývá problém. Ten můjmi to téměř nabídl sám, že kdyby byl problém v zaměstnání, tak bychom se nějak domluvili...

vodickova.jana
20. led 2015

Já jsem měla tuto situaci s prvním dítkem....a šla jsem na PN ještě než mi ukončili smlouvu. je tam ochranná lhůta 180 dní. Do které se vy v pohodě vejdete...ale samozřejmě musíte mít odpracován skoro rok abyste měla nárok na PN.A pokud budete mít další dítě hned a nepůjdete do práce, potom už mít nárok na mateřskou nebudete a rodičák budete mít na 4 roky hned od narození dítěte...pokud to zase nezmění..🙂 Přesně moje situace...nakonec jsem musela z důvodu financí nastoupit zpět do práce na půl úvazek s roční holkou..☹

bobulka_216
20. led 2015

určitě neschopenka 🙂

verusky
20. led 2015

stoprocentne neschopenka!!

franerka
20. led 2015

No a jak je to na neschopence s vychazkami? Vim ze jsou 6 hod denně.ale co dělat v případě rodinné oslavy či svatby? Čeká mě svatba švagra v dubnu a rozhodně tam nechci být tak krátce.díky

zaneta238
20. led 2015

@franerka jestli máš dobrýho gynekologa,tak mu to stačí nahlásit.

franerka
20. led 2015

@zaneta238 jako že budu ten a ten den mimo domov?

zaneta238
20. led 2015

@franerka ano,také jsem potřebovala na dva dny odjet,buď to nahlásí na socku a nebo ti napíše na ten den kontrolu u sebe