Kdy se nahlásit na ÚP po výpovědi během rizikového těhotenství ve zkušební době

danda87
27. črc 2018

Dobrý den všem. Jdu si k vam pro radu. Od 1.1.2018 jsem nastoupila do nove prace, po 2 měsících jsem zjistila že jsem těhotná a otehotnela jsem ještě před nástupem do prace. Jvuli komplikacím mi lekarka napsala hned rizikové a nechala me doma. Takze jsem jeste ve zkušební době šla marodit. Ze zacatku ok, pracovala jsem z domova, ale po 2 mesicich mi prislo postou ukonceni ve zkusebni dobe. Narok na mateřskou mi vznikl, to mi potvrdila lékařka, od 18.7. mi vypsala žádost a už jsem ji odeslala. Ale jde mi o to ze nevim kdy se hlasit na urad abych mela hrazene pojisteni. Poradite prosím? Moc děkuji.

blahova_andrea
27. črc 2018

@danda87 a kdy jsi teda v té práci skončila? dokud jsi na pn, tak se na úp nehlásíš na pn jsi do nástupu na ppm, ne? pak vlastně přecházíš na ppm a rodičák, což je opět mimo uchazeče o zaměstnání. bude pojištěnec státu. na úp se tedy budeš hlásit až po dobereš rodičák, pokud si nenajdeš hned práci. já si vždy při změně zaměstnání, při hlášení dětí apod. kontrolovala, zda jsem všude dobře hlášená, stačí si na zp zavolat.

evakaspar
27. črc 2018

Jste na nemocenske take se hlasit nechodte, nebo o ni prijdete. Hlasit az po skonceni. A pokud hned budete nastupovat na materskou jestli vam na ni vznikne narok tak se ani hlasit nemusite. Protoze i kdyz vam narok nevznikne na materskou tak nastoupite na rodicak. Cili na pracak az po ukonceni rodicaku.

sphinx
Autor odpověď smazal
Zobraz
danda87
autor
31. črc 2018

@blahova_andrea Ukončení pracovního poměru mám k datu 25.5. Smlouva byla tedy od 1.1. do 25.5. Předchozí zaměstnání trvalo dva roky a skončilo k 31.12.2017. Měla bych tedy splňovat všechny podmínky pro nárok na mateřskou. Datum mi lékařka napsala k 17.7. ukončení marození a od 18.7. nástup na mateřskou. Vše jsem odeslala bývalému zaměstnavateli, lékařka mi řekla že jsem v ochranné lhůtě a tudíž chráněná. Mám tedy počkat jestli mi přijde nějaká reakce ze socialky?

blahova_andrea
31. črc 2018

@danda87 všude máš plynulé přechody, fakt není důvod řešit úp. teď ti z ossz přijde dopis o vyměření ppm a budeš na mateřské. pak si vyřídíš RP a až po dobrání RP budeš teprve řešit nástup do práce nebo hlášení na úp 😉