Kolegyně se neustále ptá na finance

ma_cherie
3. říj 2016

Holky, jste na tom některá podobně? Mám kolegyni, která se neustále ptá na peníze, při každé možné příležitosti - kolik beru já, kolik manžel, jaký máme měsíčně příjem dohromady (např. když jsme se bavily o hypotéce), kolik měsíčně vydáme.. přijdu třeba s novou bundou "Máš hezkou bundu, za kolik?" Mám na to už averzi ale zároveň nevím, jak jí mám "utřít".. už mi to jde krkem!! 😠 😠 😠

dc2015
3. říj 2016

A je ona v tomhle taky "otevřená", nebo je to jednostranné? Pokud jednostranné, řekla bych jí narovinu, že je to prostě pro mě soukromá věc, ať se nezlobí.

alassel
3. říj 2016

@ma_cherie rekla bych to narovinu, ze mi to neustale ptani vadi a ze tomjsou nese osobni informace. Taky se ji nevyptavas.. bud pochopi a nebo bych jeji otazky ignorovala

bachovy_esence_poradna
3. říj 2016

@ma_cherie prostě jí řekněte slušně, ale na rovinu, např. "nezlob se, ale nechci se o tom bavit"

někdy to bohužel jinak nejde, soukromí si člověk musí chránit a každý máme svoji hranici jinde... je potřeba respektovat ostatní, ale také sebe, aby nás ostatní respektovali 😉

ma_cherie
autor
3. říj 2016

@dc2015
@alassel
@bachovy_esence_poradna je to jednostranné, mě tyhle věci o druhých vůbec nezajímají.. jenže ona si pořád jede tu svou linii je to na hlavu.. už to zkouším ignorovat / vyhýbat se.. Moje mamka se kvůli podobné situaci dost urazila. Po svatbě jsem jí ukazovala myslím, že nějaký domácí spotřebič, a že jsem si to pořídili ze svatebního daru od tchánovců a máma se mě ptala "A můžu se zeptat, kolik jste od nich dostali?" "Ne." "A proč?!!" - nafoukla se a urazila 😔

dc2015
3. říj 2016

@ma_cherie Já si zas neumím představit, že bych se se svými rodiči nebavila otevřeně o financích. Tím to nechci kritizovat, jen chci říct, že každý máme skutečně tu hranici jinde. A je dobré ji svému okolí slušně, ale pevně sdělit. Mnohdy to nemusí být zlý úmysl. Jen mají lidé kolem nás prostě věci jinak 🙂

ma_cherie
autor
3. říj 2016

@dc2015 Ono je to také tím, že moje matka neudrží nic v soukromí a jen mezi námi a mnohokrát mi tím udělala zle a zklamala mě 😔 O věcech které jsou pro mě intimní/soukromé tedy mluvím jen s manželem, protože ten jediný dovede držet tyhle věci v soukromí..

bachovy_esence_poradna
3. říj 2016

@ma_cherie na otázku "a proč?" bych odpověděla, že je to soukromá věc...

lidé nás respektují jen natolik nakolik my respektujeme sebe

nikdo nemá povinnost říkat o sobě druhým cokoliv...

pokud někdo tyhle hranice soukromí nemá správně nastavené, tak o to víc je i pro něj dobré, aby si uvědomil, že tam nějaké hranice jsou 😉
už právě proto, že může někoho zranit a nebo přicházet o kontakt s lidmi, protože mu nebudou tolik důvěřovat...

lajla
3. říj 2016

@dc2015 ale rodiče jsou úplně něco jiného než kolegyně odněkud...

dc2015
3. říj 2016

@lajla Jistě, však to taky nebyla reakce na úvodní příspěvek 🙂

loafeer
3. říj 2016

@ma_cherie mně třeba napadlo, že kolegyně uvažuje o hypotece nebo něčem a dělá si obrázek, jeslti by to byla s vyšším/nižším příjmem schopná utáhnout? Jinak že se zeptá, kolik stála bunda....nevím no, mně když se něco na někom líbí, taky se zeptám....to mi nepřijde nějaké katastrofální....ale zas chápu, jeslti s tím otravuje furt a báká se na všechno....Leda ji odbýt tím, že už si cenu nepamatuješ....

astyna
3. říj 2016

mě teda docela vadí, když se mě tchán ptá, kolik jsem brala. Protože on to pak roztrubuje dál a protože rodina žije na severní moravě, kde jsou platy jiné než ty v praze, pak mi to hodně lidí předhazuje - nj, to se ti žije z mateřské co? Takový já nemám ani hrubý příjem 😠 a ještě ty pohledy kolem. Jednou jsem to řekla...a už nikdy.

A cizím lidem už vůbec ne...

ma_cherie
autor
3. říj 2016

@loafeer nene určitě to tímhle není, ona se ptá na všechno, opravdu cokoliv převede na peníze.. už mám na to alergii. jojo odpověď "už nevím" je taky velice častá 🙂
@astyna to je hrozný, nedivím se že už neřekneš ani ťuk .. 😒

drzticka81
3. říj 2016

a neni nahodou z prajske??? 🙂)) prajzaci taky vse prepocitavaji na penize a furt o nich mluvi 🙂)))

veraga
3. říj 2016

Otázka "Kolik ta bunda stála?" mi nepřijde nijak divná. Osobně ji považuju za takový klasický "holčičí" dotaz. Ale záleží, jak jste si s kolegyní blízké nebo spíše jak váš vztah vidí ona. Běžnému kolegovi v práci bych výši platů a hypotéky nesdělovala, s kamarádkami nemám problém se o příjmech (výdajích) bavit.
Spíš než bych ji "utřela", bych jí slušně narovinu řekla, že se o financích nechci bavit. Hotovo. 🙂

journals
3. říj 2016

Někteří lidé jsou takový docela nesoudní a někdy už neví, kdy přestat. Také máme v okolí jednoho takového člověka, který je schopný se ptát na podobné věci, navíc třeba v situaci, kdy poslouchají cizí lidi a není nám to příjemné. Na tyhle otázky odpovídám zásadně vyhýbavě - nevím, ale bylo to levné/dostala jsem od manžela/dražší, ale udělala jsem si radost atd. Částky neříkám. Něco jiného je samozřejmě s kamarádkou, rodiči... ale nikdo v našem okolí až na tento jeden případ nemá potřebu vše rozebírat po finanční stránce. Mamka má zase kolegyni, která chce vědět cenu a pak závidí. kdyby mě ten člověk hodně štval, asi bych se snažila dát mu důvod závidět 😀 když nepochopí že to je neslušné, tak ať je tam, kde chce být 🙂