Kdy oznámit zaměstnavateli těhotenství?

carllin
11. bře 2015

Zdravím děvčata, chtěla jsem se zeptat, kdy je nejvhodnější čas oznámit zaměstnavateli těhotenství. Chtěla bych nastoupit pouze na mateřskou, rodičák by poté nastoupil manžel. Musí mi to zaměstnavatel umožnit? Mám nárok po ukončení mateřské ihned čerpat dovolenou? Pro vysvětlenou... pracuji ve školství a pokud se nám vše vydaří, tak bych před letní dovolenou byla ve druhém trimestru a před Vánocemi odcházela na MD, poté byla půl roku doma a v červnu dalšího roku nastoupila zpět do práce... jenže červenec a srpen bych měla čerpat dovolenou. Obvyklá praxe je taková, že v červenci vybíráme dovolenou získanou za odpracované měsíce leden - červen (to bych měla být na MD), v srpnu vybíráme dovolenou, kterou si teprve napracujeme v období září - prosinec. Ale netuším jestli po dobu MD se mi přičítá dovolená, pokud ne, jak řeší zaměstnavatel dobu, kdy mi nemůže dát náhradní práci. V zaměstnání se zatím ptát nechci, nic není jisté... třeba některá z vás bude mít zkušenosti. Děkuji.

lendast
11. bře 2015

Ahoj, podle mě bys na tu dovolenou měla mít normálně nárok. Já když mi skončila MD, tak mi zaměstnavatel vyplácel dovolenou a bylo to nějakých cca +/- 20 dní. Takže si myslím, že tam nárok je. Ale třebas ti to vysvětlí někdo více zasvěcenej.
Těhotenství jsem oficiálně oznamovala tuším až po 1. trimestru.

xpila
11. bře 2015

@carllin Kdy oznámíš těhotenství je čistě na tobě, není to nikde stanovené.
A nárok na dovolenou záleží na tom, kdy přesně budeš na MD. Abys měla nárok na celou roční dovolenou, musíš mít "odpracováno" alespoň 60 dní. Tj. MD ti musí v daném roce trvat alespoň 60 pracovních dní.

j.a.n.i
11. bře 2015

@carllin Pokud ti to vyjde, jak předpokládáš, tak budeš mít nárok na celou dovolenou a ano zaměstnavatel ti musí umožnit návrat ihned po MD, akorát to tu není zvykem, tak je potřeba mu to dostatečně zdůraznit, aby s tím počítal.

j.a.n.i
11. bře 2015

@xpila Tak jelikož by se vracela hned po MD, tak by nárok na celou dovolenou měla i pokud by MD netrvala 60 dní, neb by si ten zbytek odpracovala...

xpila
11. bře 2015

@j.a.n.i Teoreticky ano, ale kdyby třeba byla nemocná, tak ne 🙂

carllin
autor
11. bře 2015

Děkuji za odpovědi... Vztahy v práci jsou dobré, chci tedy aby vše proběhlo vhodným způsobem. Ale musím především hledět sama na sebe, máme dost vysokou hypotéku a celkově vysoké náklady na bydlení a prostě si nemůžeme dovolit přijít o jeden příjem (např. dovolenou v letních měsících). A protože jsem v tomto směru "nováček" tak možná se i hloupě ptám 🙂 Nerada bych pak byla nepříjemně překvapená. Oznámení řeším i proto, abych nebyla po letní dovolené přeřazená na jiné místo, ráda bych se po MD vracela na své stávající. Proto by pro mě bylo lepší oznámit vše až po dovolené, pak ke změně těžko dojde, to by bylo komplikované. Potěšily jste mě, že není daná žádná lhůta do kdy to oznámit. Děkuji.