Kolik kýblů s vodou smí tahat těhotná žena?

nutricnihodnota
8. pro 2015

Ahoj koníkářky, právě jsem mluvila s kolegyní a jsem toho tak plná a mám sto chutí řvát a dát někomu přes držku! Věc se má tak, že u nás v práci je dřina. Jakože fakt záhul, kdy po každym dni padáte na držku. A to (komě kancelářskejch) v jakýkoliv pozici. Není to vůbec práce pro ženy, jenže ředitel je z chlapů po...ej a navíc, dle jeho vlastních slov, si zaměstnat mužský nemůže dovolit, protože za ty prachy co máme, by mu žádnej mužskej nedělal. Tahle moje kolegyně, má na starost úklid. Znamená to, denně si natahat několik desítek (cca 50-60) velkých kýblů vody a chlorové desinfekce a následně na střídačku rejžákovat a stírat podlahy i stěny. Obojí v předklonu a s vynaložením veliké síly na rýžák. Celou dobu na mokrém kluzkém povchu. Nedávno ta kolegyně zjistila, že je těhotná (6 týden) a oznámila to v práci a že by potřebovala jinou práci (ano, dá se to tam udělat tak, aby převzala od jiných holek ty lehčí věci a ony by alespoň měly více času na ostatní páce). No, a co ten k..ot ředitel na to? Řeší teď s právníkem, kolik toho smí za den vydrbat a kolik kýblů maximálně smí oddřít!!!!!!!!!!!!!!!!! Ha..l jeden vychcanej mizenej v životě nevydrbal jedinou kóji. Vůbec neví, jaká je to dřina z ní jen před úklidem odstranit a zase vrátit věci! Nemluvě o tom, že ten chlor dýcháme v uzavřeném prostoru! Já jsem ženský tak namíchnutá. Vědět kde ten ku...l bydlí, tak sednu do auta jedu mu jednu vrazit!

markyska88
8. pro 2015

No, evidentně jsi uplně vytočená.. Ale nejde jen o ty kýble, ale i o čichání toho chloru v uzavřeném prostoru. Stejně nechápu, co na tomhle vymyslí právník. To musí posoudit lékař, co je práce vhodná pro těhotnou, ne?

nutricnihodnota
autor
8. pro 2015

@markyska88 No právě, že je to úplně celý špatně! A ten h..zl na ní teď bude zkoušet všelijaký fígle a vyhrožování, jen aby buď makala dál, nebo šla na neschopenku!

somalicats
8. pro 2015

Je to celkem jednoduchý - tady: http://www.mzcr.cz/Legislativa/dokumenty/vyhlas...

je vyhláška, která stanovuje práce zakázané těhotným a kojícím, je to vyhl. č. 180 v tom pdf dokumentu na stránkách odkazu. Takže cokoli z té vyhlášky dělat nesmí, na tom nic nezmění ani právník.

jhoki
8. pro 2015

Na tvou otázku bych ti odpověděla: ani jeden, ovšem jak je to s prací je ošetřeno v legislativě např. touto vyhláškou http://www.mpsv.cz/ppropo.php?ID=v288_2003#par1. Na místě tvé kolegyně bych se s takovým ko..... nehádala a šla na nemocenskou, pokud bych se chtěla pohádat, udala bych ho na sociálce. Zdar!

xpila
8. pro 2015

@nutricnihodnota Jednak to upravuje vyhláška, kolik kg může tahat těhotná, jednak to posuzuje doktor dle zdravotního stavu. Tady to je pěkně popsané http://finance.idnes.cz/prace-v-prubehu-tehoten.... Vyhláška je pak zde http://www.mpsv.cz/ppropo.php?ID=v288_2003, limity pro břemena jsou v Příloze č. 1.

somalicats
8. pro 2015

@jhoki Dáváš odkaz na starou vyhlášku. Navíc není důvod, proč by nemohla být buď přeřazena na jinou práci, nebo zůstat doma na překážkách za plný plat a neomezená vycházkami. Pokud je zaměstnavatel k..ot, tak jí stejně bude dělat zle, až se po RD vrátí zpátky.

somalicats
8. pro 2015

@xpila Letos vyšla nová vyhláška, jsou tam podrobněji upraveny zejména R a H věty.

xpila
8. pro 2015

@somalicats Vidíš, na to jsem zapomněla, díky 😉

somalicats
8. pro 2015

@xpila Není zač. Podle té nové se do ní "vejde" víc chemikálií, protože celkem výrazně rozšířili zařazení látek podle R a H vět.

keny123
8. pro 2015

vůbec by tam nemela pracovat...

