Když mi skončí smlouva, pořád můžu být na neschopence?

makynaeliska
10. lis 2015

Ahoj holky,vim,ze takovych prispevku je tu plno,ale ja bych byla moc vdecna kdyby mi nekdo odpovedel tak,jak to doopravdy je..
K otazce :do prace jsem nastupovala 3.2.2015,smlouvu mam do 31.12.2015,zitra jdu k lekari a ten myslim potvrdi tehotenstvi mela bych byt ve ctvrtem tydnu a myslim ze mi rovnou da neschopenku,protoze jsem mela problemy i s Eliskou jako tehotna...A tak mam na vas otazku,kdyz mi skonci v prosinci smlouva,porad muzu byt na neschopence a nekdo mi bude vyplacet penize?(socialka)a umite mi prosim nekdo spocitat zda mam narok na materskou?
Moc se omlouvam za dlouhou otazku,ale snad jsem to napsala poradne a ne jak blb 😊

verunka2292
10. lis 2015

Ahoj 🙂,též jsem se o to hodně zajímala.Mám to podobně,smlouvu na dobu určitou do 15.12.2015 a jsem na neschopence.Pokud půjdeš na neschopenku i po skončení pracovní smlouvy budeš dál normálně dostávat nemocenskou od státu.Zaměstnavatel ji platí jen 14 dní a pak už stát.A pak k mateřské - myslím že by jsi na ní nárok mít měla.Podmínky jsou tyto :
účast na nemocenském pojištění aspoň po dobu 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech před nástupem na peněžitou pomoc v mateřství ;
- v den nástupu na peněžitou pomoc v mateřství trvá účast na nemocenském pojištění nebo trvá ochranná lhůta ze skončeného pojištění ještě počátkem osmého až šestého týdne před očekávaným dnem porodu;
- těhotenství skončilo porodem;
- zaměstnankyně nemá příjem z pracovní činnosti, která jí zakládá nárok na peněžitou pomoc v mateřství, výjimkou jsou příjmy, které jí náleží i za dobu pobírání peněžité pomoci v mateřství (např. prémie, podíly);
- zaměstnankyně nevykonává činnost v zaměstnání, ze kterého peněžitá pomoc v mateřství náleží.
Do doby 270 dnů se také započítává:
- předchozí doba pojištění nebo účasti na nemocenské péči v ozbrojených silách;
- studium –na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole či na konzervatoři, která je považována za soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění;pokud toto studium bylo úspěšně ukončeno
- doba pobírání plného invalidního důchodu (pokud byl tento důchod odňat a po jeho odnětí pokračovala nebo začala výdělečná činnost);
- doba přerušení pojištění (rodičovská dovolená, neplacené volno do 4 let věku dítěte).
Pro získání peněžité pomoci v mateřství je třeba splnit všechny zákonem vyžadované podmínky současně.
U žen, jejichž pojištěné zaměstnání skončilo v době těhotenství, činí ochranná lhůta pro vznik nároku na peněžitou pomoc v mateřství tolik kalendářních dnů, kolik činilo toto jejich poslední zaměstnání- max. 180 dní. Nástup na peněžitou pomoc v mateřství je 8 až 6 týdnů před porodem dle volby ženy.

makynaeliska
autor
10. lis 2015

@verunka2292 moc dekuji,ale ja jsem blb a spocitat si to neumim 😀

verunka2292
10. lis 2015

@makynaeliska myslíš tu mateřskou?Zkrátka si spočítej kolik dní máš odpracováno v posledních dvou letech.Pokud jich budeš mít víc než 270 dní tak máš první podmínku.A taky se musíš vejít do té ochranné lhůty když ti skončí zaměstnání v době těhotenství - to je těch 180 dní a druhá podmínka.Je to šílenost no,taky jsem to studovala hrozně dlouho než jsem to aspon trochu pochopila..A doufám že snad nárok na mateřskou mít budu,ale nejlepší je asi si zajít někam na sociálku kde ti to spočítají přímo pro tebe.Ale mě se tam zatím nechce..

