Kolik bude nemocenská a kolik mateřská?

teenyel
26. srp 2014

Ahoj, jsem asi hloupa, ale ani ve fórech, co jsem tu procetla jsem se nedopatrala. Ted mam cca prumer 15,5 tis cisteho, hrubeho cca neco pres 20 tis. Ale sklada se mi to ze 2 casti, 12 tis hrubeho je zaklad mzdy a ostatni jsou premie za plneni planu (nevim, zda to hraje roli). Kolik bude nemocenska? A nasledne materska? Kdyz bych byla na nemocenske od rijna a termin budumit koncem dubna nebo zacatkem kvetna? A kolik bude nasledne materska? Navic aby to nebylo az tak jednoduche, tak v unoru mi skonci smlouva na dobu urcitou....hraje i to roli? Jsem z toho jelen. Diky za vysvetleni.

onelove
26. srp 2014

Ahoj. 🙂 No jestli tomu rozumim spravne tak... Do výpočtu mateřský se bude započítávat jak základ, tak prémie. Pokud to teda dělá dohromady 20tis hrubého, a normálně bys pracovala až do doby odchodu na mateřskou, měla bys ji ve výši 13 830 Kč. Nemocenská je jen 60procent, takze bys měla výplatu cca 9300 cisteho/mesic. Mno a z tech penez, co budes dostavat za poslednich 12 mesicu se vypocte prumernej mesicni plat a 70procent z toho bude ta materska.. Nevim jestli jsem to napsala srozumitelne 😀 PS: A pardon za chyby, pisu z telefonu.

teenyel
autor
26. srp 2014

@onelove takze materska se pocita i z nemocenske? Nebo jen z doby, kdy jsem byla skutecne v praci? A jak to je kdyz v prubehu nemocenske vyprsi smlouva? Takze budu cca 3 mesice nezamestnana? Vubec tomu nerozumim.

j.a.n.i
26. srp 2014

@teenyel Jak mateřská, tak nemocenská se počítá pouze z platu - skutečného hrubého za posledních 12 měsíců před nástupem na mateřskou/nemocenskou.

teenyel
autor
26. srp 2014

@j.a.n.i aha, dekuji. Takze bych mela mit kolik? A jak je to s tou smlouvou, ze mi skonci?

j.a.n.i
26. srp 2014

@teenyel Pokud máš ten plat jinak pevný, myslím v tom smyslu, že máš každý měsíc těch cca 20, tak nemocenská by byla cca 10800,- a mateřská cca 14000,- A konec smlouvy roli nehraje, tedy v kontextu aktuální mateřské, pouze u druhého dítka na ni už nebudeš mít nárok, pokud mezitím někam nenastoupíš do práce.

teenyel
autor
26. srp 2014

@j.a.n.i aha, dekuji, tak to by bylo fajn. Snad to tak bude 🙂