markyska88
8. pro 2015

@nutricnihodnota no, tak jsem jen tak letmo zkoukla odkaz od @somalicats a hned jsem tam našla toto : " spojené s ruční manipulací s břemenem, je- hož hmotnost při občasné manipulaci překračuje 10 kg nebo při časté manipulaci 5 kg" -> tak tohle bych viděla na ten kýbl, ten určitě min 5 kg mít bude.
Potom tam bylo " spojené se zaujímáním pracovní polohy v hlubokém předklonu, vkleče, v dřepu, vleže, ve stoji na špičkách, s rukama nad výškou ramen, s rotací trupu nebo úklony trupu o více než 10 stupňů ...." a pak ještě tam byly zmíněny ty chemikálie. Tak to by snad mělo říďovi zavřít ústa, ne ? 🙂

markyska88
8. pro 2015

Hlavně se nenechat natlačit na neschopenku !!!!!!
@nutricnihodnota

somalicats
8. pro 2015

Jinak co se toho úklidu týče, platil by pro ni par. 2, odst. c:
5. spojené se zaujímáním pracovní polohy
v hlubokém předklonu, vkleče, v dřepu,
vleže, ve stoji na špičkách, s rukama nad
výškou ramen, s rotací trupu nebo úklony
trupu o více než 10 stupňů, jde-li o opakující
se pracovní úkony,
a par.2 , odst. g) a h)
g) spojené s expozicí chemickým látkám nebo chemickým
směsím označovaným standardními
větami označujícími specifickou rizikovost podle
jiného právního předpisu upravujícího chemické
látky nebo chemické směsi7) nebo standardními
větami o nebezpečnosti podle přímo
použitelného předpisu Evropské unie2)
1. způsobujícím akutní nebo chronické otravy
s těžkými anebo nevratnými účinky pro
zdraví s větami R 23, R 24, R 25, R 26,
R 27, R 28 nebo R 39 nebo jejich kombinacemi
nebo s větou R 68 v kombinaci s větami
R 20, R 21 nebo R 22 nebo s větou R 48
v kombinaci s větami R 23, R 24 nebo R 25
anebo s větami H300, H301, H310, H311,
H330 nebo H331 nebo jejich kombinacemi
nebo s větami H370, H371 nebo H372,
2. klasifikovaným jako karcinogen kategorie 1,
2 nebo 3 s větami R 45, R 49 nebo R 40
anebo karcinogen kategorie 1A, 1B nebo
2 s větami H350, H350i nebo H351,
3. klasifikovaným jako mutagen kategorie 1,
2 nebo 3 s větami R 46 nebo R 68 anebo
mutagen v zárodečných buňkách kategorie
1A, 1B nebo 2 s větami H340 nebo H341,
4. toxickým pro reprodukci s účinkem na plod
v těle matky kategorie 1, 2 nebo 3 s větami
R 61 nebo R 63 anebo kategorie 1A, 1B nebo
2 s větami H360, H360D, H360FD,
H360Fd, H360Df, H361, H361d nebo
H361fd,
5. senzibilizujícím dýchací cesty nebo kůži s větami
R 42 nebo R 43 nebo jejich kombinacemi
anebo s větami H334 nebo H317,
h) spojené s expozicí jiným chemickým látkám
nebo chemickým směsím neuvedeným v písmenu
g), pokud nelze na podkladě vyhodnocení
zdravotních rizik vyloučit, že nedojde k poškození
zdraví těhotné zaměstnankyně nebo plodu,

nutricnihodnota
autor
8. pro 2015

Díky holky, já už jsem si tu vyhlášku vytiskla a zítra mu jí omlátim o držku, ale potřebovala jsem se tak trochu veřejně vyzvracet. Ještě tam sedí i :d)
vykonávané ve vnuceném pracovním tempu. Hlavně mi štve to, jakej je to vychcanej ubožák, hňup a slaboch. Tak to dopadá když někdo, kdo pohrdá ženami a bojí se chlapů dělá velkýho šéfa ☹

bassetlady
8. pro 2015

A když bude dělat zle, tak inspektorát práce. Bývají velmi ochotní a vstřícní.

littlecharm
8. pro 2015

Je mi z toho ouzko a těžko na srdci, když čtu, jak se zaměstnavatel může chovat k těhotné ženě, když v dnešní době je těhotenství a vlastně vůbec zdravé odnošené dítě dar... Pokud ten právník není jen bezpáteřní krysa, tak sám mu tu vyhlášku omlátí o hlavu a řekne mu, jak bezcharakterní chování to je... 😖

somalicats
8. pro 2015

@nutricnihodnota Jo, ta břemena tam sedí, jenže na ně bych až tak extra nespoléhala, můžou jí pořídit převozný kýbl a pověřit někoho, aby jí tu vodu vyléval a napouštěl. Podstatné bude to, že uklízet nesmí v předklonu a spol., jak tam je popsáno, a pak hlavně ty chemikálie. Na ně to uhraje každopádně, a pokud právník není víkendový absolvent Plzně, tak moc dobře ví, že v případě žaloby by to projeli.
Každopádně ona ať to dá písemně, že žádá z důvodu těhotenství převedení na jinou práci, ideálně v kopii, na které si nechá potvrdit převzetí. Pokud je šéf pako, tak je lepší mít něco v ruce.