Klasická dovolená mezi mateřskou a rodičovskou, je nutná?

masim89
21. srp 2014

Hezký den přeji,
mám trochu zmatek v jedné věci. Je povinnost vzít si mezi mateřskou dovolenou a rodičovskou dovolenou klasickou dovolenou v práci? Co z toho plyne pokud si ji vezmu a co pokud nevezmu? Předem děkuji za jakékoli objasnění

zamilovanadonej
21. srp 2014

Tady nejde o to si ji vzít, ale o to, že pokud na ní máš nárok, tak s jí nechat proplatit, jinak o ty peníze přejdeš, a není to většinou málo. 😉

hojda
21. srp 2014

Můžeš si jí nechat proplatit, tak se to většinou dělá.

pavcza
21. srp 2014

Není to povinnost, ale super výhoda, za dobu co čerpáte mateřskou dovolenou, vzniká v práci nárok na řádnou dovolenou. O tu si můžete zažádat a budete ji čerpat po skončení md, ale už zároveň Vám poběží rodičák, ale krom vyplnění dovolenky a pak připsání krásných peněz, to nic nemění na tom, že máte už rodičák, proč nechávat ty peníze zaměstnavateli, čerpala jsem i po druhé md, i když jsem mezi tím ani v práci nebyla a měla jsem nárok na celou dovolenou.

denyzuza06
21. srp 2014

Budu příští rok hned po ukončení MD čerpat zároven s rodičákem dovolenou starou z tohoto roku i novou na kterou mi vznikne nárok na mateřské. Pro tebe z toho neplyne žádná povinost, jen je zbytečné tam ty peníze nechávat. Nehledě na to že je to zdaněný příjem takže já to využiji i proto abych mohla žádat daňové zvýhodnění dětí. manžel je osvč a daní paušálem takže on si je danit nemůže

elvira
21. srp 2014

Čerpala jsem dovolenou po skončení mateřské - ale známá mi říkala, že ty peníze nechala tak, protože v průběhu dovolené by jí mohli dát výpověď...

soleilll
21. srp 2014

Ne všichni zaměstnavatelé ti dovolenou "bezprostředně navazující" na MD proplatí, ale můžeš si zažádat o její vybrání a pak ti ze zákona musí vyhovět. Je to poslední šance, jak získat trochu víc peněz naráz, než spadneš do almužny rodičáku. Pak se tě bude týkat podání daňového přiznání za rok, kdy tu dovolenou budeš vybírat - nezapomeň na to. Pokud si nepožádáš o vybrání dovolené hned po mateřské, může ti ji zaměstnavatel proplatit podle své vůle až po skončení rodičáku, tedy až za 3 roky. A to už některý zaměstnavatel ani nemusí existovat. http://portal.pohoda.cz/dane-ucetnictvi-mzdy/mz...

j.a.n.i
21. srp 2014

Opravím tu několikrát vyskytující se omyl - DOVOLENÁ SE ČERPÁ, NELZE PROPLATIT, proplacení je možné pouze při ukončení pracovní poměru, jindy zákoník práce proplacení nepřipouští. Takže všechny, které tu píší, o proplacení si pletou pojmy a ve skutečnosti ji čerpaly.

A jinak není povinností si ji vybrat, ale je to příjemný finanční bonus, je zde pouze to riziko, o kterém mluví @elvira během čerpání dovolené po MD není člověk chráněn proti výpovědi pro nadbytečsnost.

lenicka2323
12. říj 2018

Dobry den,obracim se na vas s radou ohledne dovolene v praci po materske.Na rodicak mam nastoupit 1.12 ale ucetni rikala at si zazadam o cerpani dovolene tak nevim kdy tedy o rodicak zadat a jak je to s dovolenou kdyz jsem na nesneschopenku nastoupila 24.10.2017 a na materskou 19.5.2018 zda se mi teda pocita i tech 20 dni novych?Ted se akorat bojim aby me teda behem toho cerpani nevyhodily.

roxyluca
21. únor 2019

Dobrý den, prosím o radu. 16.5.2019 nastupuji na mateřskou a končí 28.11.2019. Muj dotaz zní na kolik dnů dovolené kterou si vyberu po MD mam Děkuji

console
22. čer 2020

@j.a.n.i prosimte, urco budes vedet, jak te znam))) pokud dostanu behem cerpani dovo mezi MD a RD vypoved a bude narok na odstupne...z ceho se prosim to odstupne pocita? Predtim jsem byla na nemocenske...diky moc!!

j.a.n.i
22. čer 2020

@console To bude nejspíš z pravděpodobného příjmu (ale 100% si tím jistá nejsem), ale tedy nástupem na RD se běh výpovědní doby pozastavuje, takže je otázkou, zda ti stihne uběhnout během dovolené, to se snad povede jen učitelkám.

console
22. čer 2020

@j.a.n.i dekuji za odpoved...takze teoreticky kdyz mam 26 dni dovo, tak bych pak nejakch cca 20 dni po skonceni rodicaku mela nastoupit a pak teprv odejit...jestli to dobre chapu?

j.a.n.i
22. čer 2020

@console Jo, chápeš to dobře, i když tím, že výpovědní lhůta začíná běžet až následující měsíc od podání, tak to může být víc než 20 dnů. S tím, že pokud bys ty z nějakého důvodu chtěla skončit hned, tak jim můžeš dát písemně, že na pozastavení výpovědní doby netrváš a pak by doběhla při RD, ale to je výhodné jen kdybys třeba měla jinou práci a šlo o střet zájmů nebo si nutně potřebovala to odstupné teď, případně pokud by hrozil krach zaměstnavatele, tam je asi taky lepší vrabec v hrsti.

console
23. čer 2020

@j.a.n.i dekuji za vysvetleni