ppejskova
10. lis 2015

Jsem na rizikovem od nějakého 10-12tt nevím přesně, zkrátka byla půlka srpna,smlouvu jsem měla do konce září no a dál setrvávám na nemocenské,tu si pak jen vyměním za mateřskou, 180 dní je od ukončení smlouvy do termínu porodu, těch 270 dní,jestli si za poslední 2 roky byla zaměstnaná alespoň rok a půl na plný úvazek tak je to v pořádku a peníze dostaneš. Nemocenská ale není zrovna nic moc já dostávám maličko přes polovinu původní mzdy...

makynaeliska
autor
10. lis 2015

@ppejskova ja myslela ze tech 180 dni je do nastupu ma materskou???

makynaeliska
autor
10. lis 2015

@ppejskova a hlavne 270dni je 9 mesicu tak jakej rok a pul?

ppejskova
10. lis 2015

@makynaeliska ano pardon,do nástupu na mateřskou... Rok a půl já to beru s volnem,a hlavně to bylo myšleno tak že pak není co řešit,každý má jinou prac.dobu
Stejně pokud si nejsi jistá na co máš a nemáš nárok,na sociálce by ti měli pomoct...

zmrzlinka
10. lis 2015

@makynaeliska za prvy velka gratulace a neschopenku Ti vyplati a matersku si musíš spocitat.Pred nastupem do práce si ještě nekde pracovala nebo si byla s Eli doma?

makynaeliska
autor
11. lis 2015

@zmrzlinka tak ono to jeste neni kocko jiste,k doktorovi jdu az pristi tyden,a pred touhle praci jsem byla jen na brigade😔No zajdu na socialku,asi to bude nejlepsi

nula28
12. lis 2015

Holky a nevíte, jak to jde. Pracovní smlouva mi skončí také 15.11.2015 na gynekologii jsem ale objednaná až 18.112015, zřejmě jsem těhotná. Budu moci jít od 18.11. na neschopenku? Chápu správně, že je tam 7 denní ochranná lhůta?
díky za případnou odpověď Hanka.

vilibalda
12. lis 2015

@ppejskova Těch 270 dní za poslední 2 roky je myšleno jako dny kalendářní. Takže i když má měsíc jen 20 pracovních dní, počítá se počet kalendářních dní, tedy 30 (či 31) 😉 a nemusí to být plný úvazek. Klidně to může být úvazek 0,1. Musí to být práce, ze které je odváděno pojištění.

makynaeliska
autor
12. lis 2015

@vilibalda prosim a podle tech datumu co jsem psala ja umite mi spocitat zda budu mit narok prosim?

vilibalda
12. lis 2015

@makynaeliska Pokud pracovní poměr trval od února do prosince, tak je to jistě víc jak 270 dní. Takže podmínka mít odpracováno 270 dní za poslední 2 roky je splněna. Teď ještě, jestli se vejdeš do ochranné lhůty. Ta je v tomhle případě 180 dní, což znamená nastoupit na mateřskou někdy před koncem června. Nevím, kdy máš přesně termín porodu. Asi v červenci? Na mateřskou lze nastoupit 6-8 týdnů před termínem. Takže to vychází zhruba na květen/červen. Což je v pohodě a nárok na mateřskou by měl být. Jsou to jen hrubé odhady, ale mělo by to v klidu vyjít. Pokud jde o neschopenku, tak na ní zůstaň i po skončení pracovního poměru až do mateřské a peníze ti bude posílat sociálka (OSSZ).

makynaeliska
autor
12. lis 2015

@vilibalda termin cca24.7.

makynaeliska
autor
12. lis 2015

@vilibalda takze se asi nevejdu😔

makynaeliska
autor
12. lis 2015

@vilibalda ale i tak moc a moc dekuji

vilibalda
12. lis 2015

@makynaeliska Jak nevejdeš? 😕 8 týdnů před termínem porodu je možná i květen... A Tobě stačí nastoupit na mateřskou v červnu.

