Ahoj holky. Potřebovala bych poradit. Od 8tt jsem na PN a do práce se už do porodu určitě nevrátím. Ale mám 24 dní dovolený a nevím co s nima. Je lepší je vybrat než nastoupím na MD, takže ukončit dřív nemocenskou, nahlásit zaměstnavateli, že si vybírám dovču a pak rovnou nastoupit na MD? Nebo to jde vybrat až za ty 3 roky co se vrátím do práce? Nebo to jde i jinak? A stalo se vám někde, že by vám dovolenou, kterou jste nestihly vybrat do MD proplatili? Naše účetní je příjemná jak prd...., tak se mi tam za ní moc nechce ☹
ahojky, mě tohle stejné řekla vedoucí, také mi zbývá 24 dnů, já teda plánuji se na chvíli ještě vrátit, ale pokud to nepůjde, bude mi proplacena mezi MD a rodičákem (mám to snažší, dělám ve státní správě).
@aarriel Je to dané zákonem. Pokud bys zaměstnavatele požádala o proplacení (nikoliv čerpání) dovolené, nemá povinnost ti vyhovět.
Co ti na tom vadí? Skončíš mateřskou dovolenou, nastoupíš na řádnou dovolenou a posléze na rodičovskou dovolenou. Nic se pro tebe nemění, stále jsi doma s dítětem, ale člověk by měl vědět, z jakého statutu je doma, stejně jako teď víš, že jsi na pracovní neschopnosti.
@aarriel Budeš pobírat peněžitou pomoc v mateřství, (MD se mimochodem posuzuje jako výkon práce), nastoupíš na řádnou dovolenou (tudíž další měsíc dostaneš na účet část výplaty, jako kdybys byla v práci) a pak nastoupíš na rodičovskou dovolenou, což je uvolnění z práce, které máš domluvené se svým zaměstnavatelem.
S rodičovským příspěvkem nemá RD co dělat, o ten žádáš úřady a nemusí se s RD krýt.
Jo aha už jsem to pochopila 🙂 Ale já to stejně udělám jinak. Jelikož jsem na nemocenský a pak nastoupím hned na mateřskou tak si ji nevyberu a měli by mi ji proplatit, protože zaměstnavatel mi nemůže nařídit abych si ji vybrala, jelikož nemá kdy.
@aarriel Tak teď se přiznám, že zas nechápu já. 🙂 Proč chceš jít s hlavou proti zdi s něčím, co pro tebe není vůbec výhodné? Ještě jednou - zaměstnavatel ti může proplacení dovolené odmítnout a právo je na jeho straně. Ale je povinen ti vyhovět v čerpání dovolené v návaznosti na MD. Pokud si o čerpání dovolené nepožádáš a vzpomeneš si na ni až po skončení RD, už se ti bude krátit.
No jo, ale mě jde o letošní dovolenou a jelikož budu rodit v říjnu, tak to jak píšeš ty budu řešit až příští rok, jestli to chápu dobře. No a jelikož si ji nemám kdy vybrat když jsem na nemocenský, tak mi ji bude muset proplatit asi. Přece nebudu kvůli tomu rušit nemocenskou. A nebo mám dlouhý vedení a nechápu to 🙂
Jj už jsem to pochopila 😀 Dřív to ale propláceli, znám holky kterým to proplatili proto mi to nešlo do hlavy 🙂
@j.a.n.i prosím potřebovala bych potvrdit či vyvrátit jednu informaci. Jedna paní nám v jedné skupině tvrdí toto:
Zaměstnavatel proplaci plnou dovolenou každý rok, ne jen mezi mateřskou a rodicakem a ani ne jen u 1.ditete. Po celou dobu co jste na mateřský a rodičovský jste zaměstnankyně, a jako zaměstnankyně máte každý rok nárok na dovolenou.
je to pravda???
U nás to vždycky proplácely. Budu se na to muset zeptat ...
@chris_n Nejen vzhledem k tomu, ze jdu uz na treti mateřskou vim, ze je to nesmysl - jen materska dovolena se pro tyto ucely bere jako vykon zamestnani, rodiovska uz ne. Jen mozna pani mela mateřskou na prelomu roku a pokud to dobře vyslo, mohla mit nárok na celou dovolenou za jeden rok a pak castecne z dalšího roku... Ale nárok na dovolenou za mateřskou mas nejen u prvního dítěte...
Samozřejmě je nárok na ŘD i za dobu trvání mateřské dovolené, ale ne za dobu rodičovské dovolené. Také termín čerpání ŘD ovlivní celkový nárok na ŘD - MD se posuzuje jako odpracovaná doba, takže záleží na počtu "odpracovaných směn" v daném kalendářním roce (to se špatně vysvětluje). Ale stejně tak by měla tazatelka myslet na to, že i za dlouhodobou nemoc se krátí nárok na ŘD, takže to že jí zbývá 24 dnů ŘD už dávno nemusí být pravda.....
@aarriel Požádat o čerpání v návaznosti na MD tedy cca tech 5 měsíců po porodu, jsou povinni vyhovět.