makynaeliska
autor
13. lis 2015

@vilibalda jezis ja jsem debil ja furt pocitam a rikam 180dni to je pet mesicu😀😀A ono to je sest 😀😀😀

verunka2292
13. lis 2015

@nula28 ano ano chápeš to správně 7 dní je ochranná lhůta takže pokud tě 18.11.uzná jako pracovně neschopnou budeš mít normálně na nemocenskou nárok 😉.A taky gratuluji 🙂!

nula28
14. lis 2015

@verunka2292 Děkuji, snad to dobře dopadne 🙂. A prosím tě nění mi jasné, kam se ta neschopenka nosí? Bývalému zaměstnavateli, nebo někam jinam? Nevíš? A taky gratuluji, teď jen, aby bylo vše v pořádku.

verunka2292
14. lis 2015

@nula28 Jojo nosí se bývalému zaměstnavateli.Mě skončí smlouva 15.12. a pak mu ji taky budu normálně dál nosit (lístek na peníze - nosí se vždy na konci měsíce) a oni to pak pošlou někam na okresní zprávu soc. myslím.Děkuji 🙂,určitě vše v pořádku bude neboj se 🙂.

okinkaa
22. pro 2015

Holky co dělat? Jsem na nemocenské, mám smlouvu na půl roku, ale dostala jsem k poslednímu prosinci výpověď dohodou..co dál? do toho jsem možná těhotná to zjistím až 26.12. snad, ale snažíme se. smlouva by mi končila posledního dubna, ve zkušební době už nejsem. nevím co dělat na co mám či nemám nárok? nechci zůstat úplně bez peněz.☹

okinkaa
22. pro 2015

prosím pomozte mi..

okinkaa
22. pro 2015

jen podotýkám, že jsem zatím tu výpověď nedostala..a to můžou mi dát výpověď, když jsem na nemocenské? ikdyž už nejsem ve zkušební době?

okinkaa
22. pro 2015

Nevím kam se obrátit, jsem zoufalá..:-/

makynaeliska
autor
22. pro 2015

@okinkaa najdi si zde skupinku vse o materske a rodicovske,tam ti poradi na sto procent 😊

lti
22. pro 2015

@okinkaa vypoved ti nemusi dat pisemne, staci to ustne, nejlepe za pritomnosti svedka. Jestli uz ti to sdelili, tak ti pobezi vypovedni lhuta, nebo jak to budes mit...

vilibalda
22. pro 2015

@okinkaa Co znamená výpověď dohodou? To bys s tím musela souhlasit, ne? Pokud nejsi ve zkušební době, je 2 měsíční výpovědní lhůta a pak ješťe odstupné (3 platy? Nevím přesně). To by byli hloupí, kdyby Ti platili až do května, ne? Na výpověď dohodou nepřistupuj. Jak je to s neschopenkou a výpovědí nevím, ale dokud budeš na neschopence, peníze budou chodit.

okinkaa
22. pro 2015

nejsem, ale mám jen 14denní výp.dobu a odstupné nedostanu, protože nemám smlouvu na dobu neurčitou. takže to nemám podepisovat? a normálně dál marodit a posílat lístky na peníze?nebylo to ústně jen přes telefon.

lti
22. pro 2015

@vilibalda vypoved dohodou, znamena, ze se na ni dohodli. Odstupne by dostala pouze v pripade, ze by se jednalo o organizacni z enu a mela odpracovano minimalne jeden rok u toho zamestnavatele. Cili nedostane nic.
Vypoved je jednostrnny pravni akt, cili i jeji odmitnuti se bere za dorucenou vypoved. Nekdy se sepisuje tzv. zaznam o neprevzeti vypovedi, coz ale nema zadny pravni vyznam